Πόσο ασφαλής είναι μια εγκυμοσύνη μετά από γαστρικό bypass;

Είναι γεγονός πως πολλές γυναίκες που έχουν κάνει γαστρική χειρουργική επέμβαση παράκαμψης (γαστρικό bypass) φοβούνται ότι σε περίπτωση που αργότερα μείνουν έγκυες το παιδί δεν θα πάρει αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς κάθε γυναίκα μπορεί να έχει μια ασφαλή και υγιή εγκυμοσύνη μετά από ένα γαστρικό bypass.

Πράγματι, η έρευνα δείχνει ότι η εγκυμοσύνη μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να είναι ασφαλής και για τους δύο. Αν υπάρχει κάτι που περιπλέκει τη μητέρα και το μωρό, στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αυτό είναι η παχυσαρκία αυτή καθ’ αυτή και όχι το γαστρικό bypass.

Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι μελέτες δείχνουν ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να προστατέψει τις παχύσαρκες γυναίκες και τα μωρά τους από τα προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και περιλαμβάνουν τον διαβήτη της εγκυμοσύνης, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την προεκλαμψία -υψηλή αρτηριακή πίεση και περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα μετά από 20 εβδομάδες κύησης.

Ο συγχρονισμός, ωστόσο, είναι σημαντικός. Είναι καλύτερα να αποφύγει μια γυναίκα την εγκυμοσύνη μετά από μια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, μέχρις ότου σταθεροποιηθεί το βάρος της και τυπικά αυτό σημαίνει τουλάχιστον για ένα χρόνο μετά την επέμβαση.

Η ταχεία ή η επίμονη απώλεια βάρους θα μπορούσε να στερήσει από ένα μωρό σημαντικά θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε χαμηλό βάρος γέννησης.

Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την απώλεια βάρους και εξετάζετε την περίπτωση να κάνετε παιδί, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους και τις ειδικές διατροφικές ανάγκες σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, όπως φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12, βιταμίνη D, σίδηρο ασβέστιο σε συνδυασμό με μια ημερήσια προγεννητική βιταμίνη, πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε ένα διαιτολόγο για συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και την αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει