Τα νανοσωματίδια μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου

Οι μικροσκοπικές «κολλώδεις μπάλες» από νανοσωματίδια μπορούν να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα στο αίμα και ως εκ τούτου να εμποδίσουν την εξάπλωση του καρκίνου, όπως δείχνει νέα μελέτη.

Το πιο επικίνδυνο και θανατηφόρο στάδιο του όγκου είναι όταν εξαπλώνεται σε όλο το σώμα και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cornell σχεδίασαν νανοσωματίδια που παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος και εξολοθρεύουν τα καρκινικά κύτταρα την στιγμή που ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν.

Θεωρούν, μάλιστα, πως τα αποτελέσματα των δοκιμών τους είναι «εκπληκτικά», αν και όπως είναι λογικό πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες.

Ο μεταστατικός καρκίνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που σχετίζεται με το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς που θα διαγνωστεί με καρκίνο.

«Περίπου το 90% των θανάτων από καρκίνο σχετίζονται με μεταστάσεις», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Michael King.

Η ερευνητική ομάδα του Cornell επινόησε ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος. Οι ερευνητές συνένωσαν την πρωτεΐνη Trail, που είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση με άλλες κολλώδεις πρωτεΐνες σε μικροσκοπικές σφαίρες ή νανοσωματίδια. Οταν χορήγησαν αυτά τα νανοσωματίδια στο αίμα, αυτά προσκολλήθηκαν στα λευκά αιμοσφαίρια.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα λευκά αιμοσφαίρια στη ροή του αίματος επιτέθηκαν σε όποια καρκινικά κύτταρα είχαν αποσπαστεί από τον κύριο όγκο και προσπαθούσαν να εξαπλωθούν.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών έδειξε πως η επαφή με την πρωτεΐνη Trail προκάλεσε τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

«Τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει μια σημαντικότατη επίδραση. Δεν είναι μόνο μία μικρή αλλαγή στον αριθμό των καρκινικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα και επειδή σημειώθηκαν μέσα στο ανθρώπινο αίμα και όχι σε πειράματα σε μοντέλα ποντικών. Μετά από δύο ώρες ροής του αίματος, οι καρκινικοί όγκοι έχουν κυριολεκτικά αποσυντεθεί», τόνισε ο King.

O καθηγητής θεωρεί πως τα νανοσωματίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν από την χειρουργική επέμβαση ή την ακτινοθεραπεία και πως μπορούν να οδηγήσουν στην εξολόθρευση των καρκινικών κυττάρων που έχουν ξεφύγει από τον κύριο όγκο. Προσθέτει δε, πως θα μπορούσε αυτή η νέα πρωτοποριακή μέθοδος να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με πολύ επιθετικούς όγκους για την πρόληψη της εξάπλωσής τους,

Βεβαίως, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω δοκιμές ασφαλείας σε ποντίκια και μεγαλύτερα ζώα πριν γίνει οποιαδήποτε απόπειρα δοκιμής στον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής τα στοιχεία δείχνουν πως το σύστημα δεν παρουσίασε αλυσιδωτές επιπτώσεις για το ανοσοποιητικό σύστημα και δεν βλάπτει άλλα κύτταρα του αίματος ή την επένδυση των αιμοφόρων αγγείων, ωστόσο υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει