Ψωρίαση: Mάθετε πώς μπορείτε να προστατέψετε το δέρμα σας

Περίπου 5,8 έως 7,5 εκατ. άνθρωποι ζουν με την ασθένεια του δέρματος που ονομάζεται ψωρίαση, αλλά σχεδόν οι μισοί απ’ αυτούς που αποτελούν σοβαρές περιπτώσεις, είτε δεν ακολουθούν καμία, είτε ακολουθούν ξεπερασμένες θεραπείες.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή η ψωρίαση εξακολουθεί να είναι μια ευρέως παρεξηγημένη ασθένεια, οι άνθρωποι που ζουν μ’ αυτήν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο προκατάληψης και διακρίσεων, ενώ και οι θεραπείες δεν είχαν αποδώσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά μέχρι σήμερα.

«Μόλις πριν από μερικά χρόνια δεν είχαμε τέτοιες ευρείες επιλογές. Αυτό, όμως, έχει αλλάξει! Οι θεραπείες είναι τώρα πιο αποτελεσματικές, πιο ασφαλείς και πιο εύκολες στη χρήση από ποτέ!», λέει ο Δρ Steven Feldman, καθηγητής της Δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στο Winston-Salem της Βόρειας Καρολίνας.

Η ψωρίαση είναι μια συχνά επώδυνη χρόνια πάθηση του δέρματος που προκαλεί φαγούρα, ερυθρότητα, φλεγμονή και μπαλώματα στο δέρμα. Τα μπαλώματα, που δεν είναι μεταδοτικά, συνήθως καλύπτονται με μία λευκή συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι για το τι προκαλεί την ψωρίαση, αλλά ξέρουν ότι περιλαμβάνει μια γενετική δυσλειτουργία που προκαλεί μια ακατάλληλη ανοσολογική απόκριση, με αποτέλεσμα την ταχεία παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος.

psoriasis1

Υπάρχουν πέντε είδη της ψωρίασης: η ψωρίαση κατά πλάκας (η πιο κοινή μορφή), η σταγονοειδής, η ανάστροφη, η φλυκταινώδης και η ερυθροδερμική. Η ψωρίαση μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, ενώ ένα ποσοστό 30% των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα, μια επώδυνη κατάσταση στην οποία οι αρθρώσεις παρουσιάζουν φλεγμονή και δυσκαμψία.

«Η ψωρίαση είναι σε μεγάλο βαθμό μια κληρονομική πάθηση, αλλά εμπλέκονται πολλαπλά γονίδια και, ενδεχομένως, κάποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ώστε να προκληθεί», λέει ο Δρ Feldman. Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για τη δημιουργία της είναι το άγχος, ένα τραύμα του δέρματος, όπως τα ηλιακά εγκαύματα και τραύματα, καθώς και ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων κατά της ελονοσίας. Ειδικά στην περίπτωση της σταγονειδούς ψωρίασης, αιτία μπορεί να είναι και μια μόλυνση.

Επειδή η ψωρίαση εκδηλώνεται στο δέρμα, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Μερικοί άνθρωποι με ήπιες περιπτώσεις μπορεί να είναι σε θέση να καλύψουν με επιτυχία την περιοχή που έχει εκδηλωθεί η ψωρίαση, ώστε να μην είναι ορατή στους άλλους ανθρώπους. Εκείνοι, όμως, που υποφέρουν από μια σοβαρή ψωρίαση, υπόκεινται στις αντιδράσεις των άλλων που τις περισσότερες φορές έχουν άγνοια επί του θέματος και μπορεί να φανούν σκληροί. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι για όσους είναι υποχρεωμένοι να ζουν με την ψωρίαση.

Είναι σημαντικό για τους ασθενείς με ψωρίαση να βρουν την υποστήριξη και τη θεραπεία που χρειάζονται, ώστε να μπορούν να ελέγχουν το πρόβλημά τους, όσο το δυνατόν καλύτερα, ώστε να ζήσουν άνετα, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

Ο παρακάτω οδηγός για την ψωρίαση, θα σας εξηγήσει πώς να κάνετε τη σωστή διάγνωση, ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα, αλλά και πώς θα μάθετε για τις νέες και άκρως αποτελεσματικές θεραπείες, ούτως ώστε να μπορέσετε να ζήσετε μια υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Τα καλύτερα προϊόντα για την ελαχιστοποίηση της ψωρίασης

Η διατήρηση υγιούς δέρματος και η περιποίηση των μαλλιών μπορεί να βελτιώσει τη ρουτίνα της ψωρίασης, παρόλο που δεν πρόκειται να τη θεραπεύσει. Δεν χρειάζεται να μείνετε μακριά από συγκεκριμένα συστατικά, αλλά θα πρέπει να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση πραγμάτων που ξηραίνουν πολύ το δέρμα. Μετά τον καθαρισμό, ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να κρατήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο, κάτι που θα μειώσει την ερυθρότητα και θα του επιτρέψει να θεραπευτεί. Στο τριχωτό της κεφαλής, ειδικά σαμπουάν μπορούν να βοηθήσουν να καθαρίσετε τις βλάβες. Ιδού ένα «σκονάκι» για να βρείτε τα σωστά προϊόντα.

Σαπούνια και καθαριστικά

Αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια, όπως είναι τα αποσμητικά σαπούνια, καθώς και το τρίψιμο, που μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό. Πολλοί άνθρωποι με ψωρίαση προτιμούν να επιλέγουν ήπια καθαριστικά ή σαπούνι με κρέμα. Τα σαπούνια με κρέμα λειτουργούν ανακουφιστικά, ενώ η καλύτερη λύση είναι το αφρόλουτρο.

Ενυδάτωση

Οι γιατροί συνιστούν πως οι ασθενείς με ψωρίαση πρέπει να κρατούν το δέρμα τους πολύ καλά ενυδατωμένο, για να αποφύγουν την ξηρότητα που εντείνει το πρόβλημα. Οι καλύτεροι τρόποι ενυδάτωσης είναι με αλοιφές, κρέμες και λοσιόν. Το πρόβλημα για τους ασθενείς με ψωρίαση είναι πως οι αλοιφές μπορεί να είναι πολύ ενυδατικές, αλλά παράλληλα είναι και πολύ λιπαρές. Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να περπατήσουν φορώντας ένα βαρύ προϊόν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι λοσιόν στεγνώνουν πολύ καλύτερα και είναι πιο άνετες, αλλά δεν ενυδατώνουν τόσο καλά όσο οι αλοιφές. Η συμβιβαστική λύση που επιλέγουν πολλοί ασθενείς είναι να χρησιμοποιούν μια ελαφρύτερη λοσιόν κατά τη διάρκεια της ημέρας και να βάζουν μια αλοιφή το βράδυ.

Σαμπουάν

Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση έχουν βλάβες στο τριχωτό της κεφαλής. Τα σαμπουάν πίσσας επιβραδύνουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος και μειώνουν τις φλεγμονές. Δυστυχώς, όμως, αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πίσσα σε ποσοστό 5% ή και περισσότερο) μπορεί να έχουν οσμή και να αφήσουν λεκέδες στα μαλλιά. Αναζητήστε σαμπουάν με μικρότερη περιεκτικότητα σε πίσσα. Eχουν σαφώς πολύ καλύτερη μυρωδιά και δεν λεκιάζουν. Αφήστε το σαμπουάν στο κεφάλι σας για 5 έως 10 λεπτά.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε σαμπουάν με σαλικυλικό οξύ και δερματολογικά καλλυντικά, όπως και σαμπουάν ψευδαργύρου. Εάν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάτι πιο ισχυρό.

Conditioner

Tα conditioner μπορούν να καλύψουν τη μυρωδιά του σαμπουάν πίσσας και να αποκαταστήσουν την υγρασία. Ενα λιπαρό conditioner μπορεί να βοηθήσει περισσότερο και θα προσφέρει περισσότερη φροντίδα στο τριχωτό της κεφαλής.

Τα αντηλιακά

Αν και οι υπεριώδες ακτίνες μπορούν να είναι θεραπευτικές, πρέπει να φροντίσετε να μην καεί το δέρμα. Το ιδανικό είναι να παραμείνει κανείς στον ήλιο για 10 έως 15 λεπτά, που είναι αρκετός χρόνος για να ωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα του ήλιου χωρίς να καεί. Ακόμα και ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει ξέσπασμα της ψωρίασης. Επιπλέον, είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακών. Οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση πρέπει να χρησιμοποιούν τακτικά αντηλιακό, με δείκτη προστασίας από 15 και πάνω, ενώ θα πρέπει να επιλέξουν ένα υποαλλεργικό αν το δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Επίσης, πολλά αντηλιακά είναι ενυδατικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει