Ενα χορταστικό πιάτο με άπαχη χοιρινή μπριζόλα, μαυρομάτικα φασόλια και λαχανικά, με λίγες θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Ενα νόστιμο παραδοσιακό πιάτο με πολύ χαμηλή χοληστερόλη.
Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Μερίδες: 6
Υλικά
• 450g χοιρινές μπριζόλες χωρίς κόκαλα, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
• 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 2 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ
• 1 φλιτζάνι καφέ ρύζι
• 8 φλιτζάνια χοντροκομμένα φύλλα λαχανίδας (περίπου 1 ματσάκι) που να έχει αφαιρεθεί το ανθεκτικό στέλεχος
• 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου χωρίς αλάτι
• 2 κουταλιές της σούπας ξίδι μηλίτη
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
• 250g μαυρομάτικα φασόλια, βρασμένα
Oδηγίες
• Αλατοπιπερώστε το χοιρινό με το ¼ του αλατιού και με το πιπέρι. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το χοιρινό και μαγειρέψτε ανακατεύοντας μέχρις ότου ψηθεί εσωτερικά, για 4 έως 6 λεπτά. Μεταφέρετε σε ένα μπολ με μια τρυπητή κουτάλα.
• Προσθέστε το κρεμμύδι, τον πελτέ ντομάτας και το ρύζι στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρις ότου μαλακώσει το κρεμμύδι, περίπου για 4 λεπτά. Προσθέστε το κατσαρό λάχανο (λαχανίδα) και το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρις ότου αρχίσει να μαραίνεται το λάχανο περίπου 1 με 2 λεπτά.
• Ανακατέψτε το ζωμό, το ξίδι, την πάπρικα και το υπόλοιπο ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήστε να πάρει βράση. Καλύψτε το, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε το ρύζι για 15 με 20 λεπτά. Βάλτε μέσα το χοιρινό και τα μαυρομάτικα φασόλια και ζεστάνετέ τα για περίπου 1 λεπτό.
Διατροφικά στοιχεία
Θερμίδες: 279
Πρωτεΐνες: 23g
Υδατάνθρακες: 31g
Λιπαρά: 8g
Κορεσμένα: 1g
Ινες: 5g
Xοληστερόλη: 44mg
Aλάτι: 526mg