Συναγερμός στο Πόρτλαντ από την παρουσία E.coli στο πόσιμο νερό της πόλης

Το μικρόβιο Ε. coli που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κράμπες, ναυτίες και πονοκεφάλους, θέτοντας σε κίνδυνο κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους, βρέθηκε στο πόσιμο νερό της πολιτείας του Πόρτλαντ στις ΗΠΑ.

Η βακτηριακή μόλυνση ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας του ταμιευτήρα νερού στο Washington Park και επηρεάζει την δυτική πλευρά της πόλης, μια ιδιαίτερα μεγάλη περιοχή με πυκνό πληθυσμό.

Οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό και αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πόσιμο νερό να το βράσουν οπωσδήποτε. Επίσης, εφιστούν την προσοχή ότι δεν πρέπει να κάνουν πάγο με το πόσιμο νερό, ούτε να το χρησιμοποιήσουν για να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή να πλύνουν τα χέρια τους μ’ αυτό.

«Είμαστε πολύ προσεκτικοί και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε κανέναν που να αρρωστήσει από το πόσιμο νερό», τόνισε ο David Shaff, αξιωματούχος της Υπηρεσίας Νερού του Πόρτλαντ.

Η περιοχή που παίρνει νερό από τον συγκεκριμένο ταμιευτήρα εξυπηρετεί περίπου 130.000 νοικοκυριά, οπότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και απαραίτητα μέτρα για να μην νοσήσει κανείς, γι’ αυτό η ενημέρωση του κοινού είναι εκτεταμένη.

Η δεξαμενή νερού θα αποστραγγιστεί σε μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες. Οι Αρχές στο Πόρτλαντ δεν είναι ακόμα σε θέση να πουν πώς ακριβώς μολύνθηκε το νερό και πιθανολογούν πως θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από περιττώματα πτηνού ή θηλαστικού μέχρι την παρουσία κάποιου νεκρού ζώου στο νερό. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2009 όταν το νερό βρέθηκε και πάλι θετικό στο τεστ για Ε.coli και διαπιστώθηκε ότι η αιτία της μόλυνσής του ήταν ένας νεκρός γλάρος.

Το κολοβακτηρίδιο E. coli (Escherichia coli) μπορεί να προκαλέσει κράμπες, ναυτία, διάρροια, πονοκεφάλους, εμετό και άλλα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα. Θέτει σε πρόσθετο κίνδυνο τα μικρά παιδιά και τους ηλικιωμένους, οπότε αν κάποιος πιει έστω και λίγο από το μολυσμένο νερό και παρουσιάσει αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να δει το γιατρό.

Οταν υπάρχει κίνδυνος για μόλυνση από τον E.coli από πόσιμο νερό τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αφορούν κατ’ αρχήν το βράσιμο του νερού ή τη χρησιμοποίηση εμφιαλωμένου μέχρις ότου εξαλειφθεί ο κίνδυνος. Το νερό της βρύσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε για την παραγωγή πάγου, για βούρτσισμα δοντιών, πλύσιμο πιάτων ή τροφίμων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει