Πώς θα αποκτήσει το κορίτσι υγιή εικόνα του σώματός του

Μια υγιής εικόνα του σώματος είναι ένα σημαντικό μέρος της αυτοεκτίμησης ενός κοριτσιού. Κατανοήστε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε την κόρη σας να αισθανθεί άνετα με το σώμα της.

Τα κορίτσια συχνά αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις για να είναι σωματικά ελκυστικά. Η αναζήτηση ενός τέλειου σώματος μπορεί να έχει ένα βαρύ τίμημα.

Αιτίες της αρνητικής εικόνας του σώματος

Η διατήρηση μιας υγιούς εικόνας του σώματος κατά την εφηβεία είναι συχνά δύσκολο για τα κορίτσια. Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα του σώματος ενός κοριτσιού περιλαμβάνουν:

* Την φυσική αύξηση του σωματικού βάρους και άλλες αλλαγές που προκαλούνται από την εφηβεία

* Την πίεση που ασκείται για να έχουν τα κορίτσια μια συγκεκριμένη εικόνα

* Τις εικόνες των μέσων ενημέρωσης που προάγουν ως ιδανικό το λεπτό γυναικείο σώμα

* Το να έχει κανείς μια μητέρα που ανησυχεί υπερβολικά για το ίδιο το βάρος της ή το βάρος ή την εμφάνιση της κόρης της

Συνέπειες μιας αρνητικής εικόνας σώματος

Αν η κόρη σας δεν έχει καταφέρει να πετύχει την ιδανική για αυτήν εικόνα σώματος, μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ανεπαρκής και να ντρέπεται για το σώμα της – ακόμα κι αν δεν είναι άτομο υπέρβαρο. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των ανησυχιών για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως:

* Χαμηλή αυτοεκτίμηση

* Κατάθλιψη

* Διατροφικές διαταραχές

Μερικές φορές μια αρνητική εικόνα του σώματος οδηγεί σε παράλειψη γευμάτων ή έναν κύκλο δίαιτας, με απώλεια και επανάκτηση σωματικού βάρους – η οποία μπορεί να βλάψει περαιτέρω την αυτοεκτίμηση.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της δυσαρέσκειας των κοριτσιών για το σώμα τους και του καπνίσματος, ενδεχομένως επειδή τα κορίτσια πιστεύουν ότι το κάπνισμα θα τα βοηθήσει να ελέγξουν το βάρος τους.

Η εντύπωση της αρνητικής εικόνας του σώματος, θα μπορούσε, επίσης, να επηρεάσει την άνεση ενός κοριτσιού με τη σεξουαλικότητά του, καθώς μεγαλώνει. Μια αρνητική εικόνα του σώματος μπορεί να οδηγήσει κάποιες κοπέλες να εξετάσουν την αισθητική χειρουργική.

Μιλώντας για την εικόνα του σώματος

Μιλώντας για την εικόνα του σώματος με την κόρη σας μπορείτε να τη βοηθήσετε να αισθανθεί άνετα με αυτή και να αποκτήσει πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Oταν συζητάτε την εικόνα του σώματος, θα πρέπει:

Να της εξηγήσετε τις επιπτώσεις της εφηβείας και της κληρονομικότητας. Βεβαιωθείτε ότι η κόρη σας κατανοεί ότι η αύξηση του βάρους είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής της, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία. Εξηγήστε της ότι το σχήμα του σώματος επηρεάζεται έντονα από γενετικούς παράγοντες.

Συζητήσετε για τα μηνύματα των ΜΜΕ. Τα τηλεοπτικά προγράμματα, οι ταινίες, τα μουσικά βίντεο, οι ιστοσελίδες, τα περιοδικά, ακόμα και μερικά παιδικά παιχνίδια μπορεί να στείλουν στην κόρη σας το μήνυμα ότι μόνο ένας συγκεκριμένος τύπος σώματος είναι αποδεκτός. Ελέγξτε τι διαβάζει ή παρακολουθεί η κόρη σας και συζητήστε το μαζί της. Προτρέψτε την να σας μιλήσει και θέστε σε συζήτηση ό,τι έχει δει ή ακούσει.

Συζητήστε για την αυτο-εικόνα. Μιλήστε με την κόρη σας για την αυτο-εικόνα και προσφέρτε της τη σιγουριά ότι τα υγιή σχήματα σώματος ποικίλουν. Ζητήστε της να σας πει τι της αρέσει στον εαυτό της και εξηγήστε τι σας αρέσει σ’ αυτήν. Η αποδοχή και ο σεβασμός σας μπορεί να βοηθήσουν να χτίσει την αυτοεκτίμησή της.

Χρησιμοποιήστε θετική γλώσσα. Αντί να μιλάτε για «λίπος» και «σιλουέτα», ενθαρρύνετε την κόρη σας να επικεντρωθεί σε μια υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση. Αποθαρρύνετε την οικογένεια και τους φίλους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα που πληγώνουν ή να αστειεύονται με ανθρώπους που είναι υπέρβαροι.

Αλλες στρατηγικές για την προώθηση μιας υγιούς εικόνας του σώματος

Εκτός από το να μιλάτε με την κόρη σας για μια υγιή εικόνα του σώματος, θα μπορούσατε:

Να συνεργαστείτε με τον οικογενειακό γιατρό σας. Ο οικογενειακός γιατρός σας μπορεί να βοηθήσει την κόρη σας να θέσει ρεαλιστικούς στόχους για το δείκτη μάζας σώματος και το βάρος με βάση το προσωπικό ιστορικό του βάρους της και τη γενική της υγεία. Ο γιατρός μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό των πρώτων σημαδιών μια διατροφικής διαταραχής κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας.

Να συμβάλετε στη δημιουργία υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Προσφέρετε υγιεινά γεύματα και σνακ, αλλά να αφήνετε την κόρη σας να κάνει επιλογές για το φαγητό που τρώει.

Θωρακίστε την από τα αρνητικά μηνύματα των ΜΜΕ. Ισως να μην είστε σε θέση να προστατεύσετε την κόρη σας από τις εικόνες των μέσων ενημέρωσης που προωθούν μια εξιδανικευμένη εικόνα του γυναικείου σώματος. Μπορείτε, ωστόσο, να της παρουσιάζετε γυναίκες που είναι διάσημες για τα επιτεύγματά τους – όχι για την εμφάνισή τους. Για παράδειγμα, διαβάστε της βιβλία ή παρακολουθήστε ταινίες με αντικείμενο εμπνευσμένες γυναίκες.

Ενθαρρύνετε ένα θετικό σχολικό περιβάλλον. Υποστηρίξτε πολιτικές του σχολείου που έχουν ως στόχο να σταματήσουν τις διακρίσεις κάθε είδους.

Επαινέστε τα επιτεύγματά της. Βοηθήστε την κόρη σας να είναι περήφανη για αυτό που κάνει και όχι για το πώς φαίνεται. Ψάξτε για ευκαιρίες να επαινέσετε τις προσπάθειές της, τις δεξιότητες και τα επιτεύγματά της.

Ενθαρρύνετε τη φυσική άσκηση. Η συμμετοχή σε αθλητικές και άλλες σωματικές δραστηριότητες – ιδίως εκείνων που δεν τονίζουν ένα συγκεκριμένο βάρος ή το σχήμα του σώματος – μπορούν να βοηθήσουν την προώθηση της καλής αυτοεκτίμησης και μια θετική εικόνα για το σώμα.

Δώστε το καλό παράδειγμα. Υπενθυμίστε κόρη σας ότι ασκείστε και ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή για την υγεία σας. Επίσης, σκεφτείτε τι μπορείτε να διαβάσετε και να παρακολουθήσετε, καθώς και το μήνυμα που στέλνουν τα προϊόντα που αγοράζετε.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε ένα γιατρό

Η ανάπτυξη και διατήρηση μιας θετικής εικόνας του σώματος δεν είναι ένας εύκολος στόχος για τα κορίτσια. Αν η κόρη σας δίνει μάχη με μια αρνητική εικόνα του σώματός της, εξετάστε το ενδεχόμενο μιας επαγγελματικής παροχής συμβουλών. Μια πρόσθετη στήριξη θα μπορούσε να δώσει στην κόρη σας τα εργαλεία που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την κοινωνική πίεση και να αισθάνεται καλά για το σώμα της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει