Πώς να αυτο-εξεταστείτε για τον καρκίνο του δέρματος

Χρειάζεστε μόλις πέντε λεπτά. Τόσα αρκούν για να ελέγξετε τον εαυτό σας για ύποπτα σημάδια που θα μπορούσαν να είναι καρκίνος του δέρματος, μία από τις ασθένειες που βρίσκονται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια.

Παρόλο που το μελάνωμα (η πιο θανατηφόρα μορφή της νόσου) έχει αυξηθεί κατά 6% ετησίως, μόλις το 18% των γυναικών προχωρούν σε ετήσιο έλεγχο από γιατρό. Σύμφωνα με νέα έρευνα το 88% δεν έχει συζητήσει ποτέ με το γιατρό το θέμα του μελανώματος, ενώ μόλις το 30% κάνει μηνιαία αυτοεξέταση, που θεωρείται απαραίτητη για την πρόληψη της ασθένειας.

Κι όμως είναι εξαιρετικά εύκολο να αυτοεξεταστούμε. Δεν θα πάρει πάνω από πέντε λεπτά και θα καθησυχάσει ή θα χτυπήσει το καμπανάκι για περαιτέρω έλεγχο σε περίπτωση που βρούμε κάτι ανησυχητικό.

Πώς γίνεται η αυτο-εξέταση:

* Βρείτε ένα φωτεινό δωμάτιο: Το καλύτερο μέρος για να κάνετε το μηνιαίο έλεγχο είναι ένα φωτεινό δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε ένα δωμάτιο που υπάρχει δυνατός φωτισμός και εάν είναι εύκολο έναν τριπλό καθρέφτη για να δείτε μπροστά, πλάι και πίσω. Αν δεν υπάρχει τέτοιος καθρέφτης, ακόμα και ο ολόσωμος καθρέφτης του σπιτιού είναι κατάλληλος.

* Θυμηθείτε έναν μνημονικό κανόνα εντοπισμού: Ξεκινήστε μια προσεκτική εξέταση στο σώμα σας, εμπρός και πίσω με τον καθρέφτη και στη συνέχεια ελέγξτε κάθε πλευρά με τα χέρια σας. Υπάρχει ένας μνημονικός κανόνας για τον εντοπισμό που βασίζεται στο ΑBCD (Assymetry – Border – Color – Diameter) και εξηγείται ως εξής:

Ασυμμετρία (Αssymetry): Το ένα ημιμόριο της βλάβης δεν μοιάζει με το άλλο.

Aκανόνιστα όρια (Border irregularity): Tα όρια της βλάβης σχηματίζουν οδοντώσεις ή εκτείνονται «ψευδοπόδια» προς το υγιές περιβάλλον του δέρματος.

Ποικιλοχρωμία (Color variegation): Υπάρχει ένα μίγμα χρωμάτων και αποχρώσεων.

Διάμετρος (Diameter): Είναι μεγαλύτερη από το μέγεθος της γόμας ενός μολυβιού (μεγαλύτερη από 4mm).

* Ελέγξτε απίθανα μέρη: Λυγίστε τους αγκώνες και εξετάστε προσεκτικά τους βραχίονες, τις μασχάλες και τις παλάμες. Οι παλάμες όπως και οι φτέρνες των ποδιών και τα νύχια είναι τα μέρη όπου υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστεί κακόηθες μελάνωμα (lentiginous) ένα είδος μελανώματος που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες.

* Δάχτυλα χεριών και ποδιών: Ελέγξτε το πίσω μέρος και τα δάχτυλα των ποδιών σας, τα διαστήματα μεταξύ των δακτύλων και τα πέλματα. Μην ξεχάσετε επίσης να εξετάσετε τα νύχια των ποδιών σας ιδιαίτερα προσεκτικά. Νέα και ασυνήθιστα σημάδια στα νύχια μπορεί να είναι σημάδια καρκίνου. Αν εντοπίσετε μια κάθετη γραμμή σε οποιαδήποτε απόχρωση του καφέ που εκτείνεται από την επιδερμίδα προς την άκρη του νυχιού, φροντίστε να το ελέγξετε με το δερματολόγο σας.

* Πάνω από τους ώμους: Εξετάστε το πίσω μέρος του λαιμού και το τριχωτό της κεφαλής σας με έναν καθρέφτη χειρός. Το καλύτερο θα ήταν να έχετε κάποιον δικό σας άνθρωπο να το ελέγξετε μαζί με ένα πιστολάκι που θα απομακρύνει και θα ξεχωρίσει τα μαλλιά. Αν και η πιθανότητα να υπάρχει μελάνωμα στο τριχωτό της κεφαλής είναι μικρότερη από 6%, εντούτοις μπορεί να είναι θανατηφόρο, γιατί συχνά το ανακαλύπτει κανείς σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου.

* Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη χειρός: Αντί να στέκεστε μπροστά από έναν καθρέφτη στον τοίχο, χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη χειρός για να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στην πλάτη και τα οπίσθιά σας. Βλέπετε κάτι παράξενο; Μην περιμένετε και ελέγξτε το άμεσα, χωρίς καθυστέρηση. Πολλές φορές η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία. Μόλις δείτε έναν ύποπτο σπίλο (ελιά) επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει