Πώς μπορώ να ανακουφίσω το πρήξιμο των ματιών;

Το πρήξιμο των ματιών είναι μια πολύ συχνή κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει μια απλή λύση. Ο λόγος είναι ότι δεν υποφέρουν μόνο άνθρωποι που έχουν κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες υγείας.

Το πρήξιμο γύρω από τα μάτια (περικογχικό οίδημα) δεν προκαλείται μόνο από συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας, αλλά μπορεί να ενοχλεί και ανθρώπους που δεν έχουν κανένα πρόβλημα υγείας.

Αν το πρόβλημα είναι κάποια υποκείμενη κατάσταση υγείας, σχεδόν πάντα θα αισθανθείτε αδιαθεσία, οπότε αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας και ίσως θα ήταν απαραίτητο να κάνετε κάποιο τσεκ απ για να εντοπίσετε τι φταίει.

Θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα στα νεφρά, ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα ή κάποιο θέμα θυρεοειδικής ορμόνης.

Ολα τα παραπάνω μπορούν να διαγνωστούν με τον έλεγχο της πίεσης του αίματος και με εξετάσεις αίματος και ούρων.

Οτιδήποτε προκαλεί στα μάτια σας φλεγμονή ή πληγή, όπως αλλεργική ρινίτιδα, ξηρά μάτια ή βλέφαρα, θα κάνει το δέρμα γύρω απ’ αυτά να πρηστεί.

Η φλεγμονή του δέρματος, το έκζεμα ή η δερματίτιδα μπορούν να προκαλέσουν επίσης οίδημα στα μάτια, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση είναι προφανές πως το πρόβλημα είναι συνολικό και δεν εστιάζεται στα μάτια σας.

Πρήξιμο στα μάτια θα μπορούσε ακόμα να προκαλέσει μια κρέμα που βάζετε στο πρόσωπο ή τα μαλλιά σας και σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εξετάσετε τα μάτια σας στον οφθαλμίατρο.

Αν τελικά δεν ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε τα πρησμένα μάτια είναι πιθανό να οφείλονται σε φυσικές επιρροές του οργανισμού σας, που δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα.

Απλά τσεκάρετε ως τελευταία πιθανότητα μήπως δεν κοιμάστε καλά, γιατί εσείς μπορεί να νομίζετε ότι κοιμάστε καλά ή ότι ξεκουράζεστε αρκετά, αλλά κάτι τέτοιο να μη συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει