Τα «καυτά» ροφήματα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου

Tα ζεστά ροφήματα που ξεπερνούν τους 65 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στον οισοφάγο, αναφέρει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet Oncology».

Η δρ Mariana Stern από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας μαζί με 22 άλλους επιστήμονες από 10 χώρες συναντήθηκαν στη Λιόν της Γαλλίας, τον Μάιο του τρέχοντος έτους, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η κατανάλωση καφέ, ή άλλων πολύ ζεστών ροφημάτων προκαλούν καρκίνο. Οπως διαπιστώθηκε, δεν ευθύνεται ο ίδιος ο καφές, αλλά η θερμοκρασία στην οποία βρίσκεται ο καφές και τα άλλα ροφήματα όταν τα καταναλώνουμε.

Η ερευνητική ομάδα, επανεξέτασε περισσότερες από 1.000 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν πάνω από 20 διαφορετικούς τύπους καρκίνου και παρατήρησε ότι η κατανάλωση οποιοδήποτε ροφήματος με θερμοκρασία άνω των 65 βαθμών Κελσίου είναι «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια ομάδα επικινδυνότητας με τα ζεστά ροφήματα έχουν ενταχθεί το DDT, τα τηγανητά φαγητά σε υψηλές θερμοκρασίες, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Με βάση αυτά τα ευρήματα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι τα ζεστά ροφήματα που ξεπερνούν τους 65 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στον οισοφάγο.

Επιπροσθέτως, τα ευρήματα αυτά εκδόθηκαν στις 15 Ιουνίου από το Διεθνές Κέντρο Ερευνας για τον Καρκίνο ως μονογραφία. Οι μονογραφίες χρησιμοποιούν ταξινομήσεις, που κυμαίνονται από την ομάδα 1 όπου η σύνδεση με τον καρκίνο είναι αναμφισβήτητη (όπως το κάπνισμα), ως την ομάδα 4, όπου είναι απίθανο να υπάρχει συσχέτιση.

Οπως επισημαίνει το περιοδικό Lancet Oncology, η νέα μονογραφία κατατάσσει την κατανάλωση πολύ ζεστών ροφημάτων στην ομάδα 2Α, το οποίο σημαίνει ότι είναι «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο». Ομως, ο καφές και το ματέ (ένα καφεϊνούχο ρόφημα), όταν σερβίρονται κρύα ταξινομούνται στην ομάδα 3, που σημαίνει, ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Για παράδειγμα η θερμοκρασία σερβιρίσματος του καφέ και ειδικά του ματέ (που πίνεται στη Νότια Αμερική με μεταλλικό καλαμάκι) ξεπερνά κατά πολύ τη θερμοκρασία που οι ερευνητές θεωρούν ασφαλή. Οπως επεσήμανε η δρ Stern, στις Ηνωμένες Πολιτείες η θερμοκρασία σερβιρίσματος των ζεστών ροφημάτων κυμαίνεται μεταξύ 37-88ο Κελσίου, με τη μέση θερμοκρασία να είναι περίπου 60 βαθμοί Κελσίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, όπου οι άνθρωποι απολαμβάνουν τον καφέ, το τσάι ή τη σοκολάτα τους κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου, προσθέτοντας συχνά γάλα, που μειώνει τη θερμοκρασία του ροφήματος. Η δρ Stern συμπλήρωσε ότι αξιολόγησαν πιο προσεκτικά την επίδραση του ίδιου του ματέ, αλλά και την επίδραση της θερμοκρασίας, στην οποία καταναλώνεται και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ματέ και καρκίνου του οισοφάγου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη θερμοκρασία, στην οποία πίνεται το ρόφημα. Παρόμοιες σχέσεις παρατηρήθηκαν και σε άλλα πολύ ζεστά ροφήματα, όπως το τσάι, η σοκολάτα κ.λπ., όπως τόνισε.

Οπως λένε οι επιστήμονες, ο θερμικός τραυματισμός του οισοφαγικού βλεννογόνου είναι η αιτία που τα καυτά ροφήματα μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της νόσου. Μάλιστα, παλαιότερες μελέτες είχαν εστιάσει στο ίδιο πρόβλημα και είχαν αναδείξει τη συσχέτιση που υπήρχε μεταξύ της κατανάλωσης στερεάς τροφής και υγρών υψηλής θερμοκρασίας με τον καρκίνο του οισοφάγου.

Ωστόσο, μέσα σε όλα υπήρξε και μια θετική ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας, ότι ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος κατά 15%, μία μορφή καρκίνου με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει