Στερεί ο φούρνος μικροκυμάτων θρεπτικά συστατικά του φαγητού;

Ολοι έχουμε ακούσει πως τα τρόφιμα μόλις μπουν στο φούρνο μικροκυμάτων χάνουν κάποια από τη θρεπτική τους αξία, αλλά πόσο αλήθεια είναι αυτό; Τι ακριβώς συμβαίνει με το φαγητό μας πίσω από τον φούρνο μικροκυμάτων;

Η πραγματικότητα είναι πως αν το κάνετε σωστά, το μαγείρεμα των τροφίμων στο φούρνο μικροκυμάτων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρήσουν τις βιταμίνες και τα μέταλλά τους.

Υπάρχουν όντως κίνδυνοι από το φούρνο μικροκυμάτων για το φαγητό σας. Θα μπορούσατε να κάψετε το φαγητό για παράδειγμα. Εάν χρησιμοποιείτε λάθος είδος πλαστικού (απ’ αυτά που είναι κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων) τότε ανθυγιεινές χημικές ουσίες θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στο φαγητό σας.

Αλλά αν ανησυχείτε για το πώς θα πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το φαγητό σας, τότε ο φούρνος των μικροκυμάτων είναι για εσάς το πιο ασφαλές στοίχημα. Στην πραγματικότητα είναι κοντά στην κορυφή της λίστας για τις ορθές μεθόδους παρασκευής τροφίμων. Εάν χρησιμοποιείτε στον φούρνο μικροκυμάτων σας μια μικρή ποσότητα νερού τότε στην ουσία τα φαγητά σας θα μαγειρευτούν εκ των έσω και θα διατηρήσουν τις περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη μέθοδο μαγειρέματος.

«Κάθε φορά που μαγειρεύουμε το φαγητό, υπάρχει μια απώλεια θρεπτικών ουσιών. Η καλύτερη μέθοδος μαγειρέματος για την διατήρηση των θρεπτικών ουσιών είναι αυτή που τα μαγειρεύει γρήγορα, τα εκθέτει στη θερμότητα για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιεί ελάχιστη ποσότητα υγρού», αναφέρει η δρ Catherine Adams Hutt, διαιτολόγος και πιστοποιημένη επιστήμονας τροφίμων.

Πάρτε για παράδειγμα το σπανάκι. Το βράζετε στην κατσαρόλα και χάνει το 70% του φυλλικού οξέος που περιέχει. Στο φούρνο μικροκυμάτων με λίγο νερό, θα διατηρήσει σχεδόν όλο το φυλλικό οξύ του. Το μπέικον στο τηγάνι μπορεί να είναι τραγανό, αλλά ενδέχεται να δημιουργήσει νιτροζαμίνες (ελαιώδεις κίτρινες χημικές ουσίες που έχει διαπιστωθεί σε πειραματόζωα πως είναι καρκινογόνες), ενώ στο φούρνο μικροκυμάτων η πιθανότητα δημιουργίας αυτών των ουσιών, ουσιαστικά εκμηδενίζεται.

Φυσικά μπορείτε να τα… θαλασσώσετε με το φούρνο μικροκυμάτων. Βάλτε τα λαχανικά σας στο φούρνο μικροκυμάτων, μαγειρέψτε τα παραπάνω από όσο χρειάζεται με αρκετό νερό και θα απολέσετε μονομιάς κάθε θρεπτικό συστατικό τους. Οταν ψηθεί το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να το καλύψετε σφιχτά, δημιουργώντας ένα αποδοτικό περιβάλλον με ατμό.

Το μαγείρεμα στις εστίες είναι εξίσου καλό, σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να είναι και καλύτερο: Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι το μπρόκολο στον ατμό διατηρεί περισσότερο τη σουλφοραφάνη, μια ένωση που καταπολεμά τον καρκίνο, απ’ ό,τι την διατηρεί στο φούρνο μικροκυμάτων.

Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρήση μικροκυμάτων για να μαγειρέψετε την τροφή, αν το δοχείο μαγειρέματος έχει ελάχιστη ποσότητα υγρού και είναι κλεισμένο καλά, αποτελεί μια θρεπτική νίκη. Για την ακρίβεια, μερικές φορές μπορεί ακόμα και να ενισχύσει τα θρεπτικά συστατικά κάποιων τροφών. Κάνει για παράδειγμα περισσότερο διαθέσιμα για το σώμα τα καροτενοειδή στις ντομάτες και τα καρότα. Κάνει τη βιοτίνη που υπάρχει στα αυγά περισσότερο εύπεπτη. Και η ζέστη σκοτώνει τα βακτήρια που θα μπορούσαν να μας αρρωστήσουν.

Προχωρήστε, λοιπόν, άφοβα στη χρήση του φούρνου μικροκυμάτων. Είναι ένας γρήγορος τρόπος για να ψήσετε με ατμό τα φαγητά από μέσα προς τα έξω. Μπορεί να μην διαθέτει τα αρώματα που απελευθερώνονται από τις άλλες μεθόδους μαγειρέματος, αλλά το ισοσταθμίζει και με το παραπάνω παρέχοντας όσο το δυνατόν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που διαθέτει η κάθε τροφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει