Θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν άτομα με άνοια

Οποιος έχει στην οικογένειά του ένα μέλος που πάσχει από άνοια, μπορεί να βεβαιώσει για τις δυσκολίες και τη στενοχώρια που φέρνει αυτή η κατάσταση μαζί της. Είναι μια ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες.

Το πρόβλημα είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις η γνωστική βλάβη είναι μη αναστρέψιμη. Οι άνθρωποι που πάσχουν από άνοια δεν μπορούν να καταλάβουν πού βρίσκονται, τι χρονιά είναι ή ακόμα και ποιοι είναι οι ίδιοι. Δεν υπάρχουν φάρμακα που να θεραπεύουν την άνοια, γι’ αυτό και το μεγάλο βάρος στο έργο της διαχείρισης αυτής της διαταραχής πέφτει κυρίως στους συγγενείς και στους ανθρώπους που τους φροντίζουν.

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορεί να συστήσει ο γιατρός και που αν τις χρησιμοποιήσετε μπορείτε να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας ή ακόμα και να πάρετε ιδέες για να δημιουργήσετε τις δικές σας θεραπείες.

Υπάρχουν διάφορες ευφάνταστες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση όσων πάσχουν από άνοια και κάποιες φορές μπορούν ακόμα και να επιβραδύνουν την εξέλιξη της κατάστασης.

Ο χορός

Ο χορός προσφέρει πραγματικά οφέλη για τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια. Πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί για να τους βοηθήσει. Ενα από τα μεγαλύτερα οφέλη του χορού είναι πως ενσωματώνει τη μουσική στη θεραπεία τους και η μουσική έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από άνοια.

Η μουσική που θα επιλεγεί πρέπει να είναι μουσική που τη γνωρίζει ο ασθενής κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι κάποια τραγούδια που άκουγε ο ίδιος όταν ήταν νέος. Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή άλλα προβλήματα που προκαλούν άνοια μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σε θέση να θυμηθούν τη μουσική που άκουγαν νέοι και αυτό είναι εξαιρετικά ευεργετικό γι’ αυτούς. Ενας άλλος σημαντικός λόγος για τη χρήση της χοροθεραπείας είναι ότι οι ασθενείς κάνουν άσκηση, που τους κάνει καλό και μπορούν πραγματικά να απολαύσουν τη συγκεκριμένη άσκηση.

Αρωματοθεραπεία

Η χρήση οποιασδήποτε άσκησης έχει να κάνει με τις αισθήσεις, θα ωφελήσει τα άτομα που πάσχουν από άνοια. Το μασάζ είναι πολύ καλό, αλλά εκείνη που παρέχει κυρίως πολλά οφέλη συμπεριφοράς είναι η αρωματοθεραπεία. Η αρωματοθεραπεία συχνά περιλαμβάνει το τρίψιμο του δέρματος όσων συμμετέχουν σ’ αυτή τη δραστηριότητα. Ομως, όταν χρησιμοποιείτε την αρωματοθεραπεία για τους ασθενείς με άνοια, είναι πολύ καλύτερη ιδέα να διαχέετε τα έλαια που χρησιμοποιούνται στον αέρα, ώστε να μην χρειάζεται το άτομο να τρίβει τον εαυτό του με το άρωμα. Η αρωματοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα. Το καλύτερο πλεονέκτημα αυτής της θεραπείας είναι ότι μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη διάθεση ενός ασθενούς ή του αγαπημένου προσώπου. Η ενασχόληση του ατόμου με άνοια μπορεί να είναι δύσκολη, λόγω του ότι ταράζεται συχνά, ωστόσο η αρωματοθεραπεία μπορεί να κάνει θαύματα στη μείωση αυτής της ταραχής.

Eφαρμογές iPod και iPad

Πολλοί άνθρωποι θα εκπλαγούν αν μάθουν ότι η χρήση ενός iPod ή ενός iPad μπορούν πραγματικά να ωφελήσουν τα άτομα που πάσχουν από άνοια. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν έναν ασθενή διατηρώντας παράλληλα την ηρεμία του ή επιτρέποντάς του να συμμετέχει ενεργά.

Η εφαρμογή «Λαβύρινθος 2» έχει γνωστικές δραστηριότητες που απαιτούν από τους χρήστες να συμμετέχουν ενεργά με τη δύναμη του εγκεφάλου τους. Υπάρχουν πολλοί λαβύρινθοι από το εύκολο μέχρι το πιο δύσκολο επίπεδο που επιτρέπουν στους ασθενείς να εργαστούν με τη δική τους γνωστική ικανότητα. Το Υοutube είναι μία ακόμα εφαρμογή που είναι προ-εγκατεστημένη σ’ αυτές τις συσκευές και επιτρέπει στον ασθενή να δει ό,τι θέλει στα βίντεο, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς του. Μια φορητή συσκευή δεν θα πρέπει, βεβαίως, να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, αλλά δεδομένου ότι ένα άτομο δεν μπορεί να βρίσκεται πάντα με τους αγαπημένους του, αυτές οι συσκευές μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση.

Τέχνη

Η θεραπεία μέσω της τέχνης είναι μια γενική θεραπεία της άνοιας σε πολλούς τομείς. Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι συχνά πολύ δύσκολη όταν η άνοια έχει προχωρήσει, αλλά η χρήση της τέχνης μπορεί πραγματικά να επιτρέψει στον ασθενή να παραμείνει παραγωγικός και επικοινωνιακός. Η ζωγραφική, η γλυπτική, ακόμα και η χειροτεχνία μπορούν να επιτρέψουν στον ασθενή να παραμείνει ενεργός. Δεν πρόκειται, βέβαια, να προκύψει ένας νέος… Μονέ ή ένας Μιχαήλ Αγγελος, όμως αυτού του είδους η θεραπεία μπορεί να κάνει θαύματα όσον αφορά την ενεργή συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν από άνοια.

Η άνοια είναι μια επιζήμια κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους. Τα μέλη της οικογένειας του ασθενούς μπορεί να χάσουν κυριολεκτικά ένα αγαπημένο πρόσωπο που στέκεται ακριβώς μπροστά τους και το ίδιο το πρόσωπο να χάσει τον εαυτό του. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει μη αποδεκτή θεραπεία για την πάθηση, είναι σημαντικό να εργαστείτε με κάθε δυνατό τρόπο που μπορεί να τη διαχειριστεί. Δεν μπορεί κάθε ευεργετική θεραπεία να χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια, μπορεί όμως σίγουρα να βελτιώσει τη ζωή του πάσχοντος και αυτών που βρίσκονται γύρω του. Αυτές οι δημιουργικές θεραπείες δεν μπορούν, βέβαια, να αναστρέψουν τη μείωση της γνωστικής ικανότητας του ατόμου, αλλά θα κάνουν τη ζωή του λίγο πιο εύκολη…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει