5 πράγματα που δεν γνωρίζετε για την ψωρίαση

Γνωρίζατε ότι τα άτομα με ψωρίαση στα παλαιότερα χρόνια θεωρούνταν «απόβλητα της κοινωνίας» λόγω του δέρματός τους; ΄Η ότι για τη θεραπεία αυτής της κατάστασης στην αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν τα ούρα;

Κι όμως ισχύουν τα παραπάνω. Ρίξτε μια ματιά σε μια αναδρομή της ιστορίας για να μάθετε μερικά περίεργα πράγματα σχετικά με την ψωρίαση.

1. Στα βιβλικά χρόνια περιθωριοποιούσαν τα άτομα με ψωρίαση

Κάποιοι ειδικοί λένε πως η ψωρίαση μπορεί να ήταν ένας από τους όρους που χρησιμοποιούσαν για το δέρμα στην Παλαιά Διαθήκη και ήταν γνωστός ως «tzaarath». Με τη λέξη αυτή απέδιδαν την τιμωρία για την αμαρτία, γεγονός που αντανακλούσε την κοινή πεποίθηση πως οι άνθρωποι αυτοί πάθαιναν ψωρίαση επειδή τιμωρούνταν για τις αμαρτίες που είχαν κάνει. Λόγω λοιπόν αυτού του γεγονότος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ψωρίαση ήταν μεταδοτική, πολλά άτομα με αυτή την κατάσταση εξοστρακίζονταν από την κοινωνία. Κάποιοι μάλιστα είχαν καεί και στην πυρά.

2. Ο όρος ψωρίαση σήμαινε κάτι άλλο

Το 200 π.Χ. ο Ελληνας γιατρός Γαληνός επινόησε τον όρο ψωρίαση που προέρχεται από τη λέξη ψώρα που σημαίνει κνησμός. Η κατάσταση στην οποία αναφερόταν ο Γαληνός αφορούσε το φολιδωτό δέρμα στα βλέφαρα και το όσχεο, ήταν δηλαδή αυτό που σήμερα ονομάζουμε σγηματορροϊκή δερματίτιδα. Ο πρώτος ακριβής ορισμός της ψωρίασης ήρθε πολλούς αιώνες αργότερα, το 1800 από τον Robert Willan, έναν Βρετανό γιατρό που θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης δερματολογίας. Ο Willan την περιέγραψε ως κυκλικές ή οβάλ βλάβες του δέρματος που έχουν στην κορυφή τους ξηρά σημεία και περιβάλλονται από ένα κόκκινο περίγραμμα.

3. Τα ούρα ήταν μία από τις θεραπευτικές αγωγές

Σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπείες της ψωρίασης που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα, όπως το έλαιο από δέντρο τσαγιού, η κουρκούμη ή το ιχθυέλαιο. Αλλά μία από τις πρώτες γνωστές θεραπείες ήταν και η πλέον περίεργη. Τεκμηριωμένα από αρχαίο κείμενο που είναι γνωστό ως Πάπυρος Εbers, μία από τις πρώτες επιλογές για τη θεραπεία της ψωρίασης ήταν ένας παράξενος συνδυασμός από κρεμμύδια, θαλασσινό αλάτι και ούρα.

4. Θεραπεία με πίσσα πεύκου

Η ρητίνη (πίσσα) του πεύκου, μια κολλώδης ουσία που παράγεται από το ξύλο του πεύκου θεωρήθηκε στα αρχαία χρόνια πως μπορούσε να καταπραΰνει τα συμπτώματα της ψωρίασης. Ο Ιπποκράτης, τη χρησιμοποίησε τον 5ο αιώνα π.Χ. Μπορείτε και σήμερα να βρείτε σαπούνια που περιέχουν πίσσα πεύκου για τη θεραπεία του ερεθισμού του δέρματος.

5. Η γάτα σας θα μπορούσε να σας μεταδώσει την ψωρίαση

Το 1872 ο Heinrich Koebner, ένας Γερμανός δερματολόγος, έκανε μια σοβαρά μεγάλη αποκάλυψη σχετικά με την συγκεκριμένη κατάσταση. Παρατήρησε ότι το ανθρώπινο δέρμα που είχε πρόσφατα καταστραφεί από δάγκωμα ζώων, τατουάζ, ή άλλα τραύματα είχε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει βλάβες της ψωρίασης. Αυτό εξακολουθεί σήμερα να αποκαλείται φαινόμενο Koebner.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει