Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο του προστάτη

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν με υψηλότατο βαθμό ακρίβειας τον καρκίνο του προστάτη, μια ασθένεια που σκοτώνει πολλές χιλιάδες άνδρες κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση Ιταλών ερευνητών.

Η έκθεση έρχεται να προστεθεί σε μια αυξανόμενη λίστα μελετών, σύμφωνα με τις οποίες τα σκυλιά έχουν την δυνατότητα να μυρίσουν τα «υποπροϊόντα» διαφόρων τύπων καρκίνου.

«Τα σκυλιά είναι πραγματικά σε θέση να ανιχνεύσουν συγκεκριμένες ενώσεις με υψηλό βαθμό ακρίβειας», αναφέρει η δρ Stacy Loeb από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, μία ουρολόγος που δεν μετείχε στη μελέτη.

Ο Gianluigi Taverna από το Νοσοκομείο Ανθρωπιστικών Ερευνών στο Μιλάνο και οι συνεργάτες του πήραν δείγματα ούρων από 320 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και 357 από άνδρες που δεν είχαν τη νόσο. Οι άνδρες με καρκίνο είχαν όλα τα διαφορετικά στάδια της νόσου, από πολύ χαμηλού κινδύνου όγκους που αναπτύσσονταν αργά, μέχρι καρκίνο που είχε εξαπλωθεί. Μερικοί από τους άνδρες που δεν είχαν καρκίνο του προστάτη είχαν άλλες ασθένειες ή παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος.

Ενα από τα σκυλιά που μετείχαν στην έρευνα ανίχνευσε κάθε περίπτωση καρκίνου του προστάτη και μόνο 2 φορές ανίχνευσε καρκίνο, εκεί όπου δεν υπήρχε. Ο άλλος σκύλος υπήρξε σχεδόν εξίσου ακριβής στον εντοπισμό της νόσου.

Συνολικά οι δύο σκύλοι είχαν ποσοστό ακρίβειας 98% όπως ανέφερε η ομάδα των ερευνητών στην Ετήσια Συνεδρίαση της Αμερικανικής Εταιρείας Ουρολογίας.

«Εχουμε σίγουρα μετατρέψει αυτό που έμοιαζε με μύθο σε μια κλινική πραγματικότητα», ανέφεραν στην έκθεσή τους.

Από την πλευρά του ο δρ Brian Stork, ουρολόγος από το Κολλέγιο Muskegon  στο Μίτσιγκαν, τόνισε: «Τα στοιχεία δείχνουν πως οι πτητικές οργανικές ενώσεις στα ούρα είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για την ανίχνευση του καρκίνου. Η δυνατότητα χρήσης σκύλων για τον εντοπισμό του καρκίνου δεν εθεωρείτο δυνατή πριν από μια δεκαετία ή έστω και πριν από δύο χρόνια. Είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα το γεγονός ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθεί η ζωή του».

Τα ευρήματα αναπαράγουν μια μικρότερη μελέτη που έγινε με ένα μόνο σκύλο στη Γαλλία, ο οποίος μύρισε τον καρκίνο του προστάτη σε 33 δείγματα. Τα σκυλιά έχουν επίσης μυρίσει όγκους στον πνεύμονα και αυτό τον καιρό οι ερευνητές δοκιμάζουν αν μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο των ωοθηκών.

Η Loeb επισημαίνει ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να πούμε ότι τα σκυλιά θα μπορούσαν να τεθούν στην υπηρεσία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη.

«Τα σκυλιά θα μπορούσαν να μυρίσουν ενώσεις που συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη. Είμαστε ήδη πολύ καλοί στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι ακόμα καλύτερη διάγνωση στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη που είναι απειλητικός για τη ζωή του ανθρώπου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ιδιαιτερότητα του καρκίνου του προστάτη είναι ότι πολλοί άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με τη νόσο, λαμβάνουν θεραπεία για μια κατάσταση που δεν πρόκειται να τούς βλάψει, ενώ αντίθετα η θεραπεία τούς δημιουργεί άλλες επιπλοκές υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί η ασθένεια μπορεί να αναπτύσσεται πολύ αργά και προς το παρόν είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε ποιους άνδρες ο καρκίνος θα αναπτυχθεί αργά και σε ποιους είναι επικίνδυνος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει