Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που έχει καταπιεί ένα αντικείμενο;

Εάν καταπιείτε ένα ξένο αντικείμενο, θα περάσει πιθανότατα μέσα από το πεπτικό σας σύστημα αδιατάρακτα. Ομως, κάποια αντικείμενα μπορούν να κολλήσουν στον οισοφάγο, το σωλήνα που συνδέει το λαιμό και το στομάχι σας.

Εάν ένα αντικείμενο κολλήσει στον οισοφάγο σας, μπορεί να χρειαστεί να το αφαιρέσετε, ιδιαίτερα αν είναι:

* Eνα αιχμηρό αντικείμενο που θα πρέπει να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα για να αποφευχθεί η πρόκληση περαιτέρω ζημιάς στον οισοφάγο

* Ενα μικροσκοπικό -τύπου ρολογιού ή αριθμομηχανής- κουμπί, ή μπαταρία, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη των ιστών και θα πρέπει να αφαιρεθεί χωρίς καθυστέρηση

Εάν το άτομο που έχει καταπιεί το αντικείμενο βήχει δυνατά ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει να βήχει και μην παρεμβαίνετε. Εάν ένα αντικείμενο μπλοκάρει τις αναπνευστικές οδούς και η κατάσταση του ατόμου επιδεινώνεται (ο βήχας σταματάει και η αναπνοή γίνεται δυσκολότερη), δώστε άμεσα τις πρώτες βοήθειες, οι οποίες συνίστανται στα εξής:

Δώστε 5 χτυπήματα στην πλάτη. Κατ’ αρχήν, δώστε πέντε χτυπήματα ανάμεσα στις ωμοπλάτες του θύματος με το κάτω μέρος της παλάμης σας

Δώστε 5 κοιλιακές ωθήσεις. Εκτελέστε πέντε κοιλιακές ωθήσεις (γνωστές ως ελιγμός Ηeimlich). Επειδή οι κοιλιακές ωθήσεις μπορεί να τραυματίσουν τα βρέφη, στην περίπτωσή τους χρησιμοποιήστε αντί για κοιλιακές ωθήσεις τις θωρακικές συμπιέσεις.

Προχωρήστε σε μια εναλλαγή ανάμεσα στα χτυπήματα στην πλάτη και στις κοιλιακές ωθήσεις μέχρις ότου μετατοπιστεί το αντικείμενο.

Αν είστε ο μόνος άνθρωπος με το θύμα την ώρα του συμβάντος, δώστε άμεσα τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια καλέστε το Πρώτων Βοηθειών. Αν υπάρχει και άλλο άτομο, λειτουργήστε παράλληλα.

Αν το άτομο χάσει τις αισθήσεις του, τοποθετήστε το στο έδαφος και αρχίστε την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (CPR). Μετά την προσπάθεια αναπνοής, ελέγξτε το στόμα του, μήπως είναι ορατό το αντικείμενο, ώστε να μπορέσετε να το αφαιρέσετε. Μην επιχειρήσετε με το δάχτυλο «στα τυφλά» να το βρείτε, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ωθήσει το αντικείμενο ακόμα πιο μέσα στον αεραγωγό.

Κοιλιακές ωθήσεις (ελιγμός Heimlich)

heimlich

Για να εκτελέσετε τις κοιλιακές ωθήσεις (ελιγμός Heimlich) σε κάποιον άλλο:

Σταθείτε πίσω του. Τυλίξτε τα χέρια σας γύρω από τη μέση του. Στρέψτε το πρόσωπό του ελαφρά προς τα εμπρός

Πιάστε τη γροθιά με το άλλο χέρι. Πατήστε σκληρά στην κοιλιακή χώρα με μια γρήγορη ανοδική ώθηση σα να προσπαθείτε να σηκώσετε το άτομο προς τα επάνω

Εκτελέστε συνολικά 5 κοιλιακές ωθήσεις αν χρειαστεί. Εάν η απόφραξη δεν έχει ακόμα μετατοπιστεί επαναλάβετε ξανά, αφού προηγηθούν πέντε χτυπήματα στην πλάτη.

Μια τροποποιημένη εκδοχή της παραπάνω τεχνικής για χρήση σε έγκυο γυναίκα ή σε παχύσαρκα άτομα είναι να τοποθετήσετε το χέρι σας στο κέντρο του θώρακα για να συμπιέσετε εκεί και όχι στην κοιλιακή χώρα. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τα βρέφη.

Αν είστε εσείς που πνίγεστε σαφώς και δεν μπορείτε να εκτελέσετε τα χτυπήματα στην πλάτη, μπορείτε όμως να εκτελέσετε τις κοιλιακές ωθήσεις.

* Τοποθετήστε τη γροθιά λίγο πάνω από τον αφαλό σας

* Πιάστε τη γροθιά σας με το άλλο χέρι και φροντίστε να πέσετε πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια, είτε αυτή είναι πάγκος, είτε καρέκλα.

* Ωθήστε τη γροθιά σας προς τα μέσα και προς τα πάνω

Μπορεί επίσης να σας αρέσει