Πώς επηρεάζει το φύλο και ο σεξουαλικός προσανατολισμός τον οργασμό

Ο τρόπος που βιώνουν οι άνθρωποι τον οργασμό είναι διαφορετικός αν είναι μόνοι ή σε σχέση, αν είναι άνδρες ή γυναίκες και αν είναι ομοφυλόφιλοι ή ετεροφυλόφιλοι, διαπιστώνει νέα έρευνα.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Kinsey για την Ερευνα στο Σεξ, την Ισότητα και την Αναπαραγωγή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, ερεύνησαν πώς η κορύφωση ποικίλλει, ανάλογα με το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που δεν βρίσκονται σε σχέση είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν οργασμό, συγκριτικά με τους άνδρες που δεν βρίσκονται σε σχέση. Επίσης, οι ομοφυλόφιλες γυναίκες είναι πιο πιθανό να βιώσουν οργασμό συγκριτικά με τις αμφιφυλόφιλες και τις ετεροφυλόφιλες γυναίκες.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης τον Justin R. Garcia, δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine.

Σύμφωνα με τους ερευνητές  «η κορύφωση χαρακτηρίζεται από υποκειμενικά συναισθήματα έντονης αίσθησης και απόλαυσης, συμπεριλαμβανομένης μιας ξαφνικής διέλευσης συσσωρευμένης σεξουαλικής έντασης και μιας προσωρινής μεταβολής της συνείδησης».

Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών που πυροδοτούν τον οργασμό, η ερευνητική ομάδα του Kinsey σημειώνει ότι είναι ασαφείς σχετικά με το εάν ο σεξουαλικός προσανατολισμός ενός ατόμου επηρεάζει το αν και πώς βιώνει τον οργασμό.

«Η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν την εμφάνιση του οργασμού μεταξύ των σεξουαλικών μειονοτήτων του πληθυσμού, μπορεί να βοηθήσει στην προσαρμογή θεραπειών, για όσους έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Επιπλέον, στο βαθμό που η έλλειψη οργασμού θεωρείται ως ένα συχνό και ανεπιθύμητο πρόβλημα, το να μάθουμε περισσότερα για τους μηχανισμούς του οργασμού στις σχέσεις των ατόμων του ιδίου φύλου μπορεί να εμπλουτίσει τις θεραπείες για άνδρες και γυναίκες που βρίσκονται είτε σε μικτή σχέση είτε σε ομοφυλόφιλη σχέση», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Ο Garcia και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ένα online ερωτηματολόγιο σε 6.151 άνδρες και γυναίκες άνω των 21 ετών. Οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν το φύλο τους και τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό (ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι) και το ποσοστό του χρόνου που είχαν οργασμό, όταν βρίσκονταν με έναν σεξουαλικό σύντροφο με τον οποίο ήταν εξοικειωμένοι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στο σεξ με έναν οικείο σεξουαλικό σύντροφο οι άνδρες βίωναν τον οργασμό σε ποσοστό 85%, ενώ οι γυναίκες σε ποσοστό 63%.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η πιθανότητα οργασμού ποικίλλει επίσης σε σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες βίωναν οργασμό σε ποσοστό 75%, ενώ οι ετεροφυλόφιλες και οι bisexual είχαν πιθανότητες οργασμού 62% και 58% αντίστοιχα.

Οι ερευνητές εξηγούν πως αυτή η ιδιαιτερότητα μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ομοφυλόφιλες γυναίκες νοιώθουν πιο άνετα και οικεία με το γυναικείο σώμα, ως εκ τούτου είναι πιο εύκολο να ωθήσουν στον οργασμό τις ερωτικές τους συντρόφους. Η πιθανότητα οργασμού δεν παρουσίασε διαφορές ανάμεσα στους άνδρες με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν λιγότερο προβλέψιμους και περισσότερο ποικίλους οργασμούς, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Σχολιάζοντας τα συνολικά ευρήματά τους, οι ερευνητές κατέληξαν:

«Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες για τις συγκριτικές σεξουαλικές εμπειρίες των σεξουαλικών μειονοτήτων και την κατανόηση των μηχανισμών που τις διέπουν, καθώς αυτοί επηρεάζουν τη σεξουαλική υγεία».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει