Πονοκέφαλος κατά τη διάρκεια του σεξ; Κι όμως υπάρχει και ίσως είναι σοβαρός

Περίπου 1% των ενηλίκων αναφέρουν ότι έχουν βιώσει πονοκεφάλους που σχετίζονται με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και ότι αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι αρκετά σοβαροί, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ωστόσο, οι πραγματικές επιπτώσεις του πονοκεφάλου την ώρα του σεξ είναι σίγουρα ακόμα μεγαλύτερες όπως αναφέρει νευρολόγος του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Loyola.

«Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι πάρα πολύ στενοχωρημένοι για να το πουν στους γιατρούς και οι γιατροί συχνά δεν ρωτούν για το συγκεκριμένο θέμα, γιατί δεν το φαντάζονται ότι συμβαίνει», λέει ο δρ Jose Biller, πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογίας του Loyola, ο οποίος έχει θεραπεύσει δεκάδες ασθενείς για πονοκεφάλους που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα (HAS).

Τo θέμα του πονοκεφάλου που σχετίζεται με το σεξ έχει συχνά διακωμωδηθεί από πολλούς κωμικούς και αφορά συνήθως τις συζύγους που προφασίζονται πονοκέφαλο, προκειμένου να αποφύγουν το σεξ. Ομως, ο Βiller υποστηρίζει πως κάθε άλλο παρά αστείο είναι το όλο ζήτημα.

«Οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνοι και τρομακτικοί. Μπορούν, επίσης, να είναι πολύ απογοητευτικοί τόσο για το άτομο που πάσχει από πονοκέφαλο όσο και από τον/την σύντροφό του», λέει ο Biller.

Οι πονοκέφαλοι σε γενικές γραμμές συνήθως προκαλούνται από διάφορες διαταραχές, όπως οι ημικρανίες ή οι πονοκέφαλοι τάσης (η συχνότερη μορφή πονοκεφάλου, που είναι ένας διάχυτος ήπιας έως μέτριας έντασης πονοκέφαλος). Ομως, οι πονοκέφαλοι μπορεί, επίσης, να είναι δευτερογενείς αιτίες σε άλλες ιατρικές καταστάσεις με μερικές απ’ αυτές να είναι ακόμα και απειλητικές για τη ζωή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των πονοκεφάλων που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι καλοήθεις πονοκέφαλοι. Αλλά σε ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων, αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να οφείλονται σε μια σοβαρή υποκείμενη κατάσταση, όπως αιμορραγία, ανεύρυσμα εγκεφάλου, εγκεφαλικό επεισόδιο, ή υποσκληρίδιο αιμάτωμα.

«Γι’ αυτό και συνιστούμε στους ασθενείς να υποβάλλονται σε λεπτομερή νευρολογική εκτίμηση για τον αποκλεισμό δευτερογενούς αιτίας που θα μπορούσε να είναι απειλητική για τη ζωή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν ο πονοκέφαλος εμφανίζεται για πρώτη φορά», λέει ο Biller.

Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι συγκρίσιμη με μία ήπιας έως μέτριας έντασης άσκηση και ο πρώτος που έκανε τον συγκεκριμένο συσχετισμό ήταν ο αρχαίος Ελληνας γιατρός και μαθηματικός, Ιπποκράτης. Το 2004 η Διεθνής Εταιρεία Κεφαλαλγίας ταξινόμησε τους πονοκεφάλους που σχετίζονται με σεξουαλική δραστηριότητα ως μία ξεχωριστή μορφή πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας.

Αντίθετα, μάλιστα, με ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος, οι άνδρες είναι που έχουν τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να παρουσιάσουν πονοκέφαλο που σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι πονοκεφάλων από το σεξ:

* Ενας θολός πόνος στο κεφάλι και το λαιμό που αρχίζει πριν από τον οργασμό και χειροτερεύει όσο αυξάνεται η σεξουαλική διέγερση. Είναι παρόμοιος με τον πονοκέφαλο τάσης.

* Ενας έντονος, επώδυνος πονοκέφαλος που ξεκινά κατά τη διάρκεια του οργασμού και μπορεί να διαρκέσει για ώρες. Ονομάζεται κεραυνοβόλος κεφαλαλγία και μοιάζει σαν ένα σφυροκόπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

* Ενας πονοκέφαλος που εμφανίζεται μετά το σεξ και μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως εξαιρετικά επώδυνος. Ο πονοκέφαλος αυτός χειροτερεύει όταν ο άνθρωπος σηκώνεται και μειώνεται όταν ξαπλώνει. Προκαλείται από μια εσωτερική διαρροή του νωτιαίου υγρού που επεκτείνεται προς τα κάτω από το κρανίο στη σπονδυλική στήλη. Οταν υπάρχει η διαρροή υγρού ο εγκέφαλος «κρεμάει» προς τα κάτω όταν ο ασθενής σηκώνεται, προκαλώντας πόνο.

Ανάλογα με το είδος του πονοκεφάλου, ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν να ανακουφίσουν τον πόνο ή ακόμη και να τον εμποδίσουν. Ο κίνδυνος των πονοκεφάλων στο σεξ μπορεί να μειωθεί με την άσκηση, την αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει