Τα προβλήματα ύπνου των ηλικιωμένων και η αντιμετώπισή τους

Πολλοί ηλικιωμένοι ασχολούνται με μια σειρά από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση και ένα απ’ αυτά είναι πως δεν έχουν καλή ποιότητα ύπνου. Δεν είναι όμως η ηλικία αυτή καθ’ αυτή που δυσκολεύει τον ύπνο τους.

Είναι μια σειρά από διαταραχές ή ενοχλήσεις του ύπνου που έρχονται συχνά με την ηλικία που τους εμποδίζουν να περάσουν μια ξεκούραστη νύχτα.

Καθώς μεγαλώνουμε οι συνήθειες του ύπνου μας αλλάζουν και η πιο βασική αλλαγή είναι πως οι ηλικιωμένοι δεν ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο σε βαθύ ύπνο, όπως ξοδεύουν οι νέοι.

Τα συχνά συμπτώματα των διαταραχών του ύπνoυ των ηλικιωμένων είναι:

* Πρόβλημα στο να καταφέρουν να κοιμηθούν

* Πολύ πρωινό ξύπνημα

* Αδυναμία να ξεκαθαρίσουν αν είναι μέρα ή νύχτα

* Συχνό ξύπνημα μέσα στη νύχτα

Τι σάς κρατάει ξύπνιους τη νύχτα;

Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν προβλήματα στον ύπνο, λόγω της κατάστασης της υγείας τους μαζί με τα συνοδά συμπτώματα και τα φάρμακά τους. Μερικά συχνά ζητήματα υγείας που μπορεί να τους δυσκολέψουν να έχουν έναν υγιή ύπνο, είναι:

* Οι παρενέργειες των συνταγογραφούμενων φαρμάκων

* O χρόνιος πόνος, συχνά από τις συνθήκες υγείας, όπως η αρθρίτιδα

* Κατάθλιψη

* Η κατανάλωση αλκοόλ

* Ελλειψη σωματικής δραστηριότητας

* Ροχαλητό

* Νόσος του Αλτσχάιμερ ή ένα νευρολογικό πρόβλημα

* Κατανάλωση καφεΐνης

* Συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Βιολογικά θέματα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ύπνου

Είναι επίσης πιθανό ότι οι βιολογικές αλλαγές στους ηλικιωμένους συμβάλλουν στις διαταραχές του ύπνου. Μια θεωρία είναι ότι οι ηλικιωμένοι παράγουν και απελευθερώνουν μικρότερη ποσότητα της ορμόνης μελατονίνη, που βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται.

Ενα άλλο πρόβλημα είναι η μετατόπιση του κιρκαδικού ρυθμού, που συγχρονίζει τις διάφορες λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου. Αυτή η αλλαγή κάνει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας πιο κουρασμένους αρκετά νωρίς το βράδυ με αποτέλεσμα να πέσουν για ύπνο νωρίς και έτσι να σηκωθούν πάρα πολύ πρωί.

Πολλοί ηλικιωμένοι έχουν επίσης προβλήματα με την αϋπνία, η οποία συχνά συνδέεται με ένα υποκείμενο παθολογικό ή ψυχολογικό πρόβλημα. Η έλλειψη καλού ύπνου επηρεάζει έναν ηλικιωμένο συνολικά στην υγεία και την ευεξία του και μπορεί να μειώσει ακόμα και τη γνωστική του λειτουργία.

Συμβουλές που θα σάς βοηθήσουν να κοιμηθείτε

Οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζονται τόσο πολύ ύπνο όσο οι νέοι και σίγουρα όχι περισσότερο από επτά με οκτώ ώρες. Αλλά συχνά ο ύπνος τους είναι διακεκομμένος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παρακάτω είναι μερικές προτάσεις που θα βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές του ύπνου τους:

Φροντίστε να λάβετε θεραπεία για τυχόν ιατρικά προβλήματα. Αν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη, επώδυνη αρθρίτιδα ή προβλήματα της ουροδόχου κύστης που σας αναγκάζουν να σηκωθείτε και να πάτε στην τουαλέτα συχνά τη νύχτα, ζητήστε ιατρική βοήθεια για να μπορέσετε να θέσετε αυτές τις καταστάσεις υπό έλεγχο.

Μην ξαπλώνετε απλά στο κρεβάτι. Προσπαθήστε να πάτε για ύπνο νωρίς, αλλά αν μετά από 20 λεπτά δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε, μην παραμείνετε στο κρεβάτι. Κάντε κάτι ήσυχο και χαλαρωτικό, διαβάστε ένα βιβλίο, ακούστε μουσική ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους.

Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της καφεΐνης ή το να τρώτε ελαφρά το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Είναι επίσης σημαντικό να ασκείστε κάθε μέρα. Θα πρέπει η άσκηση να γίνεται νωρίς το πρωί και όχι αργά το απόγευμα ή το βράδυ και οπωσδήποτε όχι πριν από τον ύπνο.

Βρείτε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου. Ορίστε μια τακτική ώρα για να ξυπνάτε κάθε πρωί και να πηγαίνετε για ύπνο κάθε βράδυ, ώστε να επανεκπαιδεύσετε το σώμα σας για έναν υγιεινό ύπνο. Δοκιμάστε να παρακάμψετε τον μεσημεριανό ύπνο. Και πέρα από τις προσωπικές σας σχέσεις με τον/την σύντροφό σας, σκεφτείτε πως στην κρεβατοκάμαρά σας δεν θα κάνετε τίποτα άλλο από ύπνο και ξεκούραση.

Μην αποδέχεστε την κούραση και την κακή ποιότητα ύπνου ως μέρος της γήρανσης. Δοκιμάστε τις παραπάνω συμβουλές για υγιεινό ύπνο και μιλήστε με το γιατρό σας αν δεν μπορείτε να βρείτε έναν τρόπο να κοιμηθείτε όλη τη νύχτα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει