Τα αποτελέσματα της… απελευθέρωσης των ΜΥΣΥΦΑ σε μια φωτογραφία

Τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των ΜΥΣΥΦΑ αποτυπωμένα σε μία φωτογραφία, παρουσιάζουν οι φαρμακοποιοί και την αφιερώνουν στους υπουργούς που μιλούσαν για.. καρτέλ αναφερόμενοι στα φαρμακεία.

Αρκούσε μια αλλαγή συσκευασίας σε δύο από τα πιο γνωστά σκευάσματα της αγοράς, από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, για να εκτοξευτεί η τιμή τους, λίγο καιρό μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου, μόλις στα τέλη Μαρτίου, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί και καταγγέλλουν:

«Το νομοσχέδιο-κόλαφος για το ελληνικό φαρμακείο ψηφίστηκε τέλη Μαρτίου. Κόλαφος όμως όχι μόνο για τα φαρμακεία, αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες. Οι υπουργοί της κυβέρνησης -οι ισχυροί υποστηρικτές της πλήρους φιλελευθεροποίησης των πάντων- διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι τα μη αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα (Μη ΥποχρεωτικώςΣΥνταγογραφούμενα ΦΑρμακα) θα πήγαιναν στα σούπερ μάρκετ για να μειωθούν οι τιμές τους.

Οι ίδιοι δε υπουργοί υποστήριζαν ότι τα φαρμακεία είναι καρτέλ (!) διατηρώντας όλα μαζί τις ίδιες υψηλές τιμές. Απίστευτα πράματα για ένα είδος -όπως το φάρμακο- που είναι…

… διατιμημένο παγκοσμίως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ισότητας όλων των πολιτών είτε στο αστικό κέντρο είτε στο απομακρυσμένο χωριό.

Eτσι λοιπόν -εννοήθηκε τότε- ότι θα έπρεπε να απελευθερωθεί το κανάλι διανομής, για δήθεν καλό του… καταναλωτή, έτσι ώστε να έπεφταν οι τιμές…

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής δεν άργησε να έρθει. Μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, αλλάζει εδώ και λίγες μέρες δυο σκευάσματα από τα best seller της αγοράς και με πρόσχημα την… εμφάνιση συσκευασίας αυξάνει ραγδαία την τιμή που καλείται να πληρώσει εξ ολοκλήρου ο ασφαλισμένος!

Συγκεκριμένα, η πασίγνωστη αλοιφή voltaren με μια απλή αλλαγή στο καπάκι, εκτοξεύει την τιμή της από τα 4,99€ στα… 6,61€! Το ίδιο συμβαίνει και με το αποσυμφορητικό σπρέυ otrivin που με πρόσχημα την αλλαγή συσκευασίας αυξάνει την τιμή του από 3,38€ και πηγαίνει στα 4,96€!

Εμείς οι φαρμακοποιοί είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Είχαμε διαδώσει σε όλα τα ΜΜΕ ότι η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ σε όλη την Ευρώπη. Ο λόγος που ζητούσαν επίμονα απελευθέρωση τιμής δεν ήταν για να μειωθούν οι τιμές. Ηταν το εντελώς αντίθετο, να αυξηθούν! Δε μάς πίστεψαν, ή μάλλον δε ήθελαν να μάς πιστέψουν. Η αλήθεια ήταν άλλη αλλά κανείς -πλην ημών των φαρμακοποιών- δε την έλεγε: Η χασούρα των εταιρειών από τις μεγάλες μειώσεις τιμών στα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι τεράστια και κάπως πρέπει αυτές να… «ρεφάρουν». Ο τρόπος είναι εύκολος: Τα ΜΥΣΥΦΑ. Εκεί που το κράτος δεν επιβαρύνεται καθόλου. Ο Ελληνας πολίτης να είναι σίγουρος ότι θα ακολουθήσουν και νέες γενναίες αυξήσεις στα ΜΥΣΥΦΑ. Αυτό είναι μόνο η αρχή…».

ΠΗΓΗ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει