Για πρώτη φορά η FDA παίρνει μέτρα για τις ζωοτροφές

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) αποφάσισε για πρώτη φορά να πάρει μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει πως οι τροφές με τις οποίες τρέφονται τα κατοικίδια θα είναι ασφαλέστερες.

Με ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή (25/10) σκοπεύει να θέσει υπό την προστασία της όλες τις ζωικές τροφές από νόσους που προκαλούν τα βακτηρίδια, οι χημικές και άλλες ρυπαντικές ουσίες.

Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο, οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναπτύξουν διαδικασίες για την πρόληψη των νόσων που προέρχονται από τις ζωοτροφές. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής θα πρέπει να ακολουθήσουν ορθές παρασκευαστικές πρακτικές για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η αποχέτευση, ενώ θα πρέπει επίσης να έχουν σχέδιο για να διορθώσουν τυχόν προβλήματα.

«Σε αντίθεση με τις εγγυήσεις που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί για να προστατεύουν τα ανθρώπινα τρόφιμα, δεν υπάρχουν κανονισμοί που διέπουν την ασφαλή παραγωγή των περισσότερων ζωικών τροφών», δήλωσε ο Daniel McChesney, διευθυντής του Γραφείου Επιτήρησης και Συμμόρφωσης στο Κέντρο της FDA για τα 0κτηνιατρικά φάρμακο και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανένα είδος ανάλυσης κινδύνου. Ο νέος νόμος θα αλλάξει αυτή την κατάσταση».

Η FDA τόνισε πως στόχος είναι η αποτροπή οποιασδήποτε μετάδοσης μολυσματικών παραγόντων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρρώστιες, είτε στους ανθρώπους, είτε στα ζώα.

«Εάν ένα ζώο τρώει μολυσμένα τρόφιμα, οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν αν αυτό το ζώο εισέλθει στην προμήθεια τροφίμων. Επιπρόσθετα, αν οι τροφές των ζώων συντροφιάς (κατοικίδια) έχουν μολυνθεί με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα μπορεί να αρρωστήσει και ο άνθρωπος, αν τοποθετήσει τις τροφές τους για παράδειγμα σε έναν πάγκο», τονίζει ο McChesney.

Ο νέος νόμος έρχεται να συμπληρώσει κάποιους κανόνες που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Ιανουάριο με στόχο την ασφάλεια των προϊόντων και τις εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονται τα τρόφιμα, ενώ δίνει και ιδιαίτερη έμφαση στις ζωοτροφές των κατοικιδίων, όπου έχουν συμβεί πολλά…  παρατράγουδα.

Το 2007, η μελαμίνη, μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών, προστέθηκε σκοπίμως σε συστατικά τροφίμων που παράγονται στην Κίνα, σκοτώνοντας ζώα συντροφιάς και πυροδοτώντας μια μαζική ανάκληση. Πέρυσι, μία επιδημία σαλμονέλας σε μια εγκατάσταση στη Νότια Καρολίνα προκάλεσε την ανάκληση των 30.000 τόνων ξηρών τροφών για σκύλους και γάτες. Σαράντα επτά άτομα σε 20 κράτη αρρώστησαν λόγω του ότι ήρθαν σε επαφή με αυτές τις μολυσμένες ζωοτροφές.

Ο McChesney λέει ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και ότι για χρόνια δημόσιες υπηρεσίες υγείας σε όλο τον κόσμο είχαν να αντιμετωπίσουν τις διοξίνες στα συστατικά των ζωοτροφών. Οι διοξίνες είναι τοξικές χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο και αναπτυξιακές καθυστερήσεις στον άνθρωπο.

«Η κατώτατη γραμμή είναι ότι θέλουμε τα τρόφιμα που τρώνε τα ζώα να είναι ασφαλή. Είτε τα ζώα που εισέρχονται στην παραγωγή τροφίμων, είτε τα ζώα συντροφιάς», λέει ο McChesney.

Το νέο νομοσχέδιο θα συζητηθεί σε τρεις δημόσιες συναντήσεις μέσα στο Νοέμβριο, στο Κόλετζ Παρκ του Μέριλαντ, στο Σικάγο και στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει