Συμπτώματα του διαβήτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ενα από τα «κλειδιά» για να έχετε υγεία, είναι να διατηρήσετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας υπό έλεγχο. Ως κύρια πηγή ενέργειας, η γλυκόζη παίζει μεγάλο ρόλο στην σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Εάν έχετε διαβήτη, είτε τύπου 1, είτε τύπου 2, θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν πως τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας είναι εκτός ισορροπίας.

Εάν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλό

Σύμπτωμα: Συμπεριφορά μεθυσμένου ή απώλεια συνείδησης

Ο εγκέφαλός σας μπορεί να επηρεαστεί εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πέσουν πολύ χαμηλά.

Η χαμηλή γλυκόζη μπορεί να σας προκαλέσει τρίκλισμα, μπερδεμένες λέξεις ή ακόμα και λιποθυμία.

Τι πρέπει να κάνετε: Είναι έξυπνο να φορέσετε ένα ιατρικό βραχιόλι ή μενταγιόν που να είναι εύκολα ορατό, ώστε να επιτρέπει στους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι έχετε διαβήτη.

Αν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλά, μόλις 15 με 20 γραμμάρια ενός απλού υδατάνθρακα μπορεί να σας βοηθήσουν. Μερικά παραδείγματα είναι μισό φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού, δύο κουταλιές της σούπας σταφίδες ή μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Δισκία γλυκόζης είναι επίσης διαθέσιμα. Μερικοί άνθρωποι κρατούν μια ενέσιμη ορμόνη που ονομάζεται γλυκαγόνη στο χέρι και λένε στους φίλους τους πώς να τους την κάνουν σε περίπτωση που λιποθυμήσουν ή δεν μπορούν να καταπιούν. Ρωτήστε το γιατρό σας αν η γλυκαγόνη είναι κατάλληλη για εσάς.

Εάν ακόμα δεν αισθάνεστε καλά, αφού καταναλώσετε και έναν χυμό ή κάνετε ένεση γλυκαγόνης, τότε καλέστε τις πρώτες βοήθειες. Αν το σάκχαρο στο αίμα σας επανέλθει στα φυσιολογικά του όρια, φάτε ένα γεύμα ή ένα σνακ για να αποτρέψετε την πιθανότητα να πέσει και πάλι.

Πάντα να ενημερώνετε το γιατρό σας αν είχατε ένα επεισόδιο χαμηλού σακχάρου στο αίμα, γιατί υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να προσαρμόσει τη θεραπεία σας.

Εάν το σάκχαρο στο αίμα σας είναι πολύ υψηλό

Σύμπτωμα: Η υπερβολική ούρηση

Είναι φυσιολογικό να απελευθερώνετε περίπου 2 λίτρα ούρα την ημέρα. Από την στιγμή που κατά πάσα πιθανότητα δεν… μετράτε την παραγωγή των ούρων σας, θα χρειαστεί να είστε σε θέση να καταλάβετε αν έχετε κάνει παραπάνω από όσα είναι φυσιολογικό να κάνετε.

Τι πρέπει να κάνετε: Αν τη νύχτα ξυπνήσετε και ουρείτε σε μεγαλύτερες ποσότητες από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη ή άνδρες με διογκωμένο προστάτη μπορεί να ουρούν επίσης συχνά. Αλλά όσο η πραγματική ποσότητα δεν έχει αυξηθεί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει θέμα ανεξέλεγκτης γλυκόζης στον οργανισμό.

Σύμπτωμα: Η υπερβολική δίψα

Αν διψάτε περισσότερο από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να προέρχεται από τη ζέστη, από κάποιες αλμυρές τροφές που φάγατε ή από αυξημένη γυμναστική. Αλλά η δίψα σας μπορεί επίσης να προκαλείται από την υπερβολική ούρηση.

Τι πρέπει να κάνετε:  Συνεχίστε να πίνετε  νερό, όταν είστε διψασμένοι. Εάν είστε αφυδατωμένοι, όμως, μπορεί να χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Η δίψα μπορεί να σημαίνει πως το σώμα σας σηματοδοτεί ότι πρέπει να πίνετε περισσότερο. Η ούρηση αλλά και το υπερβολικό νερό, αν πίνετε ας πούμε ένα γαλόνι νερό (περίπου 4,5 λίτρα), είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Σύμπτωμα: Απώλεια βάρους, παρόλο που τρώτε κανονικά

Οταν η γλυκόζη σας είναι υψηλή, μπορεί να χάσετε θερμίδες από τα ούρα σας. Το σώμα λειτουργεί σα να είναι πεινασμένο και διψασμένο επειδή πρέπει να συμβαδίζει με τα χαμένα υγρά και θερμίδες.

Τι πρέπει να κάνετε: Δείτε τον γιατρό σας για να συζητήσετε τη διατροφή σας ή για να δείτε αν πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα τα φάρμακά σας.

Σύμπτωμα: Ακραία κόπωση

Αισθάνεστε εξαντλημένοι μετά από επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ; Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας, αλλά αν είναι πολύ υψηλή το σώμα σας δεν είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσει σωστά.

Τι πρέπει να κάνετε: Δείτε το γιατρό σας και συζητήστε για τη διατροφή σας ή για το αν πρέπει να προσαρμόσετε τα φάρμακά σας. Αν δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι και αισθάνεστε ζαλάδα ή ναυτία καλέστε τις πρώτες βοήθειες.

Σύμπτωμα: Αργή επούλωση των τραυμάτων

Οι μικρές αμυχές, τα ούλα που ματώνουν, οι λοιμώξεις και οι πληγές συνήθως επουλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά τα λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις μολύνσεις εξαρτώνται από το αν τα επίπεδα της γλυκόζης είναι φυσιολογικά. Αν είναι υψηλά, τότε μπορεί η επούλωση να γίνει αργά.

Τι πρέπει να κάνετε:  Ελέγξτε το δέρμα σας δύο φορές την ημέρα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα πόδια σας. Νευρικές βλάβες εξαιτίας του διαβήτη μπορεί να μειώσουν το αίσθημα του ερεθισμού με αποτέλεσμα να αποκτήσετε πληγές και να μην το έχετε συνειδητοποιήσει. Αν βρείτε πληγές που δεν επουλώνονται μέσα σε λίγες ημέρες δείτε το γιατρό σας και συζητήστε το θέμα της διατροφής σας ή προσαρμόστε ανάλογα τα φάρμακά σας.

Σύμπτωμα: Προβλήματα στα μάτια

Οταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας κάνουν… βάρδιες, ενδέχεται ο φακός του ματιού να συρρικνωθεί ή να πρηστεί προκαλώντας θολή όραση ή μικρά σημεία που ονομάζονται μυγάκια.

Τι πρέπει να κάνετε: To παραπάνω από μόνο του δεν πρέπει συνήθως να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, αλλά θα πρέπει να δείτε έναν οφθαλμίατρο για να είστε σίγουροι. Σε περίπτωση που χάσετε το φυσιολογικό εύρος της όρασής σας, καλέστε τις πρώτες βοήθειες.

Αλλα συμπτώματα

Υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που θα πρέπει να παρακολουθείτε όπως ο πόνος στον ώμο, η ναυτία, η δυσφορία στα χέρια, το σαγόνι ή το στήθος.

Οι άνθρωποι με διαβήτη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, γι’ αυτό τα συγκεκριμένα συμπτώματα δεν θα πρέπει να αγνοηθούν ακόμα κι αν φεύγουν και επανέρχονται. Επίσης, λάβετε υπόψιν σοβαρά την δύσπνοια, τη λιποθυμία, ή τον κρύο ιδρώτα και αν έχετε αυτά τα συμπτώματα καλέστε τις πρώτες βοήθειες.

Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας

Οι καθημερινές δοκιμές είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθείτε το σάκχαρό σας. Ρωτήστε το γιατρό σας ποιος είναι ο στόχος σας και σε ποια επίπεδα θα πρέπει να βρίσκεται το σάκχαρό σας. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε αν τα επίπεδά του είναι υψηλά ή χαμηλά, όπως επίσης πότε θα πρέπει να ελέγξετε τα ούρα σας για κετόνες. Οι κετόνες είναι ουσίες που παράγονται όταν το σώμα καταβολίζει το λίπος, προκειμένου να παράγει ενέργεια. Αυξημένες κετόνες σημαίνουν πως το σώμα δεν έχει αρκετή ινσουλίνη για να ελέγξει το σάκχαρο του αίματος. Θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό αμέσως αν τα ούρα σας περιέχουν κετόνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει