Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, το πρωί της Δευτέρας (27/1), μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί την Κυριακή (26/1), όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

«Στόχος μας είναι να επιστρέψει όσο γίνεται πιο γρήγορα η ζωή στο νησί στους κανονικούς ρυθμούς. Υπάρχουν ζημιές αλλά ευτυχώς που το νησί άντεξε, δεν θρηνήσαμε θύματα αυτό είναι το ευχάριστο, είχαμε μόνο λίγους μικροτραυματισμούς», ανέφερε ο κ. Μιχελάκης και πρόσθεσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε κυρίως για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια. O υπουργός Εσωτερικών βρίσκεται από την Κυριακή στο Αργοστόλι, με εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Διαρκείς μετασεισμοί

Στο μεταξύ, 45 μετασεισμούς από 3 έως 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγράψει, μέχρι τις 9 το πρωί της Δευτέρας (27/1) οι σεισμογράφοι στην Κεφαλονιά. Το θετικό στοιχείο είναι ότι είχαμε δεκάδες, εκατοντάδες μικρότερους σεισμούς και φαίνεται ότι η σεισμική ενέργεια εκτονώνεται, με πάνω από 20 σεισμούς με επίπεδο πάνω από 4,5 Ρίχτερ, και εκατοντάδες κάτω από 4,5. Εχουν μικρό βάθος, γύρω στα 10 χιλιόμετρα οι σεισμοί», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος εξήγησε ότι ο σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα του 1953 και το ένα περιστατικό δεν έχει σχέση με το άλλο.

Από το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια της Κεφαλονιάς, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια.

Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης διευκρίνισε, πάντως, ότι τα δύο νοσοκομεία του νησιού ελέγχθηκαν και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οπως είπε χρειάστηκε να μεταφερθούν κάποιοι ασθενείς από τη Χειρουργική κλινική, αλλά γενικώς δεν υπήρχαν σοβαρά χειρουργικά περιστατικά.

Μετρούν τις «πληγές» τους οι κάτοικοι

Σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους πέρασαν τη νύχτα τους οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που παρακολουθούσαν με αγωνία την μετασεισμική δραστηριότητα. Παράλληλα, προσπαθούσαν να βγάλουν άκρη για τις ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια τους.

Προς το παρόν, έχουν καταγραφεί υλικές ζημιές, όπως πτώση σοβάδων, ρωγμές και κατολισθήσεις σε δρόμους, ενώ μεγαλύτερες ζημιές κατεγράφησαν σε ακατοίκητα σπίτια σε περιοχές γύρω από το Ληξούρι. Στο Αργοστόλι, οι ζημιές περιορίστηκαν σε σπάσιμο τζαμαριών και πτώση αντικειμένων.

Την κατάσταση στο νησί έκανε ακόμη πιο δύσκολη ο καιρός, καθώς το κρύο ήταν τσουχτερό ενώ το απόγευμα έριχνε και ψιλόβροχο.

Ο Δήμος Κεφαλονιάς ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Τ.Ε.Ι.) καθώς και πάσης φύσεως μονάδων προσχολικής αγωγής (παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί, μονάδες απασχόλησης νηπίων) κατά τη Δευτέρα 27-01-2014 και Τρίτη 28-01-2014. Οι σχολικές μονάδες αναμένεται να ανοίξουν αφού πρώτα ελεγχθούν από τα αρμόδια κλιμάκια πολιτικών μηχανικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει