Πώς μπορώ να συνεφέρω κάποιον που έχει λιποθυμήσει;

Η λιποθυμία συμβαίνει όταν η παροχή αίματος στον εγκέφαλο είναι στιγμιαία ανεπαρκής με αποτέλεσμα κάποιος να χάσει τις αισθήσεις του. Αυτή η απώλεια συνείδησης είναι συνήθως σύντομη.

Η λιποθυμία μπορεί να μην έχει καμία ιατρική σημασία, αλλά μπορεί να υποδηλώνει και κάποια σοβαρή διαταραχή. Ως εκ τούτου, η θεραπεία της απώλειας συνείδησης λογαριάζεται ως μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, μέχρις ότου τα σημάδια και τα συμπτώματα μειωθούν και γίνει γνωστή η αιτία που την προκάλεσε. Αν υπάρχουν επαναλαμβανόμενες περίοδοι λιποθυμίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Εάν αισθάνεστε λιποθυμία:

* Ξαπλώστε ή καθίστε κάτω. Για να μειωθεί η πιθανότητα μίας εκ νέου λιποθυμίας, δεν πρέπει να σηκωθείτε γρήγορα.

* Τοποθετήστε το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατά σας και καθίστε.

Αν λιποθυμήσει κάποιος άλλος:

Τοποθετήστε το άτομο με την πλάτη του κάτω. Μόλις δείτε πως το άτομο αναπνέει κανονικά, αποκαταστήστε τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλό του, σηκώνοντας τα πόδια του πάνω από το επίπεδο της καρδιάς (περίπου 30 εκατοστά, αν είναι δυνατόν).

* Χαλαρώστε ζώνες, κολάρα ή άλλα ρούχα που τον πιέζουν.

* Για να μειωθεί η πιθανότητα να λιποθυμήσει ξανά, μην αφήσετε το άτομο να σηκωθεί πολύ γρήγορα.

* Αν το άτομο δεν ανακτά τις αισθήσεις του μέσα σε ένα λεπτό, καλέστε άμεσα τις πρώτες βοήθειες.

* Ελέγξτε τους αεραγωγούς του ατόμου για να βεβαιωθείτε ότι είναι ανοιχτοί. Ελέγξτε μήπως έχει κάνει εμετό.

* Ελέγξτε για σημάδια αναπνοής, βήχα και κίνησης. Αν απουσιάζουν, ξεκινήστε τεχνικές καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης (CPR) και παράλληλα καλέστε τις πρώτες βοήθειες.

* Συνεχίστε την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες ή μέχρι το άτομο να ανταποκριθεί και να αρχίσει να αναπνέει.

* Εάν ένα άτομο τραυματίστηκε από μια πτώση που σχετίζεται με λιποθυμία, ψάξτε για τυχόν χτυπήματα, μώλωπες ή κοψίματα. Ελέγξτε τυχόν αιμορραγία ασκώντας άμεση πίεση στο σημείο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει