Tα κρυμμένα λίπη πίσω από τη διατροφή μας

Συνηθίζετε να ελέγχετε ακόμα και την τελευταία θερμίδα που καταναλώνετε αλλά δεν κάνετε το ίδιο με την περιεκτικότητα σε λίπος των τροφών που τρώτε; Τότε κάνετε… μισές δουλειές.

Τα γραμμάρια λίπους είναι εξίσου σημαντικά με τις θερμίδες και είναι απαραίτητο να τα λαμβάνετε υπόψιν σας. Θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος έχουν κάποια από τα φαγητά που καταναλώνετε.

Βεβαίως δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι τα cheeseburger, οι τηγανητές πατάτες και η πίτσα είναι τροφές φορτωμένες με λίπος. Όμως, γνωρίζετε πως ακόμα και ορισμένα λαχανικά και υγιεινά ψάρια μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά; Λάβετε υπόψιν σας ότι το λίπος είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής κι ενώ είναι κακό να μην έχει η διατροφή σας καθόλου λίπος, είναι ακόμα πιο κακό να καταναλώνετε περισσότερο απ’ όσο σάς είναι απαραίτητο.

Πόσο λίπος χρειάζεστε στη διατροφή σας;

Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στο πόσα γραμμάρια λίπους πρέπει να καταναλώνετε κάθε μέρα για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε την σωστή ποσότητα λίπους στη διατροφή σας.

Οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές είναι πως δεν πρέπει το λίπος να υπερβαίνει το 30% των ημερήσιων θερμίδων σας. Αν επομένως η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων σας είναι της τάξεως των 2.000 θερμίδων, τότε θα πρέπει να τρώτε λιγότερο από 65 γραμμάρια λίπους καθημερινά. Όμως, οι άνθρωποι συνήθως τρώνε πολύ περισσότερα γραμμάρια απ’ όσα χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Υπάρχουν δύο είδη λιπών, τα λεγόμενα «καλά» και «κακά» λίπη. Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά είναι «κακά» λίπη, διότι συνδέονται με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Τα ακόρεστα λίπη είναι «καλά» λίπη γιατί μπορούν να προστατεύσουν το σώμα σας από αυτές τις συνθήκες. Παρόλα αυτά, ούτε τα «καλά» λίπη πρέπει να καταναλώνονται χωρίς όριο, γιατί πάρα πολύ λίπος από οποιαδήποτε πηγή, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Παρακολουθήστε, επομένως, το περιεχόμενο των γευμάτων σας σε λίπος και βεβαιωθείτε πως το μεγαλύτερο μέρος της πρόσληψης λίπους είναι σε μορφή ακόρεστων λιπαρών, ότι παίρνετε λιγότερα από 20 γραμμάρια κορεσμένα λίπη και ότι δεν καταναλώνετε σχεδόν καθόλου τρανς λιπαρά.

Το λίπος στις καθημερινές τροφές

Έχετε σκεφτεί ποτέ την περιεκτικότητα των καθημερινών τροφών σε λίπος; Διαβάστε παρακάτω ποιο είναι το λίπος ορισμένων από τις πιο γνωστές τροφές που είναι γνωστό ότι περιέχουν «κακά» λίπη:

Μεσαίο χάμπουργκερ fast-food: 36 γραμμάρια λίπους

Μεσαίο σάντουιτς με ψάρι fast-food: 24 γραμμάρια λίπους

10 τηγανητές πατάτες: 8 γραμμάρια λίπους

30 γραμμάρια πατατάκια: 10 γραμμάρια λίπους

Ένα κομμάτι πίτσα: 8 γραμμάρια λίπους

Ένα χοτ-ντογκ: 14 γραμμάρια λίπους

Τρεις φέτες μπέικον: 10 γραμμάρια λίπους

30 γραμμάρια τυρί τσένταρ: 8 γραμμάρια λίπους

Ένα φλιτζάνι πλήρες γάλα: 7 γραμμάρια λίπους

Ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή μαργαρίνη: 4 γραμμάρια λίπους

Μια μερίδα ψωμί, κουλούρι, δημητριακά: 1 γραμμάριο λίπους

Αν κάποιοι από αυτούς τους αριθμούς δεν σας φαίνονται τόσο τρομεροί, δώστε προσοχή στην ποσότητα. Πότε ήταν η τελευταία φορά που φάγατε μόνο 30 γραμμάρια πατατάκια, μόλις 10 τηγανητές πατάτες ή ένα μόνο κομμάτι πίτσα; Σκεφτείτε λοιπόν την περιεκτικότητα σε λίπος που υπάρχει σε ένα χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες αν τα φάτε για μεσημεριανό γεύμα και ακολούθως φάτε πίτσα για δείπνο.

Τροφές απροσδόκητα υψηλές σε λίπος

Ενώ η υψηλή περιεκτικότητα ορισμένων τροφών σε λίπος δεν αποτελεί έκπληξη, εν τούτοις μπορεί να μην έχετε συνειδητοποιήσει πόσα άλλα τρόφιμα είναι φορτωμένα με κρυφό λίπος:

To ποπ κορν στον κινηματογράφο (λόγω του τρόπου παρασκευής του)

Συσκευασμένα γεύματα με προσθήκη σάλτσας, βουτύρου και λαδιού

Κόκκινα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τεμαχίων βοδινού και αρνιού, στα οποία όλα τα λευκά σημεία είναι λίπος

Κοτόπουλο και άλλα πουλερικά όταν τρώγονται με την πέτσα τους

Τα ντρέσινγκ που βάζετε στις σαλάτες

Ίσως η μεγαλύτερη «κρυφή πληγή» στη διατροφή σε ό,τι αφορά το λίπος είναι τα προσυσκευασμένα τρόφιμα, σνακς και γεύματα. Οι τροφές αυτές περιέχουν επικίνδυνα τρανς λιπαρά που συχνά αναφέρονται ως μερικώς υδρογονωμένο έλαιο ή λίπος και είναι αυτά που δίνουν στα συγκεκριμένα τρόφιμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Τα τρανς λιπαρά είναι ανθυγιεινά για την καρδιά και για τα επίπεδα χοληστερόλης και θα πρέπει να τα αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επίσης, ενώ μπορεί να γνωρίζετε ότι οι ελιές και τα φυτικά έλαια είναι πλούσια σε λιπαρά, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι το ίδιο ισχύει και για τους ξηρούς καρπούς, τις ελιές, το αβοκάντο και ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν τα καλά, ακόρεστα λίπη, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να παρακολουθείτε την ποσότητα που καταναλώνετε για να ελέγχετε το βάρος σας.

Με δεδομένη την υψηλή περιεκτικότητα του λίπους σε τόσες πολλές τροφές, αν δεν είστε προσεκτικοί, θα μπορούσατε να υπερβείτε την συνολική ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη ήδη από το μεσημέρι! Προσέξτε λοιπόν τι καταναλώνετε και επιλέξτε ακόρεστα λίπη στη θέση των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών. Είναι βέβαιο ότι η καρδιά σας και η περιφέρεια της μέσης σας θα σας ευχαριστήσει γι’ αυτό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει