Πόσο επηρεάζει ο καιρός την αρθρίτιδα;

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα ισχυρίζονται ότι ο καιρός επηρεάζει το πώς αισθάνονται. Πιστεύουν ότι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, όπως πόνος στις αρθρώσεις και δυσκαμψία των αρθρώσεων, επηρεάζονται από τις αλλαγές του καιρού.

Υπάρχει πραγματικά μια σύνδεση μεταξύ του καιρού και των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας; Αν είναι πράγματι έτσι, τότε γιατί οι μεταβολές του καιρού επηρεάζουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σε κάποιους ανθρώπους και κάποιους άλλους τους αφήνουν ανεπηρέαστους;

Κι αν όντως ο καιρός επηρεάζει την αρθρίτιδα, τότε ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσει κανείς;

Καιρός και συμπτώματα αρθρίτιδας

Σύμφωνα με τον ρευματολόγο, Scott J. Zashin, «δεν είναι ασυνήθιστο για τους ασθενείς με αρθρίτιδα να παρατηρήσουν μια αύξηση των συμπτωμάτων τους με συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, κάποιοι ασθενείς μπορούν να προβλέψουν με ιδιαίτερη ακρίβεια πότε θα βρέξει, με βάση τα συμπτώματα της αρθρίτιδάς τους. Κάποιοι άλλοι αισθάνονται περίφημα σε χώρους που έχουν υψηλό βαρομετρικό, ενώ αντίθετα πονάνε περισσότερο σε περιοχές που υπάρχει βαρομετρικό χαμηλό».

Μία επιπλέον μελέτη για την επίδραση της ατμοσφαιρικής πίεσης στην αρθρίτιδα δημοσιεύτηκε το 2004 στα Πρακτικά της Δυτικής Φαρμακολογίας. Σ’ αυτή τη διπλή μελέτη 92 ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκρίθηκαν με μια ομάδα ελέγχου αποτελούμενη από 42 άτομα. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζουν αυξημένους πόνους όταν η ατμοσφαιρική πίεση είναι χαμηλή, ενώ η χαμηλή θερμοκρασία αυξάνει τον πόνο στις αρθρώσεις και τους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ρευματολογίας το 2004 έδειξε ότι η υψηλή υγρασία ήταν δυσμενής για ασθενείς με αρθρίτιδα. Με βάση αυτές τις μελέτες, φαίνεται πως οι περιοχές με υψηλό βαρομετρικό και χαμηλή υγρασία, αποτελεί ένα πολύ πιο ευνοϊκό περιβάλλον στα άτομα με αρθρίτιδα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ρευματολογίας το 2015 εξέτασε κατά πόσον οι καθημερινές καιρικές συνθήκες, σε ένα μέσο όρο τριών ημερών και οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τις αρθρώσεις σε ηλικιωμένα άτομα με οστεοαρθρίτιδα σε 6 ευρωπαϊκές χώρες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στον πόνο και τον μέσο όρο των καιρικών συνθηκών τριών ημερών, ωστόσο ο πόνος ανάμεσα σε σχέση με τις καθημερινές μεταβολές του καιρού δεν επιβεβαιώνει αιτιώδη συνάφεια.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσει ένας ασθενής με αρθρίτιδα

Ο δρ Zashin έχει έτοιμη απάντηση για τους ασθενείς που τον ρωτούν πού είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσει ένα άτομο με αρθρίτιδα, «Για εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι με ρωτούν ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσει κανείς από άποψη κλίματος, προτείνω να είναι ένα μέρος όπου θα αισθάνονται ευτυχισμένοι και τους συμβουλεύω πως αν επιλέξουν να μετακινηθούν με βάση την αρθρίτιδά τους, θα πρέπει προηγουμένως να δοκιμάσουν την περιοχή, ξοδεύοντας σ’ αυτήν αρκετό χρόνο και τις τέσσερις εποχές του έτους, πριν πάρουν την οριστική τους απόφαση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει