Συχνά ψυχολογικά προβλήματα των παιδιών της σχολικής ηλικίας

Οπως και οι ενήλικες, έτσι και τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα αφορούν τη συμπεριφορά καθώς και τις ψυχικές, συναισθηματικές και μαθησιακές διαταραχές.

Θεραπείες υπάρχουν για κάθε τύπο διαταραχής και ένας ψυχολόγος μπορεί να καθορίσει αν ένα παιδί έχει πράγματι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Πολλά ψυχολογικά προβλήματα κάνουν κύκλους που χαρακτηρίζονται από περιόδους επιδείνωσης και περιόδους ύφεσης. Ορισμένα ζητήματα επιλύονται, κάποια άλλα επιμένουν και συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή αυξάνουν την πιθανότητα επιτυχούς διαχείρισης αυτών των διαταραχών.

Κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Η κατάθλιψη μπορεί να αρχίσει στην παιδική ηλικία, ιδιαίτερα αν το παιδί έχει κοντινούς συγγενείς που υποφέρουν από κατάθλιψη. Η κατάθλιψη συχνά χαρακτηρίζεται από έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες, θλίψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η διπολική διαταραχή, μια διαταραχή στην οποία κάποιος άνθρωπος περνάει περιόδους κύκλων κατάθλιψης και κύκλους μανίας, μπορούν επίσης να γίνουν εμφανείς από την όψιμη παιδική ηλικία. Η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή περιστασιακά μπορούν να οδηγήσουν σε απόπειρες αυτοκτονίας γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς το παιδί, καθώς επίσης να αναζητήσουν την κατάλληλη θεραπεία. Οι θεραπευτικές τεχνικές για αυτές τις διαταραχές περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και παροχή συμβουλών.

Αυτισμός

Ο αυτισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία το οποία το παιδί δεν επικοινωνεί στο ίδιο επίπεδο με τους συνομηλίκους του και μπορεί να δείξει μικρό ενδιαφέρον για την επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Αυτά τα παιδιά μπορεί να έχουν μαθησιακές δυσκολίες και να παρουσιάσουν μια συγκεκριμένη άκαμπτη ρουτίνα που, αν διαταραχθεί, τούς προκαλεί σύγχυση. Τα αυτιστικά παιδιά έχουν συχνά συγκεκριμένες ιδιομορφίες, όπως το να χτυπούν τα χέρια τους ή να έχουν υπερβολικές αντιδράσεις όταν ξαφνιάζονται. Αν και κανένα φάρμακο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα τον αυτισμό, η θεραπεία και ένα εξειδικευμένο περιβάλλον μάθησης μπορούν να μεγιστοποιήσουν το δυναμικό των παιδιών αυτών που συχνά έχουν ανεπτυγμένο δείκτη ευφυΐας, που συνδέεται, όμως, αποκλειστικά με τα πράγματα που τα ενδιαφέρουν.

Αντικοινωνική συμπεριφορά

Η συγκεκριμένη διαταραχή συμπεριφοράς (conduct disorder) περιγράφεται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής ως μια ψυχική ασθένεια κατά την οποία το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολία να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θα ανέμενε κανείς να συμπεριφέρεται. Μπορεί να φύγει μακριά από το σπίτι, να κλέψει, να καταστρέψει περιουσίες, να κάνει κακό σε ζώα, στα αδέλφια ή τους συνομηλίκους του. Αυτή η σοβαρή διαταραχή απαιτεί θεραπεία που μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, παροχή συμβουλών και διαχείριση συμπεριφοράς.

Αγχώδεις διαταραχές

Τα παιδιά μπορεί να βιώσουν μια ποικιλία αγχωδών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής, της διαταραχής πανικού και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από σημαντικό φόβο και ανησυχία που διαρκεί ένα μήνα ή και περισσότερο και επηρεάζει την ποιότητα της ζωής του παιδιού. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα και παροχή συμβουλών.

Εθισμός σε ουσίες

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να πέσουν σε κατάχρηση ουσιών και σε εθισμό σ’ αυτές. Ουσίες στις οποίες γίνεται συχνά κατάχρηση είναι το αλκοόλ, η μαριχουάνα και τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μεταξύ άλλων. Εισπνεόμενες ουσίες όπως βενζίνη, χρώμα, κόλλα και διαλύτες χρησιμοποιούνται επίσης για να βοηθήσουν τα παιδιά να «φτιαχτούν». Μερικά παιδιά εθίζονται ψυχολογικά και σωματικά στις ουσίες και χρειάζονται θεραπεία για να ανακάμψουν. Οι γονείς θα πρέπει να εξοικειωθούν με τα σημάδια της κατάχρησης ουσιών. Οι συχνότερες θεραπείες περιλαμβάνουν  την παροχή συμβουλών και την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.

Διατροφικές Διαταραχές

Μερικά μεγαλύτερα παιδιά πέφτουν θύματα διατροφικών διαταραχών, όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία. Τα τυπικά συμπτώματα της νευρικής ανορεξίας είναι η λιποβαρής φιγούρα, το αίσθημα του παιδιού ότι έχει πολύ λίπος, ακόμα κι αν είναι λεπτό, η εμμονή με την καταμέτρηση θερμίδων και συχνές δικαιολογίες, προκειμένου να μην φάει. Η θεραπεία για τις διατροφικές διαταραχές συνήθως περιλαμβάνει την παροχή συμβουλών.

Ελλειμματική Προσοχή – Υπερκινητικότητα

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα είναι πιθανή όταν ένα παιδί σχολικής ηλικίας έχει δυσκολία εστίασης στην εργασία στο σπίτι, δεν προσέχει στην τάξη, είναι ανήσυχο και υπερκινητικό. Η διαταραχή αυτή συχνά αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και περιστασιακά με τροποποίηση της συμπεριφοράς.

Μαθησιακές Διαταραχές

Μερικά παιδιά έχουν μαθησιακές δυσκολίες να ακολουθήσουν τους συνομηλίκους τους στο ίδιο επίπεδο. Μπορεί να βοηθήσει ο καθορισμός του τρόπου με τον οποίο το παιδί θα μαθαίνει καλύτερα. Για μερικά παιδιά η ανάγνωση είναι πιο εύκολη, ενώ άλλα επωφελούνται περισσότερο από μια οπτική παρουσίαση. Αλλα λειτουργούν ακόμα καλύτερα με τα χέρια τους. Μπορούν να γίνουν δοκιμές για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της διαταραχής και να αναπτυχθεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα εκμάθησης.

Σχιζοφρένεια

Αυτή η ψυχωτική ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά κατά το τέλος της σχολικής ηλικίας. Πρόωρες εκδηλώσεις σχιζοφρένειας μπορεί να περιλαμβάνουν την απομάκρυνσή τους από τους φίλους τους, την ανάπτυξη ασυνήθιστων σχημάτων λόγου που φαίνεται να μην έχουν καμία συγκίνηση και συναίσθημα, περίεργη συμπεριφορά και εκδήλωση αυξανόμενης καχυποψίας. Η σχιζοφρένεια συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή και μπορεί να απαιτήσει περιόδους νοσηλείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει