Tα «πρέπει» και «δεν πρέπει» για τις σταγόνες των ματιών

Ξηροφθαλμία, αλλεργίες, μολύνσεις, γλαύκωμα… Οι σταγόνες για τα μάτια είναι από τα πιο συχνά φάρμακα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς. Πόσο, όμως, σίγουροι είστε ότι τις χρησιμοποιείτε σωστά;

Ακόμη και οι μη συνταγογραφούμενες σταγόνες μπορεί να  θέσουν σε κίνδυνο τα μάτια σας αν δεν τις χρησιμοποιείτε σωστά ή αν κάνετε υπερκατανάλωση.

Οταν χρησιμοποιείτε σταγόνες για τα μάτια να θυμάστε πως η ποσότητα δεν είναι απαραίτητα το καλύτερο δυνατόν. Η τεχνική, όμως, είναι.

Διαβάστε παρακάτω αυτά που «πρέπει» και αυτά που «δεν πρέπει» να κάνετε σε ό,τι αφορά τις σταγόνες για τα μάτια.

1. Μη βάζετε τις σταγόνες με τη μία

Ενα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι, είναι πως ρίχνουν στα μάτια τους τις σταγόνες πάρα πολύ γρήγορα. Το μάτι στην πραγματικότητα έχει την ικανότητα να διατηρήσει μόνο μία σταγόνα τη φορά, επομένως αν βάλετε μονομιάς περισσότερες σταγόνες, δεν προσφέρετε κανένα όφελος, απλά σπαταλάτε τις σταγόνες.

2. Μην ανακατεύετε διαφορετικές σταγόνες

Εάν χρησιμοποιείτε διαφορετικές σταγόνες ματιού ταυτόχρονα, δώστε ένα περιθώριο χρόνου ανάμεσά τους. Μπορείτε να αφήσετε ένα διάστημα 30 λεπτών ενδιάμεσα. Οι σταγόνες μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να προκαλέσουν κάψιμο και δακρύρροια, που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους.  Αν μια συνταγή σας λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνο μία φορά την ημέρα, έχετε όλη την υπόλοιπη ημέρα για να βάλετε τις άλλες σταγόνες σας.

3. Παρακολουθήστε τη δοσολογία

Οπως συμβαίνει με κάθε φάρμακο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τις οφθαλμικές σταγόνες με βάση τις οδηγίες. Οι ελλιπείς δοσολογίες ή η υπερβολική χρήση μπορεί να επηρεάσουν τη θεραπεία. Φτιάξτε ένα χρονοδιάγραμμα για τη δοσολογία των φαρμάκων σας και κρατήστε ημερολόγιο ή βάλτε ένα συναγερμό στα χτυπά στο smartphone σας την ώρα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις σταγόνες σας.

Εάν ένας ασθενής με μια δυνητικά σοβαρή οφθαλμική κατάσταση, όπως είναι το γλαύκωμα, δεν μπορεί να θυμηθεί αν χρησιμοποίησε το φάρμακο για τα μάτια του, τότε με μία σταγόνα θα είναι ασφαλής. Αν δεν είναι σίγουρος και η πίεση στα μάτια του δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως, τότε είναι προτιμότερο να βάλει μία επιπλέον σταγόνα αν δεν το έχει κάνει από το να μην βάλει καθόλου σταγόνες. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να γίνει ρουτίνα. Χρειάζεται το χρονοδιάγραμμα, ώστε ο ασθενής να σημειώνει τις δοσολογίες του.

4. Μην παραλείψετε σταγόνες όταν έχετε ένα ραντεβού για εξετάσεις

Πάντα να χρησιμοποιείτε το φάρμακο την ημέρα των εξετάσεών σας, εκτός αν ο γιατρός σας συμβουλέψει διαφορετικά. Ο σκοπός της επίσκεψης στον οφθαλμίατρο είναι να διαπιστωθεί το αν οι σταγόνες είναι αποτελεσματικές. Επομένως, αν ο γιατρός δεν έχει ζητήσει να μη τις βάλετε, θα πρέπει να πάτε στο ραντεβού σας έχοντας βάλει τις σταγόνες σας.

5. Δώστε προσοχή στην ημερομηνία λήξης

Οταν έχετε στα χέρια σας μια συνταγή, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πάψει να έχει ισχύ κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας. Αν ένα μπουκαλάκι σταγόνες για τα μάτια λήξει, μιλήστε με το γιατρό σας για το αν είναι ασφαλές να το χρησιμοποιείτε ή αν χρειάζεστε μια νέα συνταγή. Αν έχετε σταγόνες που απομένουν μετά το τέλος της θεραπείας, απλά κρατήστε τις σε ασφαλές μέρος.

6. Μην κάνετε αυτο-διάγνωση

Μην προσφέρετε μόνοι σας στον εαυτό σας θεραπεία για τα κόκκινα μάτια ή για άλλες παθήσεις των ματιών. Εν ολίγοις, μην κάνετε αυτο-διάγνωση. Αν μια κατάσταση των ματιών δεν έχει βελτιωθεί μέσα σε 24-48 ώρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο για να προσδιορίσει τι έχετε. Αν έχετε πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως απώλεια όρασης, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

7. Να γνωρίζετε τι παίρνετε

Πάντα να ελέγχετε το μπουκάλι πριν βάλετε τις σταγόνες στο μάτι σας. Ετσι δεν θα βρεθείτε στη δυσάρεστη κατάσταση να χρησιμοποιήσετε στο μάτι σας τις σταγόνες για το αυτί, για παράδειγμα, κάτι που θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για τα μάτια σας.

8. Υπάρχει ένας σωστός τρόπος για να βάλετε σταγόνες

Θα πρέπει να στοχεύετε ώστε η πτώση της σταγόνας να γίνει στην εξωτερική και όχι στην εσωτερική γωνία του ματιού. Αν τη βάλετε κοντά στη μύτη σας, τότε θα πάει στη μύτη σας. Αντί να ταμπονάρετε το μάτι με ένα χαρτομάντιλο, τοποθετήστε το -καθαρό- δάχτυλό σας απλά στο σημείο όπου το μάτι συναντά τη μύτη, για να αποτρέψετε το ενδεχόμενο οι σταγόνες να αποστραγγιστούν από εκείνο το σημείο.

Οι φακοί επαφής παρεμβαίνουν στην απορρόφηση των τεχνητών δακρύων γι’ αυτό καλό είναι να τους βγάλετε πριν τη χρήση σταγόνων. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες σχετικά με τα φάρμακα και μιλήστε με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε απορίες.

Οταν η σταγόνα είναι μέσα στο μάτι, μη το ανοιγοκλείνετε υπερβολικά γρήγορα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν το κάνουν η σταγόνα θα αφομοιωθεί πιο εύκολα. Αυτό όμως δεν ισχύει. Αντίθετα, θα οδηγήσετε τη σταγόνα εκτός ματιού. Γι’ αυτό ανοιγοκλείστε τα μάτια σας κανονικά. Και αν δεν μπορείτε να αποφύγετε να τα ανοιγοκλείνετε, απλά κλείστε το μάτι για ένα με δύο λεπτά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει