Πώς εκδηλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα στα παιδιά

Τα παιδιά δεν μένουν πια ανεπηρέαστα και ασυμπτωματικά από τον κοροναϊό, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι διπλάσια μεταδοτική από προηγούμενες παραλλαγές και υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κοροναϊού, οι οποίες, ως επί το πλείστον, ήταν ασυμπτωματικές στα παιδιά, η μετάλλαξη Δέλτα τα επηρεάζει σημαντικά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, μέσα σε μία εβδομάδα, αναφέρθηκαν σχεδόν 94.000 κρούσματα παιδιών Covid-19.

«Η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο την βλέπουμε περισσότερο στα παιδιά», δήλωσε ο δρ Paul Offit , διευθυντής του Κέντρου Εκπαίδευσης για τα Εμβόλια και θεράπων ιατρός στο τμήμα των λοιμωδών ασθενειών στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η μετάλλαξη Delta είναι διπλάσια μεταδοτική από προηγούμενες παραλλαγές, και υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια σε μη εμβολιασμένα άτομα.

Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των παιδιών δεν είναι εμβολιασμένα, το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό.

Πώς μοιάζει η παραλλαγή Delta στα παιδιά;

Ο βήχας και η απώλεια της όσφρησης είναι λιγότερο συχνά. Αντίθετα ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η καταρροή και ο πυρετός είναι κυρίαρχα συμπτώματα.

«Είναι πολύ νωρίς για να δούμε μελέτες υψηλής ποιότητας στην παιδιατρική βιβλιογραφία που αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα αύξηση της παραλλαγής Δέλτα», δήλωσε ο δρ Michael Grosso, επικεφαλής ιατρός και πρόεδρος της παιδιατρικής στο νοσοκομείο Huntington του Northwell Health.

«Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα σε παιδιά και εφήβους φαίνεται να είναι πυρετός και βήχας. Τα ρινικά συμπτώματα, τα γαστρεντερικά συμπτώματα ή εξανθήματα συμβαίνουν πολύ λιγότερο συχνά», πρόσθεσε ο Grosso.

Πριν από αυτό, τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 δεν είχαν συμπτώματα. Η παραλλαγή Delta μπορεί να δημιουργεί περισσότερα συμπτώματα σε περισσότερα παιδιά από ό, τι βλέπαμε νωρίτερα στην πανδημία.

«Όποια και αν είναι η παραλλαγή, οι γονείς πρέπει να παραμείνουν ενήμεροι για τις άλλες ασθένειες που προκαλούνται από τον Covid-19 στους νέους», δήλωσε ο Grosso.

Μια σοβαρή ασθένεια που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C). Το MIS-C, η οποία είναι μια ασυνήθιστη, σοβαρή επιπλοκή του πρωτογενούς Covid-19, και εμφανίζεται αρκετές εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνση», δήλωσε ο Grosso.

Τα συμπτώματα του MIS-C περιλαμβάνουν:

κοιλιακό πόνο (στο έντερο)

κατακόκκινα μάτια

πόνο στο στήθος

διάρροια

εξάντληση

πονοκέφαλο

χαμηλή πίεση αίματος

πονόλαιμο

εξάνθημα

εμετό

Πότε πρέπει να εξεταστεί το παιδί για Covid-19;

«Επισκεφθείτε τον γιατρό αν το παιδί σας έχει συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού», είπε ο Offit.

Τα παιδιά με οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω πρέπει να ελεγχθούν και να εξεταστούν από παιδίατρο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα πριν τα παιδιά επιστρέψουν στο σχολείο.

Καθώς τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν μπορούν ακόμα να εμβολιαστούν, η πρόληψη, αυτή τη στιγμή, είναι το καλύτερο αμυντικό όπλο που έχουμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα στα παιδιά.

Πηγή: healthline.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει