Ψωρίαση & Διατροφή: Πώς μια αλλαγή στις τροφές μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας

Νέα μελέτη υποδεικνύει έναν ακόμη λόγο για να καταναλώνετε λαχανικά: την καλύτερη υγεία του δέρματος.

Ερευνητές από το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές τροφές και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά συνδέεται με μείωση της σοβαρότητας της ψωρίασης. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 257 ενήλικες που πάσχουν από αυτή τη φλεγμονώδη δερματοπάθεια, η οποία προκαλεί φολιδωτές πλάκες δέρματος (λέπια).

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και άπαχο κρέας, και ταυτόχρονα φτωχή σε αλάτι και ζάχαρη, βρέθηκε ότι σχετίζεται με μειωμένη σοβαρότητα της ψωρίασης, όπως εξήγησαν οι ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Medical Xpress.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι διατροφές πλούσιες σε φυτικές τροφές (φυτική διατροφή) επαινούνται για τα θετικά τους οφέλη στην υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόσληψη της πλειοψηφίας των διατροφικών λιπαρών από φυτικές πηγές, αντί για ζωικά προϊόντα, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας σε 400.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν για 24 χρόνια. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι άτομα που ακολούθησαν μια φυτική διατροφή ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, μειωμένο σωματικό βάρος και χαμηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL) μετά από οκτώ εβδομάδες, σε σύγκριση με άτομα που ακολουθούσαν παμφαγική διατροφή.

Επιπλέον, η φυτική διατροφή ωφελεί και το περιβάλλον. Η κτηνοτροφία ευθύνεται για το 18% της παγκόσμιας ρύπανσης που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Παράλληλα, μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) έδειξε ότι η vegan (αυστηρά χορτοφαγική) και η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Η νέα έρευνα για την ψωρίαση «παρέχει πολυπόθητα στοιχεία ότι οι διατροφικές συμβουλές μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο, παράλληλα με την καθιερωμένη κλινική φροντίδα, στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Wendy Hall. «Τα επόμενα βήματά μας είναι να διερευνήσουμε εάν οι διατροφές πλούσιες σε υγιεινές φυτικές τροφές μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης σε μια ελεγχόμενη κλινική δοκιμή».

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τα πιθανά οφέλη των διατροφικών παρεμβάσεων στη βελτίωση της έκβασης για τους ασθενείς», πρόσθεσε η υποψήφια διδάκτορας Sylvia Zanesco, επικεφαλής της έρευνας. «Δεδομένου του αντίκτυπου της ψωρίασης στη σωματική και ψυχολογική ευεξία, η ενσωμάτωση της διατροφικής αξιολόγησης στην καθιερωμένη φροντίδα θα μπορούσε να προσφέρει στους ασθενείς επιπλέον υποστήριξη στη διαχείριση της πάθησής τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει