Πώς σχετίζεται το κάπνισμα με τον πόνο στην πλάτη

O πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης επηρεάζει γύρω στο 80% των ανθρώπων σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ερευνητές να εργάζονται με επιμέλεια για να καθορίσουν ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτού του πόνου.

Μερικοί από τους παράγοντες που έχουν εντοπιστεί είναι η εργασία που απαιτεί μεγάλη σωματική επιβάρυνση, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, η διαβίωση σε μια μικρή κοινωνία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και… το κάπνισμα!

Ενώ κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες μοιάζουν λογικοί, υπάρχουν κάποιοι άλλοι, που προκαλούν πραγματική έκπληξη.

Φαίνεται λοιπόν λογικό ότι όσο μεγαλύτερες απαιτήσεις σωματικής δραστηριότητας προϋποθέτει η εργασία, τόσο περισσότερο βάρος δέχεται η σπονδυλική στήλη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό της, από τον οποίο θα προκύψει πόνος. Αυτή είναι και η προφανής εξήγηση για το λόγο που ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος και οι δουλειές στις οποίες χρειάζεται κάποιος να σηκώνει μεγάλα βάρη, τείνουν να συνδέονται με πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.

Ωστόσο ένας σημαντικός παράγοντας σε ό,τι αφορά το χρόνιο κουβάλημα βάρους είναι το πόσο καλά μπορεί να αναρρώσει και να θεραπευτεί το σώμα από τις βλάβες που προκαλούνται από αυτά τα μεγάλα φορτία.

Στην ιδανική περίπτωση το σώμα θεραπεύεται και δυναμώνει, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτικό στο ίδιο φορτίο στο μέλλον.

Εάν, όμως, το σώμα δεν είναι σε θέση να θεραπευτεί επαρκώς, αναπτύσσεται περαιτέρω τραυματισμός. Το «κλειδί» της επούλωσης είναι να παρέχεται αρκετός χρόνος προτού προκύψουν νέες απαιτήσεις από το σώμα και να υπάρχει στην τραυματισμένη περιοχή ικανοποιητική παροχή αίματος, προκειμένου να επέλθει η θεραπεία.

Ενα παράδειγμα είναι μια φουσκάλα στο πόδι. Αν υπάρχει αρκετός χρόνος ξεκούρασης, η φουσκάλα θα θεραπευτεί και το πόδι θα είναι έτοιμο να δεχθεί ξανά πίεση. Εάν ο χρόνος που θα δοθεί μέχρι το πόδι να δεχθεί ξανά πίεση είναι μικρός, τότε ο οργανισμός μας προκειμένου να αμυνθεί θα αυξήσει στην περιοχή την κυκλοφορία του αίματος. Το αποτέλεσμα θα είναι το δέρμα στην περιοχή να σκληρύνει και να σχηματιστεί κάλος. Το σώμα σ’ αυτή την περίπτωση προσαρμόζεται αντί να θεραπευτεί.

Στην περίπτωση της παροχής αίματος σκεφτείτε το εσωτερικό μέρος του χείλους σας. Αυτή η περιοχή έχει πλούσια παροχή αίματος και αν κάποιος κοπεί, θα θεραπευτεί αρκετά γρήγορα.

Η σπονδυλική στήλη είναι παρόμοια περίπτωση. Εάν έχει καλή αιμάτωση, θα προσαρμοστεί στις φυσικές απαιτήσεις που της τίθενται. Αν οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες, τότε θα προκληθεί ζημιά.

Μια από τις κύριες επιπτώσεις του καπνίσματος στη σπονδυλική στήλη είναι ότι το κάπνισμα συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση συμβαίνει όταν η αθηρωματική πλάκα ή άλλο υλικό συσσωρεύεται στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας μειωμένη παροχή αίματος ειδικά σε περιοχές που τροφοδοτούνται από πολύ μικρά αγγεία. Τα οστά και οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης εφοδιάζονται από αυτά τα μικρά αγγεία και επηρεάζονται από την αθηροσκλήρωση, η οποία μειώνει την ικανότητα της σπονδυλικής στήλης να θεραπευθεί. Αυτό τελικά οδηγεί σε εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης και στην έναρξη του πόνου. Με τον τρόπο αυτό, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης που σχετίζεται με τον πόνο στην πλάτη.

Σχετικός με την ικανότητα της σπονδυλικής στήλης να θεραπευτεί είναι ο ρόλος ενός οστικού κυττάρου που ονομάζεται οστεοβλάστης, ένα εξειδικευμένο κύτταρο που χτίζει τον οστικό ιστό. Η νικοτίνη είναι ένα σημαντικό χημικό προϊόν που συμβάλλει στις εθιστικές ιδιότητες του καπνίσματος. Εκτός από αυτό, όμως, η νικοτίνη αναστέλλει επίσης τη δραστηριότητα των οστεοβλαστών.

Η μειωμένη δραστηριότητα των οστεοβλαστών, εξαιτίας της νικοτίνης, προκαλεί μειωμένη ικανότητα ανοικοδόμησης των οστών της σπονδυλικής στήλης. Με την πάροδο του χρόνου, το οστό χρησιμοποιείται («ξοδεύεται») ταχύτερα από ό,τι μπορεί να αναδομηθεί, προκαλώντας οστεοπόρωση και άλλες εκφυλιστικές καταστάσεις που προκαλούν πόνο.

Μια άλλη σύνδεση που έχει γίνει μεταξύ του καπνίσματος και του πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης, είναι το ίδιο το μήνυμα του πόνου. Οι καπνιστές έχει βρεθεί από μελέτες ότι έχουν υψηλότερη αξιολόγηση του πόνου από τους μη καπνιστές. Ενώ οι ακριβείς λόγοι που συμβαίνει αυτό, δεν είναι απολύτως σαφείς, φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με τη χημική παρέμβαση στη φυσική ορμονική δραστηριότητα του σώματος για ανίχνευση πόνου. Ουσιαστικά, οι ορμόνες και τα χημικά που βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τον πόνο παρεμποδίζονται από το κάπνισμα.

Ετσι, οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερη αίσθηση του πόνου, εάν υπάρχει τραυματισμός, από τους μη καπνιστές.

Το σώμα μας είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό σύστημα. Μπορεί να προσαρμοστεί και να θεραπευτεί. Ωστόσο, είναι επίσης επιρρεπές σε επιβλαβείς επιδράσεις. Εναπόκειται σε καθέναν από εμάς να φροντίζουμε το σώμα μας και να περιορίζουμε αυτά τα επιβλαβή πράγματα μέσω των επιλογών που κάνουμε. Η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση και η βελτιωμένη διατροφή αποτελούν προσωπικές αποφάσεις και συνήθειες που μπορούν να βελτιωθούν. Αν κάνουμε τις σωστές επιλογές, το σώμα μας θα μας ευγνωμονεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.