Πότε είναι ανησυχητικό ένα χτύπημα στο κεφάλι ενός παιδιού;

Ενα τραύμα στο κεφάλι που προκύπτει από παιχνίδι ή αθλητικές εκδηλώσεις είναι μια συχνή ανησυχία των γονιών, καθώς μερικές φορές τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό τραυματισμό.

Το μέτωπο και το κρανίο έχουν άφθονη παροχή αίματος και η όποια ζημία στις περιοχές αυτές συχνά οδηγεί σε αιμορραγία κάτω από το δέρμα. Οταν η αιμορραγία περιορίζεται σε μία περιοχή, προκαλεί μώλωπες και πρήξιμο. Οι γιατροί αναφέρονται σ’ αυτό ως αιμάτωμα.

Να θυμάστε ότι ακόμα και ένα μικρό χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διόγκωση. Και ο μηχανισμός της βλάβης, δηλαδή ταχύτητα, ορμή, μέγεθος των ανθρώπων, δυνάμεις που εμπλέκονται (πχ. τσιμεντένιο πάτωμα ή άλλη σκληρή επιφάνεια) μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Συνήθως ένα τέτοιο χτύπημα στο κεφάλι δεν είναι ανησυχητικό. Περιστασιακά, ωστόσο, ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να είναι αρκετά σοβαρό, ώστε να προκαλέσει αιμορραγία μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλο. Αυτό το είδος της αιμορραγίας μπορεί να προκαλέσει ένα ενδοκρανιακό αιμάτωμα και αυτή είναι όντως μια σοβαρή κατάσταση που δημιουργεί πίεση στον εγκέφαλο.

Δείτε έναν γιατρό μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι, ακόμα κι αν δεν είναι απαραίτητη η επείγουσα περίθαλψη.

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια αν το παιδί εμφανίσει:

Απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση ή αποπροσανατολισμό, αμέσως μετά από ένα τραυματισμό στο κεφάλι ή αφού έχει περάσει κάποιο χρονικό διάστημα.

Χρήζει προσοχής έκτακτης ανάγκης αν το παιδί παρουσιάζει τα ακόλουθα σημάδια ή συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι:

* Επίμονο ή επιδεινούμενο πονοκέφαλο

* Ανισορροπία

* Εμετό

* Απώλεια μνήμης

* Αλλαγές στη διάθεση

Μπορεί επίσης να σας αρέσει