Πόσο πιθανός είναι ο θάνατος κατά τη διάρκεια του σεξ;

Από τους Πάπες μέχρι τους πολιτικούς και από τους ηθοποιούς μέχρι τους μεγαλοεπιχειρηματίες, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις διάσημων προσώπων που πέθαναν κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αλλά όταν πρόκειται για την αξιολόγηση του κινδύνου να πεθάνει κανείς πάνω στην ερωτική πράξη, τα δεδομένα είναι περίπλοκα.

Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι 2,7 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια του σεξ απ’ ό,τι από κάτι άλλο μέσα στην ημέρα, αλλά μόνο στην περίπτωση που κάνουν σπάνια σεξ ή που γυμνάζονται πολύ αραιά. Οσοι ασκούνται εβδομαδιαία έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακού θανάτου στη διάρκεια του σεξ κατά 45%, που αποτελεί έναν πολύ μικρό κίνδυνο.

Μια μελέτη του 1999 διαπίστωσε πως υπήρχαν μόνο 39 περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του σεξ μέσα σε 21.000 θανάτους.

Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των θανάτων ήταν σε άτομα που είχαν σεξουαλική επαφή με πόρνες. Βεβαίως, όσοι πεθαίνουν στο σπίτι στο κρεβάτι με τον/την σύντροφό τους κατά πάσα πιθανότητα δεν δηλώνονται ως «θάνατος από σεξ» στην αναγραφή της αιτίας θανάτου.

Πιθανολογείται, όμως, ότι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υπάρξει θάνατος στη διάρκεια του σεξ με μία πόρνη απ’ ό,τι με την τακτική ερωτική σύντροφο.

Αλλά προτού δεσμευτείτε στην συζυγική πίστη στο όνομα της μακροζωίας, οι ειδικοί συνιστούν να τσεκάρετε συνολικά τα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης. Οι άνθρωποι που έχουν σπάνιες ή αραιές σεξουαλικές σχέσεις ή είναι αγύμναστοι, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια του σεξ.

«Υπήρξε κάποια έρευνα που δείχνει μια σημαντική συσχέτιση της σωματικής δραστηριότητας με τη σεξουαλική δραστηριότητα και ένα οξύ καρδιακό επεισόδιο, ωστόσο η συσχέτιση δεν ήταν τόσο ισχυρή για τους ανθρώπους που έχουν ήδη υψηλά επίπεδα συνήθους σωματικής δραστηριότητας», λέει ο δρ Robert Grenfell, διευθυντής του Καρδιολογικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής υγείας στη Βικτόρια της Αυστραλίας.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι: «Εάν ένα πρόσωπο βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή έχει άλλη διάγνωση ή ακόμα και αδιάγνωστες καρδιακές παθήσεις, η σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός καρδιακού γεγονότος».

Ο φόβος του σεξ

Ενα ποσοστό που αγγίζει το 75% των ανθρώπων που έχουν βιώσει μια καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια του σεξ, ανησυχούν ότι η αύξηση του καρδιακού ρυθμού στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα καρδιακή προσβολή. Αυτός είναι και ο λόγος που στη συνέχεια αναπτύσσουν μια φοβία για το σεξ.

Ομως, ο δρ Grenfell υποστηρίζει πως οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να κάνουν σεξ αμέσως μετά από μια καρδιακή προσβολή ή άλλο πρόβλημα καρδιάς.

«Αν μπορείτε να ανεβείτε πέντε σκαλιά της σκάλας χωρίς να νοιώσετε πόνο στο στήθος ή δύσπνοια, πιθανότατα είστε αρκετά καλά για να κάνετε και σεξ», τονίζει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει