Πώς επηρεάζει η ηλικία τον ύπνο μας

Περισσότεροι από τους μισούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών παραπονιούνται για τουλάχιστον ένα πρόβλημα ύπνου. Πολλοί ηλικιωμένοι βιώνουν αϋπνία και άλλες διαταραχές του ύπνου σε τακτική βάση.

Καθώς γερνάμε, ο ύπνος μας αλλάζει. Σε γενικές γραμμές, οι ηλικιωμένοι κοιμούνται λιγότερο και βιώνουν πιο κατακερματισμένο ύπνο. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την ηλικία, ο καλός ανανεωτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη σωματική υγεία και τη συναισθηματική ευεξία.

Τι είναι αυτό που προκαλεί τα προβλήματα του ύπνου στους ηλικιωμένους ανθρώπους;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλλουν στην αδυναμία να κοιμηθoύμε καλά, καθώς γερνάμε. Μερικές κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

Κακές συνήθειες ύπνου. Ενα άτακτο πρόγραμμα στον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον κιρκαδικό ρυθμό ενός ατόμου και να είναι δύσκολο να τον βοηθήσει να διατηρήσει ένα κανονικό ρυθμό ύπνου. Αλλα θέματα υγιείας του ύπνου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο, ο αυξημένος χρόνος στο κρεβάτι κατά τον οποίο κάποιος είναι άγρυπνος, ή ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να κοιμηθεί.

Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την ικανότητα ενός ατόμου να αποκοιμηθεί ή να διατηρήσει τον ύπνο και μπορεί ακόμα να τον κρατάνε ξάγρυπνο το βράδυ.

Ψυχολογική δυσφορία ή ψυχιατρικές διαταραχές. Η γήρανση χαρακτηρίζεται από πολλά γεγονότα της ζωής, κάποια θετικά και κάποια αρνητικά. Μερικοί ηλικιωμένοι βιώνουν ψυχολογικά προβλήματα ή ψυχιατρικές διαταραχές που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στη ζωή, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή οι σωματικοί περιορισμοί, λόγω ασθένειας, μπορούν να προκαλέσουν άγχος και προβλήματα ύπνου.

Οι διαταραχές του ύπνου. Οι διαταραχές του ύπνου, όπως η άπνοια ύπνου, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, η διαταραχή περιοδικών κινήσεων των άκρων, και η διαταραχή REM  (το στάδιο εκείνο όπου ο οργανισμός βρίσκεται μεταξύ ύπνου και ξύπνιου και χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες κινήσεις των ματιών), μπορεί να σχετίζονται με τη γήρανση, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συνταξιοδότηση. Η συνταξιοδότηση οδηγεί συχνά σε πολλές δραστηριότητες κατά το ξημέρωμα και σε λιγότερες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου και σε χρόνια προβλήματα ύπνου.

Κοιμάστε αρκετά;

Ανεξάρτητα από την ηλικία, oι ανάγκες ύπνου κάθε ατόμου είναι διαφορετικές. Εάν κοιμάστε λιγότερο από ό,τι όταν ήσασταν νεότεροι, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε ξεκούραστοι και ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι απλώς χρειάζεστε τώρα λιγότερο ύπνο. Ωστόσο, αν έχετε παρατηρήσει ότι η έλλειψη του ύπνου σάς επηρεάζει κατά τη διάρκεια της ημέρας στις δραστηριότητές σας,  θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας. Υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει