Σουσάμι: Μια πραγματικά ποιοτική θρεπτική πηγή για την υγεία

Το σουσάμι είναι ένα από τα πιο παλαιά φυτά που καλλιεργήθηκαν ποτέ στον κόσμο. Το σησαμέλαιο χρησιμοποιήθηκε για πολλούς σκοπούς εδώ και 5.000 χρόνια και το σουσάμι αποτελεί μια πολύ θρεπτική πηγή.

Στην αρχή είχε χρησιμοποιηθεί ως μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου και ασβεστίου και τώρα οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτει.

Το σουσάμι είναι ένα φυτό που φτάνει τα 2 μέτρα ύψος. Τα λουλούδια του μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα, μπλε, κίτρινο ή μοβ. Το σουσάμι είναι πολύ δημοφιλές μπαχαρικό για πολλά φαγητά, γιατί δίνει μια ιδιαίτερη γεύση. Το σουσάμι μπορεί να είναι λευκό, μαύρο ή καφέ.

Βρίσκεται από άποψη ωφέλειας για την υγεία στο ίδιο επίπεδο με το σκόρδο, το μέλι, την κουρκούμη και άλλα φαρμακευτικά συστατικά. Είναι προσιτό και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η τόσο ποιοτική πηγή να μην συμπεριλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή σας, καθώς μπορεί να αποτρέψει μια ποικιλία νόσων, ακόμα και να σώσει ζωές.

Τα τελευταία 20 χρόνια το σουσάμι και το σησαμέλαιο υπήρξαν αντικείμενα πολλών επιστημονικών ερευνών.

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα αποδεδειγμένα οφέλη τους για την υγεία:

Διαβήτης

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το σησαμέλαιο βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Μια άλλη μελέτη έχει δείξει ότι η ενσωμάτωση του σησαμέλαιου στην καθημερινή διατροφή μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα της γλυκόζης σε διαβητικούς, υπερτασικούς ασθενείς, όπου ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων είναι σημαντικά υψηλότερος (2-3 φορές υψηλότερος στους άνδρες και 4 φορές υψηλότερος στις γυναίκες).

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Το σησαμέλαιο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι η εισαγωγή του στην καθημερινή διατροφή μειώνει τη συστολική και διαστολική πίεση του αίματος, όπως επίσης και την υπεροξείδωση των λιπιδίων, μία από τις πιο σοβαρές συνέπειες της οποίας είναι ο σχηματισμός καρκινικών κυττάρων.

Ουλίτιδα

Το σουσάμι χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αποτρέπει τη φθορά των δοντιών, την κακή αναπνοή, την αιμορραγία των ούλων, την ξηρότητα του φάρυγγα, ενώ δυναμώνει τα δόντια και τα ούλα. Κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το σουσάμι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη μείωση της οδοντικής πλάκας. Η ουλίτιδα αναγνωρίζεται από την σημαντική φλεγμονή και ευαισθησία των δοντιών που αιμορραγούν εύκολα και με την παραμικρή ενόχληση. Εάν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.

Βρεφική φροντίδα

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το μασάζ του μωρού με σησαμέλαιο το ηρεμεί και του προσφέρει έναν ήσυχο ύπνο. Το σησαμέλαιο είναι ήπιο και ιδανικό για την περιποίηση του δέρματος ενός μωρού.

Υγεία του δέρματος

Λόγω των μεγάλων ποσοτήτων της βιταμίνης Ε, το σησαμέλαιο μπορεί να αποτρέψει τις πρόωρες ρυτίδες και τη γήρανση του δέρματος. Ο ψευδάργυρος στο σησαμέλαιο θα απαλύνει τους ερεθισμούς του δέρματος, θα θεραπεύσει την ακμή, τα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα. Ενθαρρύνει, επίσης, την επούλωση των πληγών και θεραπεύει τις ατέλειες της επιδερμίδας.

Καρκίνος

Το σουσάμι περιέχει διαλυτή λιγνίνη με φυτοοιστρογόνες ιδιότητες που είναι επίσης γνωστή ως σησαμίνη. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως το σουσάμι μπορεί να προλάβει την εξάπλωση μιας ποικιλίας καρκινικών κυττάρων, καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου όπως:

* Λευχαιμία

* Πολλαπλούν μυέλωμα

* Καρκίνος του παχέος εντέρου

* Καρκίνος του προστάτη

* Καρκίνος του μαστού

* Καρκίνος του πνεύμονα

* Καρκίνος του παγκρέατος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει