Ψυχολογικές επιπτώσεις της στυτικής δυσλειτουργίας

Οι επιπτώσεις της στυτικής δυσλειτουργίας στην ψυχή ενός άνδρα είναι πολυάριθμες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ανησυχίες που υπάρχουν για το ζήτημα αυτό, εντείνουν ακόμα πιο πολύ το πρόβλημα.

Το άγχος, η κατάθλιψη, ακόμα και η κοινωνική απόσυρση μπορούν να είναι το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Φυσικά, η ανικανότητα μπορεί να θεραπευτεί με τη βελτίωση των επιδόσεων των φαρμάκων, αλλά οι ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν.

Κάποτε υπήρχε η εντύπωση πως το ζήτημα ήταν καθαρά ψυχολογικό, αλλά σήμερα οι ερευνητές γνωρίζουν πως τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας μπορούν επίσης να βασίζονται στη βιολογία. Παρά το γεγονός ότι η πιο συχνή αιτία είναι η ηλικία ή η ασθένεια, κάθε άνδρας σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να υποφέρει από στυτική δυσλειτουργία. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά το συγκεκριμένο πρόβλημα προκύπτει από έναν συνδυασμό παραγόντων που μειώνουν τη σεξουαλική απόδοση ενός άνδρα. Μερικές από τις κύριες αιτίες περιλαμβάνουν την υψηλή πίεση του αίματος, την καρδιακή νόσο, την κατάθλιψη, το άγχος και το διαβήτη. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να βλάψουν τη σεξουαλική απόδοση ενός άνδρα.

Κάποιες φορές οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορεί να εμποδίσουν την προσπάθεια να δοθεί η βοήθεια που είναι απαραίτητη για την κατανόηση και θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άνδρες που αρνούνται την κατάστασή τους ή που ντρέπονται να κοινοποιήσουν το πρόβλημά τους ακόμα και στο γιατρό τους. Ακόμα κι όταν οι επιπτώσεις της ανικανότητας έχουν ως αφετηρία μια οργανική αιτία, με το χρόνο οι ψυχολογικές συνέπειες μπορεί να γίνουν τόσο μεγάλο εμπόδιο, που να απαιτούνται ολοένα και πιο έντονες επιλογές θεραπείας.

Τα αποτελέσματα της δυσλειτουργίας σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν κάποιο επίπεδο ψυχολογικής δυσφορίας. Ακόμα και στις περιπτώσεις που οι αιτίες είναι εντελώς φυσικές, ένας άνδρας είναι πιθανό να αισθανθεί κατεστραμμένος ή να αντιμετωπίσει μια αίσθηση απώλειας. Αυτά τα αισθήματα αρκετά συχνά αναφέρονται ως μία από τις πολλές παρενέργειες της στυτικής δυσλειτουργίας. Τέτοια συναισθήματα επηρεάζουν όχι μόνο την αυτοεκτίμηση ενός ανθρώπου, αλλά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν κακά συναισθήματα στις σχέσεις του με τη σύζυγό του ή κάποια σημαντική σχέση της ζωής του.

Οταν οι άνδρες αισθάνονται στρεσαρισμένοι ή υπερβολικά ανήσυχοι σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή, οι μη ικανοποιητικές επαφές μπορεί να τους οδηγήσουν να αισθανθούν κατάθλιψη και μπορεί ακόμα και να αρχίσουν να αποσύρονται συναισθηματικά και σωματικά ή ακόμα και να απορρίψουν τη σύντροφό τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις ένας άνδρας μπορεί να πιεστεί τόσο πολύ ώστε να αποσυρθεί εντελώς από τις τακτικές κοινωνικές του δραστηριότητες και όποιο χόμπι είχε πριν. Ως εκ τούτου, η έρευνα έχει δείξει πως οι ερωτικοί παρτενέρ των ανδρών με στυτική δυσλειτουργία, συμμετέχουν σ’ αυτή την κατάσταση και υποφέρουν επίσης, συναισθηματικά και ψυχολογικά.

Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της στυτικής δυσλειτουργίας απαιτούν συχνά από τους άνδρες να υποβληθούν σε επιπλέον εξετάσεις, πέρα από τις συμβατικές θεραπείες για την ανικανότητα. Τέτοιες θεραπείες περιλαμβάνουν ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική και μπορεί ακόμα και να απαιτηθούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης στις συντρόφους των ανδρών που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της στυτικής δυσλειτουργίας να συμβουλευτούν ειδικούς, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει και να βοηθηθούν, ώστε να θεραπεύσουν τον συναισθηματικό πόνο που υπέστησαν λόγω της αντίδρασης του συντρόφου τους σ’ αυτή την κατάσταση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει