Το έμφραγμα του μυοκαρδίου, κοινώς γνωστό ως καρδιακή προσβολή, είναι το αποτέλεσμα της απόφραξης της ροής του αίματος προς την καρδιά που προκαλεί το θάνατο των καρδιακών κυττάρων, λόγω απώλειας οξυγόνου.
Υπάρχουν πολλές αιτίες, όπως το νάτριο, τα κορεσμένα λίπη και η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες που μπορεί να προκαλέσουν την καρδιακή προσβολή.
Οι καρδιακές παθήσεις είναι μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Για να παραμείνει κάποιος υγιής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η διατροφή και η καρδιά αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν υπάρχουν μαγικές τροφές για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος. Υπάρχει, όμως, η εναλλαγή ανάμεσα σε καλές και κακές συνήθειες που μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος καρδιακή προσβολή.
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, καθώς και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ποσότητα αλατιού απ’ όση πραγματικά χρειάζονται. Υπάρχει απόδειξη ότι οι φυτικές τροφές, ιδιαίτερα οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Παρακάτω, σάς παραθέτουμε μια λίστα πρωτογενών τροφίμων που είναι ωφέλιμα ή επικίνδυνα για την καρδιά σας.
Πέντε καλές τροφές για την καρδιά σας
Μπανάνες: Μία μπανάνα την ημέρα παραδίδει 600mg του καλίου, που μειώνουν την πίεση του αίματος. Φάτε τη φιλική για την καρδιά σας μπανάνα τεμαχίζοντάς την στα πρωινά σας δημητριακά, ή αναμίξτε τη σε ένα moothie. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις μπανάνες με άλλα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο φρούτα, όπως τα εσπεριδοειδή και πεπόνι για την ποικιλία.
Πρωτεΐνη σόγιας: Πλούσια σε πρωτεΐνες, μέταλλα, βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η πρωτεΐνη σόγιας είναι μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για το κόκκινο κρέας. Επίσης, είναι υψηλότερη σε ίνες και χαμηλότερη σε λίπος από ό,τι οι περισσότερες επιλογές με βάση το κρέας. Σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη, οι έρευνες έχουν δείξει πως η πρωτεΐνη σόγιας, όταν παρέχεται με μία υγιή, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή, μειώνει τη χοληστερόλη.
Πλιγούρι βρώμης: Το πλιγούρι βρώμης βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης σημαντικά, δεσμεύοντας τα μόρια που απαιτούνται για το σχηματισμό της και «συνοδεύοντάς» τα έξω από την κυκλοφορία του αίματος. Διαθέτει επίσης πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες. Μπορείτε να βρείτε βρώμη σε διάφορα προϊόντα και έτσι δεν είναι δύσκολο να την συμπεριλάβετε στην διατροφή σας. Προσθέστε το πλιγούρι βρώμης σε ξηρούς καρπούς, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, κανέλα και μήλα.
Φυλλώδη πράσινα λαχανικά: Καταναλώστε κατσαρό λάχανο, σπανάκι, σέσκουλο, γλιστρίδα, κάρδαμο για μια υγιή καρδιά. Καλές πηγές αντιοξειδωτικών και ασβεστίου τα χόρτα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης αρτηριακής πλάκας και να μειώσουν τη φλεγμονή. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Τσάι: Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία των αρτηριών σας από τραυματισμούς και χαμηλώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Πίνοντας τουλάχιστον δύο φλιτζάνια τσάι κάθε μέρα, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 40%. Το τσάι παράλληλα μειώνει και το χρόνο αποκατάστασης για τα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Πίνοντας τσάι κάθε ημέρα, μπορείτε επίσης να μειώσετε το βάρος σας.
Πέντε κακές τροφές για την καρδιά σας
Κορεσμένα και τρανς λιπαρά: Eίναι ζωτικής σημασίας να περιορίσετε την πρόσληψη λίπους, αλλά κυρίως κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Αυτά τα είδη λίπους είναι αιτία της «κακής» χοληστερόλης και αυξάνουν την πιθανότητα να μπλοκαριστούν οι αρτηρίες, γεγονός που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις. Συγκεκριμένες τροφές που πρέπει να αποφύγετε, είναι το έλαιο καρύδας, το πλήρες γάλα, το κόκκινο κρέας, η πέτσα των πουλερικών, τα τηγανητά, η μαργαρίνη, καθώς επίσης και τα επεξεργασμένα ψωμιά και σνακ.
Ζάχαρη: Αποφύγετε διατροφή που να περιλαμβάνει πολλή ζάχαρη. Οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη, που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις. Θα πρέπει να προσλαμβάνετε σακχαρούχα σνακ και τρόφιμα σε πολύ μικρές ποσότητες. Αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα σε ποτά και γεύματα και αναζητήστε υγιή υποκατάστατα ζάχαρης.
Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο: Η υπερβολική ποσότητα νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, που με τη σειρά της προσθέτει περισσότερη πίεση στην καρδιά. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε νάτριο, ιδιαίτερα το αλάτι (χλωριούχο νάτριο) που προστίθενται στα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση της πίεσης του αίματος, που με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.
Ζωικά υποπροϊόντα: Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και πρέπει να καταναλώνετε τις μικρότερες δυνατές ποσότητες. Οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε είναι το πλήρες γάλα, το τυρί, η κρέμα και το βούτυρο. Το να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας κρέμα στον καφέ σας δεν βλάπτει, αλλά θα πρέπει να αποφύγετε ένα καθημερινό ρόφημα που είναι μισό κρέμα και μισό espresso.
Επεξεργασμένα κρέατα: Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι εκείνα που διατηρούνται με νιτρώδη άλατα και συντηρητικά. Μελέτες έχουν δείξει πως τα χειρότερα είδη κρεάτων για την καρδιά σας είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το λουκάνικο, το μπέικον, το σαλάμι και γενικά τα αλλαντικά. Είναι πιθανό το πρόβλημα να προκαλείται όχι από το ίδιο το κρέας αλλά από τα υψηλά επίπεδα των συντηρητικών.
Η καρδιά είναι ένα ευαίσθητο όργανο. Αν αρχίσει να καταρρέει δεν θα σας δώσει ένδειξη ότι δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μέχρι να υποστείτε έμφραγμα μυοκαρδίου. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχετε την καρδιαγγειακή σας υγεία. Να είστε εξοικειωμένοι με τις καλές τροφές και να αποφεύγετε τις κακές για να έχετε μια υγιή καρδιά.