Στο παρά… πέντε τα βρήκαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι (video)

«Φιλί της ζωής» για την αμερικανική οικονομία ήταν η επίτευξη την ύστατη στιγμή της διμερούς συμφωνίας ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, χωρίς ωστόσο ο κίνδυνος να έχει εξαλειφθεί.

Οι δύο πλευρές κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να φτάσουν στη συμφωνία για νόμο που αποτρέπει τη στάση πληρωμών και οδηγεί στην επαναλειτουργία της κυβέρνησης και των κλειστών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, ωστόσο στη συμφωνία αυτή υπάρχουν και… ψιλά γράμματα.

Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία προβλέπει την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις ΗΠΑ στις 7 Φεβρουαρίου, ενώ τα σημερινά επίπεδα δαπανών καθορίζονται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις συζήσεις για το δημοσιονομικό μέλλον των ΗΠΑ κι αν δεν τα βρουν θα υπάρξει και νέο λουκέτο.

Για το λόγο αυτό ο Μπαράκ Ομπάμα θα εκφωνήσει ομιλία προσπαθώντας να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη και τις χρηματαγορές. Ακόμα όμως κι αν τα καταφέρει, είναι γεγονός το οποίο επισημαίνουν κατά κόρον τα αμερικανικά ΜΜΕ πως το γόητρο της αμερικανικής οικονομίας επλήγη μαζί με την αξιοπιστία και την διαπραγματευτική της ικανότητα.

Αυτό υποστηρίζει η Wall Street Journal με τους New York Times να επισημαίνουν πως μπορεί η αμερικανική οικονομία να πήρε ανάσα, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εγγύηση για θετικό πρόσημο στους οικονομικούς δείκτες.

Το γεγονός της παρ’ ολίγο χρεοκοπίας έδωσε πόντους στον Μπαράκ Ομπάμα έναντι του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Τζον Μπένερ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να έχει μπροστά του το στοίχημα των δημοτικών εκλογών και λίγο αργότερα αυτών στο αμερικανικό Κογκρέσο με τις πληροφορίες να θέλουν την καρέκλα του Μπένερ να τρίζει, εξαιτίας όσων έζησαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες 16 ημέρες.

http://www.youtube.com/watch?v=zne0_hWxyvY

Μπορεί επίσης να σας αρέσει