Είναι ένας κοινός μύθος ότι εάν έχετε διαβήτη δεν θα πρέπει να φάτε ορισμένες τροφές επειδή είναι «πάρα πολύ γλυκές». Μερικά φρούτα έχουν περισσότερη ζάχαρη από άλλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα φάτε.
Το συνολικό ποσό των υδατανθράκων επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα περισσότερο απ’ ό,τι η πηγή των υδατανθράκων ή από το αν η πηγή είναι ένα άμυλο ή ζάχαρη.
Μια μερίδα φρούτων περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων. Το μέγεθος της μερίδας εξαρτάται από την περιεκτικότητα των φρούτων σε υδατάνθρακες. Το πλεονέκτημα του να τρώτε φρούτα χαμηλά σε υδατάνθρακες είναι πως μπορείτε να καταναλώσετε μεγαλύτερο τμήμα τους.
Ομως, είτε φάτε ένα χαμηλό σε υδατάνθρακες φρούτο, είτε φάτε ένα υψηλό σε υδατάνθρακες φρούτο, από τη στιγμή που το μέγεθος της μερίδας περιλαμβάνει 15 γραμμάρια υδατανθράκων, η επίδρασή του στο σάκχαρο του αίματός σας είναι η ίδια.
Ενδεικτικά, οι παρακάτω μερίδες φρούτων περιέχουν περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων:
* ½ μέτρια μπανάνα
* ½ φλιτζάνι (83 γρ.) μάνγκο σε κύβους
* 1 ¼ φλιτζάνι (190 γρ.) καρπούζι κομμένο σε κύβους
* 1 ¼ φλιτζάνι (180 γρ.) φράουλες
* ¾ φλιτζανιού (124 γρ.) ανανά κομμένο σε κύβους