Τα χειρότερα λάθη που μπορείτε να κάνετε σε ένα διάδρομο

Ο διάδρομος είναι ένα σπουδαίο όργανο για τρέξιμο ή περπάτημα όταν ο καιρός έξω είναι κρύος και είναι αρκετά εύκολος στη χρήση. Χρειάζεται απλά να πατήσετε μερικά κουμπιά και αρχίζει να κινείται.

Κι όμως! Μπορεί να μοιάζει πανεύκολο, αλλά θα μπορούσατε να κάνετε κάποια λάθη που όχι μόνο θα εμποδίσουν την πρόοδό σας και τα αποτελέσματα που θέλετε να επιτύχετε, αλλά ακόμα και να σας οδηγήσουν σε τραυματισμό.

Ας δούμε ποια είναι τα πέντε πιο σημαντικά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι στο διάδρομο γυμναστικής και πώς μπορούν να τα αποφύγουν.

Παραλείπετε το ζέσταμα

Είναι ένα λάθος που το κάνουν πολλοί. Στην τελική, ποιος έχει χρόνο για προθέρμανση; Ομως, ο διάδρομος γυμναστικής μπορεί να είναι βολικός αλλά χάρες δεν κάνει. Οταν το σώμα σας δεν είναι πλήρως προετοιμασμένο για την άσκηση θα δυσκολευτείτε να βρείτε ρυθμό. Κι αυτό θα έχει πολλές φορές αποτέλεσμα να αποθαρρυνθείτε γιατί δεν θα μπορείτε ούτε να επιταχύνετε ούτε να φτάσετε στο στόχο που έχετε θέσει. Αντίθετα η προθέρμανση θα σας διευκολύνει και θα κάνετε περισσότερο αποτελεσματική προπόνηση. Και φυσικά μια σωστή προθέρμανση πέρα απ’ όλα τα άλλα θα προλάβει πόνους και τραυματισμούς.

Διαβάζετε περιοδικά την ώρα της προπόνησης

Αν σας αρέσει να διαβάζετε την ώρα που κάνετε προπόνηση στο διάδρομο και αναρωτιέστε γιατί μετά από τόση προπόνηση δεν βλέπετε αποτέλεσμα, μην συνεχίσετε να ψάχνετε. Εχετε μόλις βρει την αιτία. Η προσήλωση σ’ αυτό που διαβάζετε ή παρακολουθείτε δεν σας επιτρέπει να δουλέψετε αρκετά σκληρά. Αυτό δεν σημαίνει πως όποτε κάνετε ασκήσεις στον διάδρομο γυμναστικής θα πρέπει να… χτυπηθείτε. Θα πρέπει, ωστόσο, να είστε σε θέση να παρακολουθείτε την πρόοδό σας, να αλλάζετε ταχύτητες τρεξίματος ή περπατήματος και να βελτιώνετε την φυσική σας κατάσταση. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν την ώρα της γυμναστικής ασχολείστε αποκλειστικά και μόνο μ’ αυτήν.

Κρατιέστε από τα σίδερα

Το περπάτημα σε κλίση στο διάδρομο γυμναστικής βοηθά στη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, αφού καίγονται περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι στο περπάτημα σε ίσο έδαφος. Ομως, αν την ώρα που κάνετε περπάτημα σε κλίση κρατιέστε από τα κάγκελα, τότε αυτό σας εμποδίζει να πάρετε το μάξιμουμ από την άσκηση που κάνετε. Στηρίζοντας το πάνω μέρος του σώματός σας στα κάγκελα μπορεί να κάνετε την… ζωή σας ευκολότερη, αλλά κάνετε παράλληλα και την άσκησή σας πιο εύκολη, επιβραδύνετε το ρυθμό σας και δεν χάνετε όσο θα θέλατε.

Δεν αλλάζετε ρυθμό

Αν κολλήσετε σε μια ταχύτητα για όλη τη διάρκεια της προπόνησης στον διάδρομο γυμναστικής, είναι σίγουρο ότι θα βαρεθείτε μια ώρα γρηγορότερα. Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να ξέρετε ότι την προθέρμανση και το χαλάρωμά σας στον διάδρομο θα πρέπει να τα κάνετε σε αργούς ρυθμούς. Αλίμονο όμως αν μετά τη προθέρμανση συνεχίσετε στον ίδιο αργό ρυθμό και πάτε έτσι μέχρι το τέλος. Οφείλετε κατά διαστήματα να αλλάζετε ταχύτητες, να επιταχύνετε και να επιβραδύνετε για να κρατάτε σε εγρήγορση τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας. Επιπλέον, μόνο έτσι καίτε θερμίδες πιο αποτελεσματικά (που είναι και το ζητούμενο).

Πηδάτε από έναν κινούμενο διάδρομο;

Μπορεί να μη σας φαίνεται κάτι τόσο τρομερό, αλλά όταν πηδάτε από το διάδρομο για ένα γρήγορο διάλειμμα νερού αν δεν επιβραδύνετε τον ιμάντα, κινδυνεύετε με τραυματισμό. Μπορεί να θεωρείτε ότι έχετε καλό συντονισμό, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να στραμπουλήξετε τον αστράγαλό σας ή να έχετε μια άσχημη πτώση. Σίγουρα θα προσθέσετε κάποια… δευτερόλεπτα στο πρόγραμμά σας (σιγά το πράγμα, τελικά…) αλλά αξίζει τον κόπο να… αποβιβαστείτε από τον διάδρομο με ασφάλεια, περιμένοντας να επιβραδυνθεί η κίνηση του ιμάντα πριν επιχειρήσετε να κατεβείτε από το διάδρομο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει