Πώς η έλλειψη ύπνου επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ένας καλός βραδινός ύπνος κάνει πολλά περισσότερα από το να μας ξεκουράζει απλώς, ενώ συνδέεται και με μια σειρά από οφέλη.

Πρώτον, μπορεί να βελτιώσει την υγεία διατηρώντας τις ορμόνες σταθερές. Οι ορμόνες επηρεάζουν τα πάντα, από τα επίπεδα του στρες μέχρι την αρτηριακή πίεση.

Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς ο ξεκούραστος, βαθύς ύπνος μπορεί να βελτιώσει την εγρήγορση, τη μνήμη, τις σωματικές ικανότητες, την υγεία της καρδιάς, το σωματικό βάρος, ακόμη και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και σκέψης.

Ο ύπνος είναι, επίσης, κρίσιμος για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το Clean Eating εξηγεί ότι όταν το σώμα βρίσκεται σε ηρεμία, ορισμένες λειτουργίες επιβραδύνονται, δίνοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα την ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει. Αυτή η εργασία περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των αποβλήτων. Το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό για να λειτουργεί όχι μόνο όταν είμαστε άρρωστοι ή έχουμε τραυματιστεί, αλλά και όταν είμαστε καλά. Αν κοιμόμαστε αρκετά, λοιπόν, βοηθάμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μας διατηρεί υγιείς.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα υποφέρει όταν ο ύπνος δεν είναι αρκετός

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται από τη φλεγμονή για να κάνει τη δουλειά του. Το Ίδρυμα Ύπνου εξηγεί ότι η φλεγμονή ενισχύει τη διαδικασία επούλωσης του σώματος αυξάνοντας την ποσότητα των κυτοκινών που παράγουν τα λευκά αιμοσφαίρια. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα είτε είμαστε άρρωστοι είτε όχι και συμβαίνει όταν κοιμόμαστε. Συγκεκριμένα, συμβαίνει κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου, όταν ο μεταβολισμός είναι ο χαμηλότερος. Επομένως, είναι σημαντικό όχι μόνο να κοιμόμαστε, αλλά να έχουμε και έναν βαθύ, ξεκούραστο ύπνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν αυτού του είδους η φλεγμονή συνέβαινε κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης, θα εμπόδιζε τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου. Το να κοιμόμαστε λιγότερο από έξι ή επτά ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανοσολογική λειτουργία, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να κάνει όλα όσα πρέπει να κάνει για να μας κρατήσει υγιείς. Επίσης, η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων λοιμώξεων όπως το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη.

Αν διαπιστώσετε, λοιπόν, ότι έχετε πρόβλημα ύπνου, μπορείτε να προσπαθήσετε να δουλέψετε σε μια ρουτίνα ύπνου που περιλαμβάνει σταθερές ώρες ύπνου και αποφυγή μπλε οθονών πριν από τον ύπνο σύμφωνα με την Mayo Clinic. Εάν έχετε τακτικά προβλήματα ύπνου, μιλήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει