Πώς πρέπει να φροντίζουμε τις τεχνητές οδοντοστοιχίες;

Οι αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες απαιτούν την κατάλληλη φροντίδα για να διατηρηθούν καθαρές, απαλλαγμένες από τους λεκέδες και τον κίνδυνο να προκαλέσουν μολύνσεις.

Για την κατάλληλη φροντίδα της αφαιρούμενης οδοντοστοιχίας πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

Αφαιρέστε και ξεπλύνετε τις οδοντοστοιχίες μετά το φαγητό. Αφήστε το νερό να τρέξει πάνω τους για να αφαιρέσει τα υπολείμματα των τροφών. Καλό είναι να τοποθετήσετε μια πετσέτα στον πάγκο ή τον νιπτήρα ώστε να μην σπάσουν αν τυχόν σας πέσουν.

Καθαρίστε το στόμα σας μετά την αφαίρεση της οδοντοστοιχίας. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή οδοντόβουρτσα για τα φυσικά σας δόντια και μια μαλακή οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε τη γλώσσα και τον ουρανίσκο σας.

Τρίψτε τις οδοντοστοιχίες σας καθημερινά. Τρίψτε με ήπιο τρόπο τις οδοντοστοιχίες σας, χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό οδοντοστοιχίας, ήπιο σαπούνι ή υγρό πιάτων και με βούρτσα οδοντοστοιχίας ή μαλακή οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε τροφές, την πλάκα και διάφορες άλλες καταθέσεις oυσιών. Αποφύγετε τις σκληρές βούρτσες, τα ισχυρά καθαριστικά και την σκληρή οδοντόκρεμα, καθώς αυτές είναι πάρα πολύ λειαντικές και μπορούν να βλάψουν την οδοντοστοιχία σας. Οι οδοντόκρεμες που διαφημίζουν ότι προωθούν την λεύκανση είναι ιδιαίτερα λειαντικές και θα πρέπει να αποφεύγονται με τις αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες.

Χειριστείτε τις οδοντοστοιχίες σας προσεκτικά. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα λυγίσουν ή θα καταστραφούν τα πλαστικά και τα άγκιστρα κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Μουλιάστε τις οδοντοστοιχίες σας όλη τη νύχτα. Οι περισσότεροι τύποι οδοντοστοιχιών πρέπει να παραμείνουν υγρές για να διατηρούν το σχήμα τους. Τοποθετήστε τις οδοντοστοιχίες σε νερό ή σε ένα ήπιο διάλυμα όλη τη νύχτα. Μην τις βυθίζετε σε διαλύματα που περιέχουν χλώριο γιατί μπορεί να μαυρίσει το μέταλλο. Ελέγξτε με τον οδοντίατρό σας πώς πρέπει να τις αποθηκεύσετε.

Ξεπλύνετε τις οδοντοστοιχίες σας πριν από την επανατοποθέτησή τους στο στόμα σας. Ειδικά αν είχατε χρησιμοποιήσει κάποιο διάλυμα προηγουμένως για το μούλιασμα ή τον καθαρισμό τους είναι απαραίτητο να τις ξεπλύνετε. Τα διαλύματα αυτά μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες που προκαλούν εμετό, πόνο ή εγκαύματα σε περίπτωση κατάποσης.

Προγραμματίστε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις. Ο οδοντίατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το πώς πρέπει να φροντίζετε και να καθαρίζετε τις τεχνητές οδοντοστοιχίες σας, αλλά και να τις εξετάσει και τους κάνει έναν επαγγελματικό καθαρισμό. Μπορεί επίσης να εξετάσει την εφαρμογή τους ώστε να μην γλιστράνε και να μην σας πονάνε. Οι χαλαρές οδοντοστοιχίες μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, πληγές και μολύνσεις γι’ αυτό και χρειάζεται να τις φροντίζετε προσεκτικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει