Το πράσινο τσάι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο πάγκρεας

Τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού έχουν ευρέως υποδειχθεί ως πιθανές θεραπείες στην έρευνα κατά του καρκίνου. Τώρα, νέα μελέτη εξηγεί πως μπορούν να αλλάξουν το μεταβολισμό των κυττάρων του καρκίνου του παγκρέατος.

Οι ερευνητές αγωνίστηκαν για χρόνια να εξηγήσουν πώς ακριβώς το πράσινο τσάι και τα εκχυλίσματά του μπορούν να λειτουργήσουν για να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Metabolomics, προσφέρει μια εξήγηση που οι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να ανοίξει μια ολόκληρη νέα περιοχή στην έρευνα για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Η νέα μελέτη αναφέρει ότι η EGCG (γαλλική επιγαλλοκατεχίνη), το ενεργό βιολογικό συστατικό του πράσινου τσαγιού, άλλαξε το μεταβολισμό των παγκρεατικών καρκινικών κυττάρων καταστέλλοντας την έκφραση του LDHA, ενός ενζύμου που σχετίζεται με τον καρκίνο.

«Οι ερευνητές βρήκαν επίσης έναν αναστολέα ενζύμου που είναι γνωστός για την μείωση της δραστηριότητας του LDHA και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο: Διαταράσσοντας το μεταβολικό σύστημα των παγκρεατικών καρκινικών κυττάρων.

«Οι επιστήμονες πίστευαν ότι χρειάζεται ένας μοριακός μηχανισμός για τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορούν να αλλάξουν το μεταβολικό σύστημα και αυτό να έχει επίπτωση στον καρκίνο. Εξηγώντας πώς το δραστικό αυτό συστατικό του πράσινου τσαγιού μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο, η μελέτη θα ανοίξει την πόρτα σε έναν ολόκληρο νέο τομέα έρευνας για τον καρκίνο που θα μάς βοηθήσει να καταλάβουμε πώς άλλα τρόφιμα μπορεί να αποτρέψουν τον καρκίνο ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων», λέει ο Wai-Nang Lee, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής ερευνητής στο Βιοϊατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Λος Αντζελες.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες μεθόδους μεταβολικού προφίλ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η EGCG διαταράσσει την ισορροπία ροής σε όλο το δίκτυο του κυτταρικού μεταβολισμού. Η ροή είναι το ποσοστό του κύκλου εργασιών των μορίων μέσω μιας μεταβολικής οδού. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η EGCG διαταράσσει αυτή την ισορροπία με τον ίδιο τρόπο που ο αναστολέας ενζύμου μειώνει τη δραστηριότητα του LDHA.

Με βάση το συγκεκριμένο εύρημα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο η EGCG, όσο και ο αναστολέας ενζύμου μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου, καταστέλλοντας τη δραστηριότητα του LDHA, ενός κρίσιμου ενζύμου για το μεταβολισμό του καρκίνου, διακόπτοντας έτσι την ισορροπία των μεταβολικών λειτουργιών των καρκινικών κυττάρων.

«Πρόκειται για έναν εντελώς νέο τρόπο θεώρησης του μεταβολισμού. Δεν είναι πια μια περίπτωση που μπαίνει γλυκόζη και βγαίνει ενέργεια. Τώρα καταλαβαίνουμε με ποιον τρόπο ο  μεταβολισμός των καρκινικών κυττάρων μπορεί να διαταραχθεί και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την πορεία του καρκίνου ή ακόμα και να τον προλάβουμε», καταλήγει ο Lee.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει