Πώς θα απαλλαγώ από τις ψείρες και τα αυγά τους;

Η ψείρα της κεφαλής είναι ένα μικρό έντομο που του αρέσει να μείνει κοντά στο τριχωτό της κεφαλής για τη ζεστασιά και ειδικά η ανθρώπινη ψείρα δεν μπορεί, ούτε να ζήσει, ούτε να πιαστεί από κανένα άλλο ζώο.

Τρέφεται δαγκώνοντας το κεφάλι και ρουφώντας το αίμα και σε αντίθεση με ό,τι συνήθως πιστεύουμε, σέρνεται πάνω στο κεφάλι και δεν μπορεί ούτε να πηδήξει ούτε να πετάξει. Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή κεφάλι με κεφάλι που διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό.

Αντίθετα, επίσης, με ό,τι πιστεύεται είναι ένα μικρό μόνο ποσοστό των ψειρών που αλιεύονται στα σχολεία (περίπου 10% των μολύνσεων πιστεύεται ότι συμβαίνουν με αυτόν τον τρόπο).

Περίπου 50% των ατόμων που έχουν μολυνθεί είναι ενήλικες και παιδιά προσχολικής ηλικίας, με τα μέλη της οικογένειάς τους ή το στενό τους περιβάλλον να είναι οι πιο κοινές πηγές μόλυνσης.

Ο κατάλογος ελέγχου πρέπει να περιλαμβάνει άμεσα την οικογένεια και όλους τους ενήλικες ή παιδιά που ζουν στο ίδιο σπίτι ή έχουν στενή επαφή με το άτομο.

Η φαγούρα που μπορεί να συμβεί οφείλεται σε μια αντίδραση στο σάλιο της ψείρας και μπορεί να περάσουν μήνες πριν το τριχωτό της κεφαλής, ιδιαίτερα όσον αφορά τα νεότερα άτομα, γίνει ευαίσθητο σ’ αυτό.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες δεν αντιδρούν και ως εκ τούτου δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μια λοίμωξη.

Τι πρέπει να κάνετε στην περίπτωση που έχετε ψείρες

Το χτένισμα βοηθά να αποφευχθεί οποιαδήποτε μόλυνση από την εγκατάσταση ψείρας στο κεφάλι σας.

Συνιστάται να χτενίζετε τα μαλλιά σας δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας μια λεπτή οδοντωτή χτένα. Η χρήση ενός conditioner μαλλιών βοηθά να γίνεται ευκολότερο το χτένισμα και κατ’ επέκταση δυσκολότερη η προσκόλληση της ψείρας στο τριχωτό της κεφαλής.

Το χτένισμα τραυματίζει την ψείρα, που δεν μπορεί να ζευγαρώσει και πεθαίνει. Καλό θα είναι να ελέγχετε κάθε εβδομάδα με ειδική χτένα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο και να χτενίζετε τα μαλλιά σας σε όλη τη διαδρομή τους, ανάποδα, από τον αυχένα μέχρι εμπρός.

Αν υπάρχει ψείρα, θα κολλήσει πάνω στη χτένα κι αν έχετε απλώσει μπροστά σας ένα χαρτί θα πέσει πάνω του. Οι ψείρες που θα έχουν καταστραφεί από το χτένισμα θα πέσουν από τα μαλλιά σας.

Το σαμπουάν δεν είναι αποτελεσματική θεραπεία, αφού δεν μπορεί να σκοτώσει τα αυγά της ψείρας. Αντίθετα, συνιστάται να χρησιμοποιείτε λοσιόν, με τη διαφορά όμως ότι πρέπει να τη χρησιμοποιούν μόνο όσοι έχουν αποδεδειγμένα ψείρες και όχι όσοι απλά φαντάζονται ότι μπορεί να έχουν. Δεν δρα δηλαδή προληπτικά. Επίσης να έχετε υπόψιν ότι θα πρέπει να την αφήσετε να στεγνώσει πάνω στα μαλλιά με φυσικό τρόπο και όχι με πιστολάκι μαλλιών.

Το χλώριο στα κολυμβητήρια μπορεί να μειώσει τη δράση ορισμένων λοσιών γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθείτε την αποτελεσματικότητά τους αν πηγαίνετε σε κολυμβητήριο.

Μετά τη θεραπεία κι ενώ τα μαλλιά είναι ακόμα υγρά, μια λεπτή οδοντωτή χτένα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απομακρύνετε τα νεκρά αυγά.

Επίσης, μετά τη θεραπεία, το χτένισμα των υγρών μαλλιών με την ειδική χτένα θα ενισχύσει τη θεραπεία και θα αφαιρέσει τυχόν ψείρες που έχουν προκύψει από τα αυγά.

Αν όποιος μολυνθεί δεν εντοπιστεί και δεν κάνει θεραπεία τότε το πρόβλημα θα διαιωνίζεται…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει