Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω κήλη;

Τα συμπτώματα της κήλης περιλαμβάνουν οίδημα ή διόγκωση στο δέρμα γύρω από τη βουβωνική χώρα ή την κοιλιά. Η διόγκωση αυτή μερικές φορές συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα.

Αυτά μπορεί να είναι πόνος, δυσφορία, ένταση ή αδυναμία γύρω από τη βουβωνική χώρα και περιστασιακά στους άνδρες πόνος στους όρχεις.

Ωστόσο, μερικές φορές η βουβωνοκήλη είναι ασυμπτωματική. Συχνά ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι η κήλη είναι παρούσα, μέχρις ότου την ανακαλύψει ένας γιατρός στη διάρκεια μιας εξέτασης. Οταν το εξόγκωμα αυτό εμφανιστεί με αυτό το είδος της κήλης, ο ασθενής μπορεί συνήθως να ωθήσει την κήλη πίσω στο κοιλιακό τοίχωμα όταν ξαπλώσει. Αν η προσπάθεια αυτή δεν είναι άμεσα επιτυχής, μερικές φορές είναι χρήσιμο να βάλει κανείς πάγο στην περιοχή για να μειώσει τη διόγκωση, πριν σπρώξει την κήλη πίσω, στο κοιλιακό τοίχωμα.

Υπάρχουν, επίσης κήλες που δεν μπορούν να ωθηθούν προς τα μέσα, επειδή είναι παγιδευμένες στο κοιλιακό τοίχωμα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, η ένταση που ασκείται στην κήλη μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η θεραπεία γι’ αυτή τη μορφή της κήλης, απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να θέσει την κήλη πίσω στη θέση της.

Εάν ανησυχείτε μήπως έχετε κήλη, θα πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Επίσης, αν εμφανιστεί ναυτία, δυσκοιλιότητα, εμετός ή αποχρωματισμός γύρω από την κήλη, αυτό είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει