«Σύνδρομο της λευκής μπλούζας»: Oι γιατροί ανεβάζουν την πίεση των ασθενών

Οι μετρήσεις αρτηριακής πίεσης των ασθενών είναι σημαντικά υψηλότερες όταν λαμβάνονται από έναν γιατρό, παρά όταν λαμβάνονται από μια νοσοκόμα, διαπιστώνει νέα μελέτη.

Αυτή η σύνδεση έρχεται να επιβεβαιώσει το λεγόμενο «σύνδρομο της λευκής μπλούζας», που υποδηλώνει πως οι ασθενείς είναι πιο νευρικοί όταν εξετάζονται από το γιατρό τους, ενώ είναι πιο άνετοι και χαλαροί όταν καλείται να τους πάρει την πίεση ένας νοσηλευτής.

Αυτό το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και σε προηγούμενες μελέτες, αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη έρχεται να το επιβεβαιώσει, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 1.000 ανθρώπους που είχαν αναγνώσεις πίεσης του αίματος που ελήφθησαν από δύο γιατρούς και νοσηλευτές κατά τη διάρκεια της ίδιας επίσκεψης. Οι μετρήσεις που λαμβάνονταν από τους γιατρούς ήταν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες που λαμβάνονταν από τους νοσηλευτές, κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό British Journal of General Practice και υποδηλώνουν σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα δρ Christopher Clark της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εξετερ, πως θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στον τρόπο που λαμβάνονται οι μετρήσεις.

«Οι γιατροί θα πρέπει να συνεχίσουν να μετρούν την αρτηριακή πίεση ως μέρος της αξιολόγησης ενός ασθενή ή στο πλαίσιο της ρουτίνας ενός τσεκ-απ, αλλά όχι όταν από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα εξαρτώνται οι κλινικές αποφάσεις για τη θεραπεία της αρτηριακής πίεσης. Κι αυτό γιατί η διαφορά που διαπιστώθηκε είναι αρκετή για να ανεβάσει τους ασθενείς πάνω από το όριο, οπότε να απαιτηθεί θεραπεία για υψηλή πίεση του αίματος, χωρίς πραγματικά να τη χρειάζεται. Και οι περιττές φαρμακευτικές αγωγές μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες», τόνισε ο Clark.

«Μερικοί ασθενείς μπορεί να ζητήσουν λανθασμένα να συνεχίσουν να παρακολουθούν την πίεσή τους στο σπίτι κι αυτό μπορεί σιγά σιγά να οικοδομήσει το άγχος. Αυτά τα ακατάλληλα μέτρα θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την απλή πράξη του να ζητηθεί από κάποιον άλλο και όχι από το γιατρό να καταγράψει την αρτηριακή πίεση του ασθενούς», συμπλήρωσε ο Clark.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει