Πώς το σεξ σχετίζεται με τη διάρκεια ζωής ανδρών και γυναικών

Μέχρι τώρα είναι πολλές οι θεωρίες που έχουν ακουστεί για τους λόγους που οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες, αλλά για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν και αποδεικτικά στοιχεία.

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ βρήκε πως οι αρσενικές μύγες πέθαναν νωρίτερα από τις θηλυκές όταν αναγκάστηκαν να μπουν σε καθεστώς ανταγωνισμού για εξεύρεση συντρόφου, σε συνδυασμό βεβαίως με τις φυσικές συνθήκες επιβίωσης.

Τα αποτελέσματα αυτά σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη διαδικασία της γήρανσης.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Functional Ecology αναφέρεται στο πείραμα των ερευνητών που χρησιμοποίησαν πληθυσμούς της μύγας Drosophila simulans (η συγκεκριμένη μύγα χρησιμοποιείται συχνά σε πειράματα, καθώς το DNA της παρουσιάζει γενετική ομοιότητα με το ανθρώπινο DNA σε ποσοστό περίπου 70%), που είχαν εξελιχθεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες επιλογής. Η μελέτη έδειξε πως ο ανταγωνισμός για σύντροφο (σεξουαλική επιλογή) σε συνδυασμό με την επιβίωση (φυσική επιλογή) ήταν πιο σκληρός για τις αρσενικές μύγες σε ό,τι αφορά τη γήρανσή τους συγκριτικά με τις θηλυκές σε σημείο που η διάρκεια ζωής τους να είναι μειωμένη κατά το 1/3 περίπου.

Ορισμένα είδη, όπως οι μύγες στη συγκεκριμένη μελέτη, γερνούν πολύ γρήγορα, ενώ άλλα είδη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δέντρων και των φαλαινών, γερνούν πολύ αργά, σε όλη τη διάρκεια των αιώνων της παρουσίας τους στη Γη.

Ο καθηγητής David Hosken από το Τμήμα Βιοεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δήλωσε: «Βρήκαμε δραματικές διαφορές στις επιπτώσεις της σεξουαλικής και φυσικής επιλογής για τις αρσενικές και τις θηλυκές μύγες. Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν το ρόλο που παίζει το φύλο στη διάρκεια ζωής πολλών ειδών στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και τις διαφορές που παρουσιάζονται στις διάφορες μορφές γήρανσης και στο διαφορετικό προσδόκιμο ζωής που παρατηρείται στη φύση».

Οι μύγες υποβλήθηκαν είτε σε αυξημένη, είτε σε χαλαρή σεξουαλική και φυσική επιλογή και τις άφησαν να εξελιχθούν μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες. Για να ανυψώσουν τη φυσική επιλογή, στέγασαν μια ομάδα αρσενικών σε ένα χώρο όπου υπήρχε μόνο μία θηλυκή μύγα. Παράλληλα, έκαναν περισσότερο αγχωτικές τις φυσικές συνθήκες διαφοροποιώντας τη θερμοκρασία.

Παρατήρησαν λοιπόν πως οι αρσενικές μύγες προσπαθούσαν να «σαγηνεύσουν» τη θηλυκή, χορεύοντας, τραγουδώντας και αναδίδοντας ωραία μυρωδιά, αλλά οι προσπάθειες τους είχαν σημαντικό κόστος.

Με βάση τα αποτελέσματα όταν οι φυσικές και σεξουαλικές επιλογές ήταν χαλαρές στο κελί όπου βρίσκονταν πολλές αρσενικές και θηλυκές μύγες μαζί, οι μύγες και των δύο φύλων είχαν παρόμοια διάρκεια ζωής, περίπου 35 ημέρες.

Ωστόσο, στο κελί που τα αρσενικά ήταν πολλά και το θηλυκό μόνο ένα και με τις θερμοκρασίες να μεταβάλλονται, τα αρσενικά είχαν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής που έφτασε μόλις τις 24 ημέρες και πέθαναν επτά ημέρες νωρίτερα από το θηλυκό που «άντεξε» 31 ημέρες.

Το συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν πως ο συνδυασμός αγχωτικών φυσικών και σεξουαλικών επιλογών μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής, αλλά τα αποτελέσματα είναι μεγαλύτερα για τους άνδρες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα δύο φύλα μπορεί να αντιδρούν διαφορετικά στα ίδια καθεστώτα επιλογής και ίσως τελικά αυτό να εξηγεί και το γιατί οι άνδρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες.

Φαίνεται λοιπόν πως το να είναι κανείς «κυνηγός» σε ό,τι αφορά το σεξ έχει και το κόστος του…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει