«Σιδηρόδρομος όγκου» μπορεί να οδηγήσει τον καρκίνο στην καταδίκη του

«Σιδηρόδρομοι καρκίνου» μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σκοτώσουν τους όγκους, προσελκύοντάς τους σε τοξικούς λάκκους ή περιοχές του σώματος που είναι ασφαλέστερο να χειρουργηθούν, λένε Αμερικανοί ερευνητές.

Μια ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, σχεδίασε νανοΐνες, λεπτότερες κι από την ανθρώπινη τρίχα με τις οποίες οι καρκινικοί όγκοι επιλέγουν να ταξιδέψουν.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν πως οι όγκοι του εγκεφάλου θα μπορούσαν να συρρικνωθούν από την «εξαπάτηση» των καρκινικών κυττάρων που μεταναστεύουν στις ίνες.

Η ομάδα των ερευνητών εργαζόταν με έναν δύσκολο για θεραπεία καρκίνο του εγκεφάλου, το γλοιοβλάστωμα, που έχει την τάση να εξαπλώνεται στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Τα καρκινικά κύτταρα ταξιδεύουν στα κάτω νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, όπως αυτά εισβάλλουν στον εγκέφαλο.

Οπως αναφέρθηκε στο περιοδικό Nature Materials, η τεχνολογία της νανοΐνας μιμείται τα κανάλια που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να προχωρήσουν.

Ο καθηγητής Ravi Bellamkonda, ένας από τους ερευνητές  δήλωσε: «Τα καρκινικά κύτταρα συνήθως προσδένονται σε αυτές τις φυσικές δομές και κάνουν τη… βόλτα τους σαν ένας σιδηρόδρομος, σε άλλα μέρη του εγκεφάλου. Παρέχοντας μια ελκυστική εναλλακτική λύση ινών μπορούμε να οδηγήσουμε αποτελεσματικά τους όγκους σε διαφορετική πορεία, προς έναν προορισμό που εμείς έχουμε επιλέξει».

Μια ποικιλία από διαφορετικούς τύπους καρκίνου ήταν σε θέση να οδηγηθούν με το σιδηρόδρομο σε δοκιμές σε ένα τρυβλίο Πέτρι (ένα ρηχό γυάλινο ή πλαστικό κυλινδρικό πιάτο που χρησιμοποιείται από τους βιολόγους για την καλλιέργεια μικροοργανισμών).

Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι θα μπορούσαν να αντληθούν όγκοι από τον εγκέφαλο μέσα σε ένα εμφυτευμένο τοξικό τζελ. Το μέγεθος του όγκου ήταν 93% μικρότερο στα ζώα που ήταν εφοδιασμένα με τον σιδηρόδρομο απ’ ό,τι σε εκείνα που έμεινε χωρίς θεραπεία.

«Είναι ένας τρόπος να φέρουμε τον όγκο στο φάρμακο και όχι το φάρμακο στον όγκο. Μπορείτε να μετακινήσετε έναν όγκο κατά μήκος μιας διαδρομής που καθορίζετε εσείς και στη συνέχεια να τον σκοτώσετε. Ετσι δεν δημιουργείται νέος όγκος και ο πρωτογενής όγκος στην πραγματικότητα συρρικνώνεται», λέει ο καθηγητής Bellamkonda.

Ο καθηγητής υποστήριξε ότι ελέγχοντας την ανάπτυξη του όγκου, μπορεί ο καρκίνος να γίνει κάτι με το οποίο ο άνθρωπος θα μπορεί να συμβιώνει, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον διαβήτη, σε περίπτωση που δεν μπορεί να θεραπευτεί.

Μια άλλη ιδέα είναι πως με τον τρόπο αυτό θα γίνει ευκολότερη η χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο. Κανονικά ο όγκος και ο περιβάλλων ιστός πρέπει να αφαιρεθούν, αλλά αυτό είναι μια πρόκληση, ειδικά στον εγκέφαλο, όπου η αφαίρεση κάποιου μη απαραίτητου ιστού, θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες.

Ο καθηγητής υποστήριξε πως με το σιδηρόδρομο οι γιατροί θα είναι σε θέση να μετακινήσουν έναν όγκο σε μια άλλη περιοχή, την οποία θα είναι πιο εύκολο να χειρουργήσουν.

Ωστόσο, η έρευνα βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα πρέπει να υπάρξουν πολύ περισσότερες μελέτες σε ζώα πριν δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει