Πόλεμος ανακοινώσεων κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα φάρμακα

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, αλλά και την κυβέρνηση γενικότερα, με αφορμή την ψηφοφορία της Τετάρτης (27/11) επί της τροπολογίας για τα φάρμακα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας και την έναρξη δεκαήμερου διαλόγου, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, για τη φαρμακευτική δαπάνη, και εξαπέλυσε φραστική επίθεση στον υπουργό Υγείας, τον οποίο κατηγόρησε για συκοφαντικές επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, δήλωσε ότι την Τετάρτη η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ψηφίζει τη μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων και κάλεσε τον κ. Τσίπρα  να αποφασίσει αν είναι με το λαό ή με τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον κ. Παπούλια, εμφανίστηκε πρόθυμος να πάει στην Κουμουνδούρου για να ενημερώσει τον κ. Τσίπρα επί της τροπολογίας για τα φάρμακα.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να μην ψηφίσει την τροπολογία, ενώ η ΔΗΜΑΡ θα ψηφίσει θετικά καθώς εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί ένα βήμα για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων προς όφελος των πολιτών.

Οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τα φάρμακα αποσκοπούν στη μείωση της κρατικής-ασφαλιστικής δαπάνης, με αποτέλεσμα τις άγριες περικοπές και την αύξηση των πληρωμών από τις λαϊκές οικογένειες για φάρμακα, αναφέρει το ΚΚΕ.

ΠΑΣΟΚ: Αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τις πολυεθνικές του φαρμάκου

«Πυρά» για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της τροπολογίας εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού της ΚΟ του Κινήματος σημειώνεται πως «απεδείχθη ιδιαίτερα σημαντική» η πρωτοβουλία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία για την εν λόγω διάταξη, καθώς «επί 5 ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει αστείες δικαιολογίες και αδυνατεί να εξηγήσει τον λόγο που επιβάλλει την αρνητική στάση του» για τη σχετική διάταξη.

«Οι σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις πολυεθνικές του φαρμάκου έγιναν σε αυτό το διάστημα απόλυτα ορατές», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ και διαμηνύει πως θα καταλογιστούν «οι ευθύνες σ’ όσους αρνήθηκαν θετική ψήφο στη διάταξη για τη μείωση της τιμής των 6.000 φαρμάκων».

Παράλληλα, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ καλεί τον υπουργό Υγείας «να μην δεχθεί την απαράδεκτη πρόταση του κ. Τσίπρα για την αναβολή ψήφισης της διάταξης (παραπομπή στις καλένδες)» και καταγγέλλει ότι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ έφθασαν στο σημείο «να υπονομεύουν ανοιχτά τον ΕΟΦ και να δημιουργούν αδικαιολόγητα σκιές για τη δημόσια Υγεία προκειμένου να “θολώσουν τα νερά” για τις επιλογές τους».

ΣΥΡΙΖΑ: Oι διαπλεκόμενοι το παίζουν τώρα προστάτες της διαφάνειας

«Φωνάζει ο κλέφτης για να τα ακούσει ο νοικοκύρης», ανταπάντησε η Κουμουνδούρου. «Οι διαπλεκόμενοι με τα κάθε είδους επιχειρηματικά συμφέροντα, τώρα το παίζουν προστάτες της διαφάνειας και των συμφερόντων των ασφαλισμένων, πλανώνται όμως, πλάνην οικτρά αν θεωρούν ότι πείθουν τον οποιοδήποτε με τα επιχειρήματά τους», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει