Tα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους άνδρες

Η σεξουαλικότητα είναι ένα από τα βασικά και πιο συναρπαστικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Ωστόσο, δυστυχώς, μαζί με τη χαρά που φέρνει, η σεξουαλική επαφή φέρνει και τον κίνδυνο νοσημάτων.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους άνδρες είναι αρκετά διαδεδομένα, όπως ακριβώς και στις γυναίκες. Μερικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν θηλυκά και αρσενικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι οι ίδιες ασθένειες επειδή οι ιοί ή βακτήρια που τους προκαλούν είναι οι ίδιοι. Εκείνο που ουσιαστικά διαφέρει είναι τα συμπτώματα των σεξουαλικών διαταραχών στα δύο φύλα και υπό αυτή την έννοια μπορούμε να μιλήσουμε για διαφορές.

Μπορούν να μεταδοθούν μέσω της σεξουαλικής επαφής, με φιλιά, με την επαφή από το στόμα και τα γεννητικά όργανα, καθώς και με τη χρήση κοινών σεξουαλικών παιχνιδιών. Παρά την τεράστια πρόοδο στην κατανόηση και τον έλεγχο των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν.

Εδώ είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους άνδρες:

HIV / AIDS

Μέχρι τώρα, αυτή είναι η πιο θανατηφόρα σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται αργά. Οι τελευταίες στατιστικές δείχνουν ότι 38.730 άνθρωποι μολύνονται στην Αμερική κάθε χρόνο, που είναι το ήμισυ των ατόμων που είχαν προσβληθεί το 1992. Παρόλα αυτά πρόκειται για έναν μεγάλο αριθμό για μια ασθένεια που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προληφθεί. Περίπου το 44% των νέων κρουσμάτων είναι οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες και 34% είναι ετεροφυλόφιλοι. Το 17% των φορέων είναι τοξικομανείς.

Τα πρόωρα σημάδια της μόλυνσης με τον ιό HIV / AIDS μπορεί να περιλαμβάνουν συμπτώματα όπως της γρίπης, ανεξήγητα εξανθήματα, μυκητιακές μολύνσεις του λαιμού και ένα ανεξήγητο αίσθημα κόπωσης. Καθώς η νόσος εξελίσσεται και απειλεί το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός. Περίπου το ένα τέταρτο των ατόμων που είναι φορείς του ιού δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί. Γι’ αυτό τον λόγο ο έλεγχος είναι τόσο σημαντικός. Αν είστε σεξουαλικά ενεργός με περισσότερους από έναν συντρόφους – ή για οποιοδήποτε λόγο νομίζετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί στον ιό HIV, να κάνετε εξετάσεις. Χάρη στα νέα αντι-ιϊκά «κοκτέιλ» φαρμάκων, πολλοί άνθρωποι επιβιώνουν με τον HIV / AIDS και ζουν μια δραστήρια ζωή. Ωστόσο, τα φάρμακα έχουν δυσάρεστες παρενέργειες και η νόσος εξακολουθεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι θανατηφόρα.

Xλαμύδια

Μολονότι αυτή η ασθένεια δεν έχει συμπτώματα σε άνδρες, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή των όρχεων, του προστάτη και της ουροδόχου κύστης. Οι συνέπειες για τις γυναίκες είναι πιο σοβαρές. Οι μολύνσεις που δεν αντιμετωπίζονται με αγωγή είναι η κύρια αιτία των φλεγμονωδών νόσων, και μερικές φορές της στειρότητας.

Χάρη στις εξετάσεις, όλο και περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζουν την ασθένεια με αντιβιοτικά. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί. Οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για τους άνδρες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και μερικές φορές μολύνουν εκ νέου τις συντρόφους τους. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μία στις οκτώ γυναίκες που είναι σε θεραπεία για χλαμύδια, μολύνεται εκ νέου μέσα σε ένα χρόνο.

Βλεννόρροια

Η βλεννόρροια είναι ένα άλλο πολύ κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Στους άνδρες, τα συμπτώματα της βλεννόρροιας περιλαμβάνουν την αίσθηση του καψίματος κατά την ούρηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η βλεννόρροια μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα, μια επώδυνη πάθηση των όρχεων που μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει στην στειρότητα. Η βλεννόρροια αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του ιού HIV, αν είστε εκτεθειμένοι στον ιό HIV.

Αυτή η ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν μια ανησυχητική αύξηση στα είδη της βλεννόρροιας που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα. Ως αποτέλεσμα, οι θεραπευτικές επιλογές γίνονται όλο και πιο περιορισμένες από ό,τι στο παρελθόν.

HPV

Οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο για τις γυναίκες που παίρνουν τον ιό ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), διότι είναι γνωστό ότι ο ιός αυτός προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Είναι, ωστόσο, επίσης γνωστό ότι ο HPV προκαλεί αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και του καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες.

Εκατομμύρια άνδρες είναι φορείς του ιού και τον μεταδίδουν στον ερωτικό τους σύντροφο. Σε πρόσφατες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το 48% των ανδρών που υποβάλλονται σε τεστ για σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες είναι θετικοί στον HPV,  γεγονός που αντιστοιχεί στο 8% του γενικού ανδρικού πληθυσμού.

Σύφιλη

Μεταξύ των ανδρών, ο κίνδυνος μόλυνσης με σύφιλη έχει αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία πέντε χρόνια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σύφιλη μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, το καρδιαγγειακό σύστημα και πολλά άλλα όργανα του σώματος. Επιπλέον, η μόλυνση με σύφιλη αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης με HIV / AIDS. Ευτυχώς, η σύγχρονη ιατρική έχει βρει αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία της σύφιλης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει