Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα

Υπάρχει μια ευρεία ποικιλία παραγόντων που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα. Περιλαμβάνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τις φυσικές συνθήκες, τα θέματα υγείας και τις επιλογές του τρόπου ζωής.

Μερικά από τα πιο συχνά θέματα περιλαμβάνουν μια κατάσταση που ονομάζεται κιρσοκήλη, που μπορεί να αυξήσει τη θερμότητα στους όρχεις και να δημιουργήσει αποφράξεις, κακή ποιότητα του σπέρματος και διάφορους ρύπους που μπορούν να μειώσουν την παραγωγή σπέρματος. Πολλοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν και, σε γενικές γραμμές, η πρόγνωση για τους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας είναι αρκετά θετική.

Σε θεμελιώδες επίπεδο, τα θέματα ανδρικής γονιμότητας συνήθως σχετίζονται είτε με την παραγωγή και την απόδοση σπέρματος είτε με την βασική εσωτερική αντλία, που επιτρέπει στο σπέρμα να φύγει από το σώμα. Κάθε ζήτημα που επηρεάζει κάποιον απ’ τους παραπάνω παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στην ικανότητα ενός άνδρα να γονιμοποιήσει ένα ωάριο. Μερικοί άνδρες με προβλήματα γονιμότητας δεν μπορούν να καταστήσουν έγκυο μια γυναίκα, ενώ κάποιοι άλλοι απλά έχουν μειωμένες πιθανότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το ζευγάρι μπορεί να συνεχίσει να προσπαθεί μέχρι να σταθεί τυχερό, ενώ σε κάποιες άλλες απαιτείται αλλαγή τρόπου ζωής ή ιατρική περίθαλψη. Σε μερικές περιπτώσεις, τέλος, είναι αδύνατο για έναν άνδρα να βελτιώσει τη γονιμότητά του.

Υπάρχουν φορές που η ανδρική γονιμότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές όπως η διακοπή του καπνίσματος, ή η χρήση ορισμένων φαρμάκων. Αλλοτε, πάλι, απαιτείται μια περιβαλλοντική αλλαγή. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να αφήσει μια δουλειά που μολύνει το σώμα του με κάποιο είδος τοξίνης. Οι περισσότεροι χρήστες ψυχαγωγικών ναρκωτικών ουσιών (π.χ. Εcstasy) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας μαζί με άλλα προβλήματα υγείας, επομένως η αποφυγή αυτών των ναρκωτικών μπορεί ενδεχομένως να τούς βοηθήσει να ανακτήσουν τη γονιμότητά τους.

Συχνά, τα θέματα ανδρικής γονιμότητας απαιτούν ιατρική θεραπεία κάποιου είδους. Ορισμένες καταστάσεις, όπως η κιρσοκήλη, που περιλαμβάνει διευρυμένα αιμοφόρα αγγεία στους όρχεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Αλλες συνθήκες μπορεί να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, που προωθεί την παραγωγή περισσότερου και πιο υγιούς σπέρματος.

Μια πολύ συχνή αιτία της ανδρικής γονιμότητας είναι η θερμότητα. Το σπέρμα δεν επιβιώνει καλά, αν είναι εκτεθειμένο σε υπερβολική θερμότητα. Η μείωση της ζέστης, φορώντας μποξεράκια αντί για σλιπ μπορεί να βοηθήσει. Η μείωση της θερμότητας του μπάνιου μπορεί επίσης να είναι επωφελής σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Τελευταία γίνεται πολύς λόγος και για την επίδραση που έχει η χρησιμοποίηση ενός λάπτοπ από έναν άνδρα που το τοποθετεί στα γόνατά του, στον καναπέ ή στο κρεβάτι και η θερμότητα της συσκευής μπορεί να… τηγανίσει το σπέρμα του.

Οποιοδήποτε είδος τραυματισμού των όρχεων είναι μια άλλη σημαντική αιτία της υπογονιμότητας. Ακόμα κι αν η ζημιά έχει επουλωθεί, υπάρχει μια πιθανότητα να έχει γίνει κάποια βλάβη που ο άνδρας να μην τη γνωρίζει. Για παράδειγμα, μερικές φορές ένας τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε κάποιου είδους μόνιμη ή παροδική απόφραξη. Αν ένας άνδρας έχει οποιαδήποτε αβεβαιότητα ή ανησυχία σχετικά με προηγούμενο τραυματισμό των όρχεων, τότε ίσως θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό.

Διαβάστε επίσης

Υγιές σπέρμα: Πώς θα βελτιώσετε τη γονιμότητά σας

Μύθοι και αλήθειες για την ανδρική υπογονιμότητα

Το laptop «τηγανίζει» το σπέρμα

Μπορεί επίσης να σας αρέσει