Πώς μπορώ να περιποιηθώ μικρά εγκαύματα στο σπίτι;

Τα εγκαύματα στο σπίτι μπορούν να προκληθούν από πολλές αιτίες: Χημικές ουσίες, κάψιμο στο μαγείρεμα, καυτά υγρά, ατμός, ηλεκτρισμός είναι καταστάσεις που πολλές φορές θα κληθεί κάποιος να διαχειριστεί.

Για να αντιμετωπίσετε τα μικρής σημασίας εγκαύματα στο σπίτι, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

* Δροσίστε το δέρμα σας με τρεχούμενο δροσερό ή χλιαρό νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά, ιδανικά μέσα σε 20 λεπτά από την στιγμή που συνέβη το περιστατικό. Αυτό θα αποτρέψει την πιθανότητα να χειροτερέψει το έγκαυμα.

* Μην χρησιμοποιείτε πάγο, παγωμένο νερό, κρέμες ή λιπαρές ουσίες όπως το βούτυρο για να απαλύνετε το έγκαυμα.

* Αφαιρέστε οποιαδήποτε ρούχα ή κοσμήματα υπάρχουν γύρω από το έγκαυμα, εκτός αν κολλήσουν πάνω του.

* Καλύψτε το έγκαυμα με λωρίδες μεμβράνη. Μια καθαρή πλαστική σακούλα είναι επίσης κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί για εγκαύματα στο χέρι σας.

Εάν το έγκαυμα είναι επώδυνο, πάρτε ένα ήπιο αναλγητικό, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά. Ωστόσο, ελέγχετε πάντα τη συσκευασία για να βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει την σωστή δοσολογία και ποτέ μη δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά κάτω των 16 ετών.

Μην παρέμβετε στο έγκαυμα και μην επιχειρήσετε να σπάσετε τυχόν φουσκάλες. Αν το έγκαυμα είναι πολύ οδυνηρό ή φαίνεται να επιδεινώνεται, καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες ή επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ή αν χρειάζεστε περαιτέρω ιατρική βοήθεια, καλέστε τις Πρώτες Βοήθειες και ζητήστε ασθενοφόρο. Τα βαθιά ή μεγάλα εγκαύματα, ή τα εγκαύματα στο πρόσωπο τα χέρια ή τις αρθρώσεις, θα πρέπει πάντα να ελέγχονται από γιατρό και μπορεί να απαιτούν θεραπεία σε νοσοκομείο.

Χημικά εγκαύματα

Εάν μια χημική ουσία, όπως χλωρίνη, ή οξύ, κάψει το δέρμα σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

* Φορώντας προστατευτικά γάντια, αφαιρέστε τυχόν χημικές ουσίες από το δέρμα, βάζοντας την πληγείσα περιοχή κάτω από το κρύο νερό της βρύσης για 20 λεπτά, ή περισσότερο. Εάν η χημική ουσία που εμπλέκεται είναι σε μορφή σκόνης, αφαιρέστε την από το δέρμα σας πριν το τοποθετήσετε κάτω από το νερό.

* Αφαιρέστε τυχόν κοσμήματα ή ρούχα που έχουν εκτεθεί στη χημική ουσία.

* Απλώστε μια δροσερή βρεγμένη πετσέτα πάνω στο έγκαυμα για να ανακουφίσετε από τον πόνο

* Καλύψτε το καμένο δέρμα με ένα στεγνό αποστειρωμένο πανί ή με γάζα

* Εάν αντιμετωπίσετε μια αυξημένη αίσθηση καψίματος, ξαναπλύνετε το δέρμα για αρκετά λεπτά

* Επισκεφθείτε το γιατρό για να αξιολογήσει το έγκαυμα και να αποφανθεί για το αν θα χρειαστεί αγωγή

Εγκαύματα από ηλεκτρισμό

Τα εγκαύματα από ηλεκτρισμό μπορεί να μην φαίνονται σοβαρά, αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια. Σε περίπτωση που εσείς ή κάποιος οικείος σας υποστεί ένα ηλεκτρικό έγκαυμα θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει